Nove stvari ljude čini nesretnima - jer ostale stvari počnu izgledati staro - Monitor.hr
11.01. (21:30)

Tuga usporedbe

Nove stvari ljude čini nesretnima – jer ostale stvari počnu izgledati staroSlične vijesti

27.04. (11:43)

IKEA-in efekt: Kako rezultat svog rada cijenimo više od instant rezultata

26.04. (15:30)

Ovisnost o crnoj kronici

Opsesivno praćenje tragedija putem medija može uzrokovati PTSP

Ranija istraživanja upućivala su na to da ljude privlače izvještaji o traumatičnim događajima jer je to način da ih shvate i da se suoče sa stresom, no studija znanstvenika s kalifornijskog sveučilišta je ustanovila da opetovano izlaganje eksplicitnom sadržaju koje uključuje nasilje može pojačati strah od događaja koji tek slijede, a to pak potiče pojedinca da nastavi pratiti medijske izvještaje o idućem bombaškom napadu, pucnjavi ili prirodnoj katastrofi. Savjet: “Ne znamo koliko je stresnih informacija kojem pojedincu previše, no kada prateći vijesti shvatite da osjećate nelagodu, nemojte im se više izlagati, jednostavno ih prestanite pratiti.” Jutarnji (Domaći političari spadaju u kategoriju prirodnih katastrofa.)

31.01. (17:30)

It's raining men, hallelujah

Muškarci su ženama privlačniji kad su u skupini

Muškarce u skupini žene opisuju za 10 posto atraktivnijima nego što će opisati nekoga tko stoji sam, a što je grupa veća, privlačniji će biti svi. Znanstvenici ovaj fenomen nazivaju “efekt privlačnosti grupe” – teže je dobro uočiti i ocijeniti pojedinca u velikoj grupi pa privlačni pojedinci još više dođu do izražaja. 24 sata

16.11.2018. (20:30)

‘Aha efekt’ – inspiracija često dolazi na najčudnijim mjestima

12.11.2018. (10:00)

Nesretni na poslu – što poduzeti?

12.11.2018. (07:00)

Studija zaključila – manje korištenja društvenih mreža veća emocionalna stabilnost: Ostavite mobitel i družite se s ljudima oko vas

11.10.2018. (22:30)

20-godišnjak u tijelu 70-godišnjaka

Psihologija: Ljudi su stari onoliko koliko se staro osjećaju

Psihologinja Ellen Langer s Harvarda bila je provela eksperiment s osam muškaraca u 70-ima koje je smjestila u samostan, uređen namještajem i fotografijama iz 1959. godine kad su ovi muškarci bili u svojim 20-im godinama. Rezultati su bili fascinantni, čak nevjerojatni – muškarci su postali gipkiji, spretniji s rukama, uspravnije su sjedili, poboljšao im se vid, kao i sluh.

03.05.2018. (15:30)

Radimo na sebi

Poricanje – izbjegavanje istine kao obrambeni mehanizam

Poricanje je obrambeni mehanizam zbog kojeg odbacujemo bolnu istinu pretvarajući se da je stvarnost drugačija no što jest. Važno je razumjeti da se ne radi o defektu naše osobnosti već o automatskom obrambenom mehanizmu, no također poricanje ne znači da ne vidimo problem, već se naprosto iz raznih razloga ne želimo suočiti s odgovornošću ili stvarima koje su nam bolne, piše Žarooljica, psihoterapeutkinja Marija Berzati.