Pasirana rajčica - dobro poznati okus kapitalizma - Monitor.hr
22.07.2017. (08:51)

Hrana i biznis

Pasirana rajčica – dobro poznati okus kapitalizma

Prehrambeni sustav kakav danas poznajemo duboko je ukorijenjen u globalnu kapitalističku ekonomiju. Vođene profitnim interesima, ogromne prehrambene kompanije proizvode nekvalitetnu i sumnjivu robu, na štetu zdravlja svojih potrošača, prava svojih zaposlenika i s velikim ekološkim posljedicama. Industrijska proizvodnja koncentrata rajčice, jedan je od najboljih primjera iracionalnosti globalizirane proizvodnje hrane, piše Le Monde Diplomatique.


Slične vijesti

03.11.2022. (20:00)

Rajsko povrće

Kalifornijski farmeri počeli su iz rajčica proizvoditi čistu pitku vodu

Tehnologija proizvodnje pitke vode iz rajčica je prvi put izumljena u Australiji prije desetak godina, ali nikada nije korištena u SAD-u. Ako se ideja usvoji, prerada rajčice ne samo da će pomoći u uštedi vode, već će također povećati ekonomsku vrijednost uzgoja rajčice. “Sakupljamo vodu koja se prirodno nalazi u voću i povrću”, rekao je Terry Paule, izvršni direktor tvrtke Botanical Water Technologies. “Ono što radimo je da pametno “hvatamo” taj kondenzat isparavanja, a zatim ga provodimo kroz naš proces pročišćavanja.” Sirove rajčice obično se prerađuju u različite proizvode, uključujući pastu od rajčice, kečap i druge razne umake. U procesu rajčice obično ispuštaju oko 95% vode, koja se zatim ispušta u odvod kao otpad. Sada Ingomar Packing, tvrtka za preradu rajčice, koristi novu tehnologiju za prikupljanje i pročišćavanja vode za piće. Green

19.09.2021. (15:00)

Pfizer ili AstraZeneca uzgoj rajčice?

Stižu jestiva cjepiva: pojedeš rajčicu i razviješ antitijela

Nedugo nakon što se jestivo cjepivo protiv kolere pripremljeno od riže u prahu koje su proizveli istraživači na Sveučilištu u Tokiju pokazalo sigurnim u prvoj fazi ispitivanja na ljudima, uzbekistanski znanstvenici okupljeni oko Centra za genomiku i bioinformatiku tamošnje Akademije znanosti objavili su da u borbi protiv koronavirusa testiraju jestivo transgensko cjepivo od rajčice. Jestivo cjepivo protiv koronavirusa istraživači su razvili mijenjajući genetiku rajčice. Klonirali su, navodi agencija, dio koronavirusa pronađena u zemlji i stavili su ga u biljnu stanicu te dobili biljne stanice koje djeluju kao cjepivo. U laboratoriju centra kane uzgajati takvu rajčicu-cjepivo i očekuju da će ljudi koji će jesti takve plodove stvoriti antitijela protiv virusa. Lider

24.10.2016. (22:43)

Rajčice su u prošlosti krivili za vještičarenje i vukodlake

31.08.2016. (22:24)

Foto: La Tomatina festival 2016

09.07.2015. (15:58)

Kuharu manje zbori da ručak ne prigori

Dim roštilja krivac je za rak, a rajčica je zdravija prokuhana…

Osim odabira zdravih namirnica za jelo, vrlo je bitno znati ih pravilno spremiti kako bi zadržale vitamine i minerale. Kratko pirjanje i lagano parenje smatraju se najzdravijim načinom pripreme namirnica. No rajčicu i mrkvu ipak je bolje malo prokuhati. Isto tako, grilanje je zdrav način pripreme obroka, ali pri korištenju marinade može doći do nastanka kancerogenih tvari. 24sata

12.03.2015. (22:48)

Namirnice koje su zdravije kuhane: Gljive, rajčice, špinat