Pavičić: Što uspon Šuice govori o EU? - Monitor.hr
14.09.2019. (20:30)

U prilog euroskeptika

Pavičić: Što uspon Šuice govori o EU?

Kad netko govori protiv Europske unije, u očima civiliziranih postaje dio prostačkog društva Borisa, Viktora i Donalda… Finalni uspon Dubravke Šuice zapravo puno govori o samoj Europskoj uniji, a bojim se da ono što govori nije nimalo laskavo. Naime, kazuje kako se unutar te komplicirane institucije možete popeti jako, jako visoko pod uvjetom da imate jedno bitno svojstvo. A to je svojstvo – da uopće nemate svojstava – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.


Slične vijesti

Ponedjeljak (09:00)

Pavičić: TV serija Eddy – toplo ljubavno pismo muzičarima

Zlatna era igrane televizije dugo nije imala pravu, antologijsku jazz seriju. Nije imala, no – sada je ima – a ta se serija zove “Eddy”. Jer, TV serija “Eddy” nedavno premijerno prikazana na Netflixu, vjerojatno je najbolja igrana serija snimljena o svijetu jazza. Istodobno, riječ je o seriji koja je prekrasna posveta multikulturalnom i multietničkom Parizu današnjice. Ali, povrh toga i ponajviše – “Eddy” je toplo ljubavno pismu muzičarima i muzičkoj profesiji – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

Nedjelja (19:30)

Kap u moru

Jurica Pavičić: Hrvatska – zemlja u kojoj jedna pravila vrijede za male, a druga za saborsku zastupnicu

Hrvatska političko-administrativna kloaka opet se ukazala u svoj divoti… na jednom otoku… Na Orutu/Zmajanu bilo je bunja, ali nikad nije bilo kuća. No, danas tamo postoji jedna kuća s bazenom, a ta se kuća zahvaljujući misterioznim putevima hrvatske lokalne samouprave našla – eto – baš na parceli koja je u vlasništvu muža HDZ-ove saborske zastupnice – Jurica Pavičić, Jutarnji.

Ljetna rasprodaja: Nabavite Windows 10 potpuno besplatno!

Stigla je najveća ljetna softverska rasprodaja u 2020. Keysworlds.com vam nudi softverske licence i ključeve po izuzetno povoljnim cijenama, a ovog puta uz uredski softver u paketu dobivate i Windwows 10 besplatno. Evo za ilustraciju cijena nekoliko kombinacija: Microsoft Office 2019 Pro + Windows 10 Pro po cijeni od 32,99 eura. Ili još povoljnije nešto stariji Office 2016 Pro + Windows 10 Pro za svega 18,49 eura. Opširnije o paketima, cijenama i kako pomoću kupona dobiti te lude cijene.

18.05. (15:00)

Neka ustanu novi Račan, Gotovac i Budiša

Pavičić: Rušenje parastranačke države. Nemoguća misija?

Ukratko, čini se da je došao trenutak kad bi nam trebao dogovor ljevice, liberala i pristojnih konzervativaca. Trebali bi nam, dakle, Račan, Gotovac i Budiša. A problem je što nemamo ni jednog od njih trojice. Jer, na mjestu Račana, na čelu SDP-a, imamo Davora Bernardića, političkog srećkovića čija je stranka dobro prošla na dvama izborima zaredom ponajviše zato što je u oba navrata postupila mudro i u žiži kampanje svojeg šefa na dva mjeseca zaključala u ormar. Sada, međutim, to ne mogu napraviti. Izbori koji slijede izbori su stranačkih lista, Bernardić na njih izlazi kao premijerski kandidat, a to znači da lijeva koalicija Plenkoviću na suočenje šalje političkog Forresta Gumpa koji ni jednog trenutka ne ostavlja dojam da zna o čemu govori… piše Jurica Pavičić u sjajnom članku koji morate pročitati.

11.05. (01:00)

I oduševiti sve ostale

Pavičić: Serija “Great” koja će sasvim razbjesniti Ruse

Katarina Velika (1729.-1796.) najdugovječnija je, a možda i najvažnija vladar(ica) koju je Rusija ikad imala. Njemica, rođena pod imenom Sophie von Anhalt-Zerbst, postala je vladarica Rusije nakon što je u 33. godini pučem svrgnula svog muža. Vladala je Rusijom 34 godine, i to uspješno. Proširila je ruski teritorij. Uvela je u Rusiju obavezno javno školstvo, eliminirala crkvene veleposjede, dopisivala se s Voltaireom, bila patron umjetnosti i znanosti, stvorila današnji Eremitaž. Sve bi to bilo kudikamo manje intrigantno da ova prosvijećena apsolutistica nije bila ujedno i žena, k tome osebujna žena. Bila je izrazito promiskuitetna, nizala je ljubavnike, posljednji od njih bio je 44 godine mlađi od nje… Nije stoga čudo da je Katarina Velika predmet fascinacije te učestalih književnih, filmskih i TV obrada. No nitko dosad nije napravio ništa što bi i približno bilo tako subverzivno kao što je serija Tonyja McNamare – piše Jurica Pavičić o TV seriji Great.

10.05. (12:00)

Hadezevirus

Pavičić: Porazne epidemijske brojke u srednjoj Dalmaciji rezultat su jedne političke oligarhije

Do trenutka kad se dogodila tragedija u Vukovarskoj – koja se sad penje prema 20 mrtvih – Nacionalni stožer je bio pun kritika na Dalmatince koji šetaju Marjanom i sjede po praznim terasama kafića. No, onog časa kad se dogodio prodor u javni starački dom, i Stožer je – kako je na portalu Index.hr dobro uočio Vladimir Matijanić – najednom zamukao. Onog časa kad su na vidjelo počeli izlaziti propusti, sporost reakcija i manjkava opremljenost lokalnog doma, prestale su i kritike. Vlada je poslala u Split dvije inspekcije, obje su ocijenile da u domu s dvadesetak mrtvih nije bilo propusta, a ministar Beroš je lakonski rekao da je za niz smrti kriv – virus… – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

05.05. (23:30)

Labuđi pjev

Jurica Pavičić: ‘Novine’ – najvažnija hrvatska serija iz 21. stoljeća

‘Novine I’ bile su sjajna televizija, puna zanimljivih likova, zamršenih odnosa lišenih pojednostavljivanja, a ono što će ostati zaštitni znak serije je Matanićevo briljantno očuđavanje grada Rijeke. Rijeci je on s ‘Novinama’ sazidao spomenik kudikamo veći od ‘Opere industriale’, pretvorio ju je u fascinantni audiovizualni topos, malo Hamburg, malo Marseille – piše Jurica Pavičić o seriji Dalibora Matanića i Ivica Đikića. Ovaj tjedan HTV je prikazao posljednju epizodu treće i vjerojatno posljednje sezone te tv serije.

03.05. (09:00)

Jurica Pavičić: Rektor Boras i slamanje “oporbene situacije”

Jovanović je, za početak, sasvim dobar i prilično produktivan znanstvenik, dok je Borasov znanstveni opus na rubu vica. Isti taj Boras nekako baš i nije imao najizvrsnije himalajske kriterije kad je prije nekoliko godina za svog savjetnika za kulturu uzeo Jakova Sedlara ili kad je počasne doktorate davao Draganu Čoviću i (zamalo) Bandiću. I sad taj isti rektor kojem je Sedlar bio dovoljno dobar najednom u sebi otkriva tankoćutnu šufištiku kojoj smetaju i najmanja odstupanja od programske perfekcije. Borasu su Sedlar i Bandić možda bili dobri, ali, ispada, ne i taj tamo neki hipi filolog s kosom do leđa – piše Jurica Pavičić za Jutarnji i milina ga je čitati. Ko i obično.

26.04. (10:00)

Svako zlo za neko dobro

Pavičić: Virus zaustavio turizam na putu prema nepovratnoj katastrofi

Na neki način virusu možda trebamo biti zahvalni. Drugi put u trideset godina nebeski nam je “ministar turizma” poslao apokalipsu, da nas odvrati od provalije i svede na pravu mjeru. Da izbaci iz posla neke ljude koji u tom poslu nisu ni trebali biti. Da smežura investitorske apetite ka grabežu prostora. Da poneki ljudi razmisle. Da razmisle ima li smisla restoran koji ni ne računa da bi u njega ugazio itko domaći. Da razmisle je li zbilja bolje imati prazni apartman, ili u tom prostoru frizirati, prodavati zlatninu, držati obitelj podstanara? Jednom – devedesetih – kataklizma nas je naučila pameti, iz nje smo izišli turistički pametniji. Možda je virus nova takva prilika: korizma nakon karnevala, dijeta nakon razvojnog obžderavanja. Možda. Nadajmo se. Jer inače smo nadrljali – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

19.04. (13:00)

Jurica Pavičić: Hrvatska, zemlja u kojoj nije lako biti pravi katolik

U neka druga vremena, naime, katoličanstvo je u ovoj zemlji imalo opasnu aromu društvene transgresije. U crkvu je – bar u gradovima – išlo razmjerno malo ljudi, a oni koji su išli držali su sebe avangardom. Ako ideš u crkvu, to znači da nisi kao “oni drugi”, nisi kao oportunistička većina koja se pokrila ušima, povila šiju i čkomi. E, da. Dobra su to bila vremena kad nisi smio reći da si Hrvat i katolik. Dobra – a ne blijeda i bezvezna kao sada, kad to kaže 80% ljudi. Svi ti mladi katolici žive u današnjoj Hrvatskoj – u Hrvatskoj u kojoj svi idu na vjeronauk, svi peku janjca za pričest, svi se zavidaju za after krizma party i svi misle da je Stepinac sveti čovjek. Žive – ukratko – u zemlji u kojoj je sve to oko crkve nekako bezbojno i bez prave arome avanture. A onda sjednu i slušaju starije kako im pričaju priče iz romantične bolje prošlosti… Sve do župnika Josipa Delaša koji je na policiju zazvao božju kaznu. E, to smo trideset godina čekali! Ako nigdje drugdje – eto – bar na Barutani mladi katolici mogu biti zadovoljni. Napokon bar malo uzbuđenja. Napokon biti katolik više nije oportunistički, šupački i većinski – piše Jurica Pavičić za Jutarnji

14.04. (11:51)

Jurica Pavičić: Dogodio se se veliki hrvatski povijesni roman – nisu ga napisali ni Aralica, ni Novak, već 24-godišnja studentica Ena Katarina Haler; ‘Nadohvat’ prati sudbinu “Pravih Hrvata pod Dvama Totalitarizmima”