Sergej Trifunović ‘Stovarište’ – rock and roll samoubojstvo - Monitor.hr
04.08. (10:00)

Ljetno štivo koje te drži podalje od streaming servisa i mobitela

Sergej Trifunović ‘Stovarište’ – rock and roll samoubojstvo

Poznati srpski glumac napisao je knjigu, a Zoran Stajčić ju recenzira za Ravno do dna: Bilo je nezamislivo do nedavno, kad se pojavilo „Stovarište“, autobiografska knjiga kojoj već na unutrašnjosti preklopnog straničnika naslovnice između ostalog stoji: „ne bojte se, nema nameru da postane pisac“. Izlaskom  je „Stovarišta” Sergej Trifunović je pisac već postao, a nakon što dođete do korica s druge strane, s uzdahom zaželite da s literarnim radom i nastavi u nekoj budućnosti, iako od formalnog obrazovanja ima jedino završenu osnovnu školu.  Sergej, koji se doima kao netko tko je u stalnoj svađi sa životom, odaje dojam da ga prepreke mame kao bika crveno platno toreadora. „Stovarište“ je djelo u koje se guta djelomično i iz tog razloga nesavršenosti glavnog lika, ujedno i naratora koji često ima više sreće, nego pameti. No koliko ‘sreće’ ima u proznom obraćanju, daleko manje ima u lirskom segmentu. Trifunović je ‘istovario’ i nekoliko svojih lirskih momenata i tu je pak prilično tanušan.


Slične vijesti

17.07.2021. (18:00)

Nikad ugašena žeđ "Žednog uha"

Autobiografija poznatog glazbenog menadžera otkriva manje poznate detalje 25 godina duge karijere

Glazba za Žedno uho Škugorova je ispovijest o odrastanju u rodnom Šibeniku, stasanju u Zagrebu i albumima koji su mu pritom pravili društvo i mijenjali život. Na više od 350 stranica, kroz osobnu, neposrednu i razigranu priču doznat ćete kako su ljubav i strast prema glazbi prerasli u ozbiljan posao i kako je heroje s omiljenih mu albuma dovodio na pozornice želeći sa što je više ljudi moguće podijeliti ono isto ushićenje koje je osjetio kada ih je prvi puta čuo. Uz uvijek zanimljiva podsjećanja na koncertne, kao i na zgode iza scene, mimo glazbenog narativa otkrivat ćete i lice i naličje društva i njegov odnos prema glazbi i kulturi općenito. Ravno do dna

20.05.2017. (14:56)

Prije nego što je nogomet otišao na plastičnu operaciju

Nova Maradonina autobiografija: Bol, krv i hrabrost

“Da se pitalo Argentince svaki od igrača izašao bi sa strojnicom i ubio Shiltona, Stevensa, Butchera, Fenwicka, Sansoma, Stevena, Hodgea, Reida, Hoddlea, Beardsleyja i Linekera” – stoji na početku jednog poglavlja nove Maradonine autobiografije Touched by God, knjige o “boli, grubim rubovima, krvi i hrabrosti”, što je nogomet posve drugačiji od današnjeg. Prije jedne kvalifikacijske utakmice neki prolaznik zviznuo je Maradonu u koljeno – “zamislite da se to danas dogodi Messiju. Nekog bi upucali. Sjeverna Koreja bi lansirala rakete na mjesec”! Maradona dan-danas drži rekord s najviše prekršaja pretrpljenih na Svjetskom prvenstvu i najviše na jednoj utakmici (23 protiv Italije u Španjolskoj ’82.), zbog čega su usporedbe s Messijem uzaludne – Maradona je pripadao divljoj nasilnoj igri koju moderni nogometaši ne prepoznaju, piše Guardian u odličnom tekstu.