Stipe Mesić u Pressingu N1 BiH: Tuđman nikad nije rekao da je HDZ demokršćanska stranka - Monitor.hr
10.01. (11:30)

Stipe Mesić u Pressingu N1 BiH: Tuđman nikad nije rekao da je HDZ demokršćanska stranka

Stipe Mesić (85) gostovao je iz Zagreba za Pressing BiH kod voditelja Amira Zukića: HDZ nije bio sretan s Kolindom. Rekao sam Sanaderu da se Kolinda sviđa Bushu, neka bude ambasadorica u SAD-u. Može, ali iz tvoje kvote, rekao je Sanader. Mi smo imali džentlmenski sporazum, pola ambasadora sam birao ja pola Sanader (5:30)… Kad je Jure Radić predložio da 4. stup programa HDZ-a bude demokršćanstvo Tuđman je eksplodirao i rekao to mi nikad više nemojte govoriti. Novi vrh HDZ-a pojma nema što je Tuđman govorio, a pozivaju se na njega (10:00)… Kako su Milošević i Tuđman dijelili Bosnu (35:17)… Tito je najveći državnik sa ovih prostora (40:13).


Slične vijesti

Prekjučer (11:00)

Šaptanje na uho

Mirjana Dugandžija intervju: Monika Herceg pjesnikinja

Kao i inače, Mirjana Dugandžija napravila je dobar intervju sa pjesnikinjom Monikom Herceg, koju vjerojatno ne znate, a vjerojatno niti ne čitate poeziju, no svejedno tu je intervju, možda vam padne na pamet pročitati i koju pjesmu. Vječno je pitanje otkud pjesma dolazi. Dragojević bi rekao da je pjesnik “onaj drugi”, onaj koji ti šapće na uho… dijelom se s tim slažem, došle su riječi, i samo znaš da to nije došlo od tebe svjesnog, nego potpuno nesvjesnog. A to su i najbolji trenuci. Kada kažem da poezija dolazi iz lijepog, mislim na to da ona, ako i dolazi iz rane, omogućuje da je premostimo. Čovjek koji želi raditi sa svojim ranama onaj je koji ima izgleda biti sretan. Često zaboravljamo da nam umjetnost daje da zacijelimo.

Nedjelja (15:30)

Kaže čovjek koji nije uspio steći niti jednu nekretninu

Bernardić: Inzistirat ćemo na zakonu o porijeklu imovine

“Već dugo upozoravam da Plenkovićev glavni državni odvjetnik ne radi svoj posao. Zemlja se guši u korupciji, po indeksu percepcije korupcije spadamo u najkorumpiranije zemlje, dobili smo pljusku iz Bruxellesa da smo najkorumpiranija zemlja u EU, deset ministara je moralo otići iz Vlade zbog sumnje na korupciju, a Plenkovićeva Vlada, najgora u povijesti, održava se političkom korupcijom i kupnjom zastupnika u Saboru”, priča opća mjesta dosadni predsjednik SDP-a Davor Bernardić u prevelikom intervjuu za Jutarnji list i zaborav.

Subota (18:00)

Još jedan koji želi biti Milan Bandić

Renato Petek: Želim biti gradonačelnik Zagreba

Što se tiče mjesta gradonačelnika, minimalan dogovor mora biti da se podrži onaj tko može ući u drugi krug. A to dosad nije bio slučaj. Najbolje bi bilo kada bi se dogovorili o jednom kandidatu koji bi, nadam se, već u prvom krugu mogao pobijediti ili Milana Bandića, ili nekog tko će niknuti kao nasljednik njegovog sistema. Trenutno su četiri osobe iz oporbe istaknule interes za kandidaturu – Anka Mrak Taritaš, Gordan Maras, Tomislav Tomašević i ja – govori Renato Petek u velikom intevju za Novi list nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini

17.02. (19:00)

Same here

Luka Mesec, lider slovenske stranke Levica – intervju

Levica nikad neće pristajati na trule kompromise. U Sloveniji već 10 ili 15 godina imamo mogućnost izbora samo između centralističkog neoliberalizma i sve radikalnije desnice koja od 2015. godine naovamo otvoreno korača putem Viktora Orbana. Kad nam je filozof Slavoj Žižek dao podršku na izborima 2018. godine, za centar i desnicu upotrijebio je karikaturu na kojoj su dvije ruke koje crtaju jedna drugu. Levica je tu da prekine taj začarani krug. – Luka Mesec. Slobodna

13.02. (20:30)

Zvonko na uzbunu

Zvonko Maković: Naša ljevica iscrpljuje se na žalopojkama kako je nekoć bilo dobro. Ne mogu se ideje razviti na lešini

U općoj poplavi dešnjaštva, ne samo u nas, javljaju se radikalnije opcije istoga tog pola, desnice kojoj je sve što nije radikalno desno, opasno. Ja, dakako, opasnost vidim u takvim opcijama, jer se bojim kamo to može odvesti. Ono što se spočitava Plenkoviću govori mi više o nečem drugom, o strahu sirove i primitivne snage u njegovoj stranci koja zazire od istinske demokršćanske opcije kojoj pripada njegov HDZ, koja zazire od svake normalizacije kako bi u ekscesnim situacijama prigrabila moć – kaže Zvonko Maković. Ljevica? Sadašnji SDP nije opcija koju smatram socijaldemokratskom.. Sve iole ljevije opcije, one koje naginju negdašnjim socijaldemokratima, postale su bezlične.

13.02. (17:30)

Kamen temeljac

Hrvatska arhitektica Hildegard auf Franić: Dovoljno sam pametna da sada biram mlađe suradnike

Ključno je da prepoznate karakteristike prostora u kojeg ulazite, i u kontekstu onog što vam je zadano da pronađete pravo lice. Ja sam odgojena tako da funkcija mora besprijekorno štimati, a iz toga će proizaći ljepota – kaže Hildegard auf Franić, prva žena predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata, u intervjuu Jutarnjem, gdje objašnjava i zašto je, kao dekanica, ostavila grafit na Arhitektonskom fakultetu na kojemu piše “Sajam taštine, stalni postav”.

13.02. (16:30)

MilaNe

Tomašević: Bandić je mačka s devet života, ali ovo mu je deveti

“Bandiću je ovo bilo veliko poniženje i velik politički udarac, ionako je percepcija da je on gotov i politički otpisan” – kaže zagrebački gradski zastupnik Tomislav Tomašević o padu GUP-a. Uvjeren je da je ovo početak političkog kraja Milana Bandića: “On je doista mačka s devet života, da se tako izrazim, ali ovo mu je deveti. Nikad nije bio slabiji, imao ovakve prosvjede, bio ovako toksičan, imao ovoliko afera, imao ovako jako oporbu”.

 

04.02. (22:30)

Hej, pa ne možemo tolko čekat na poštu iz Kine!?!

Ivan Đikić: Cjepivo za koronavirus – za 10 mjeseci do 2 godine

Koronavirus je atipičan jer se širi prije pojavljivanja simptoma bolesti, zbog čega obolijeva mnogo ljudi. Ujedno je specifičan jer se ne širi samo zrakom, nego i probavnim traktom – kaže ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić za 24 sata. Kaže da kako su svi virusi koji naprave veliki skok u mutacijskoj promjeni i sa životinje prijeđu na čovjeka opasni za ljude jer naš imunološki sustav nema na to odgovor. Ali, ostanimo mirni – MERS virus bio je puno smrtonosniji pa su ga znanstvenici uspjeli suzbiti.

03.02. (07:30)

Sustav traži servisere

Zoran Malkoč: Ovakvoj Hrvatskoj ne trebaju stvaratelji nego činovnici

“Nominalno živimo u demokraciji, ali to je tek privid demokracije, gdje je od 1,5 do 2 milijuna ljudi klijentelistički vezano za dvije najjače stranke i njihove satelite i tu ne može biti govora o slobodnoj volji i demokraciji. Rezultat toga je društvo kojemu ne trebaju stvaratelji, inženjeri, umjetnici, majstori, obrtnici i poljoprivrednici, nego odvjetnici, javni bilježnici, činovnici i kvaziekonomisti koji takav nakaradni sustav servisiraju”, rekao je književnik Zoran Malkoč za 24sata.

30.01. (17:30)

Andreja nema tko da ruši

Puhovski o konkurenciji Plenkoviću: Kovač i Stier su desno radikalni štreberi, a Penava je lokalni političar

Stvorila se vrsta moralne histerije koja je dovela do toga da se raspravlja o pitanju moralnog kredibiliteta, a ne raspravlja se o onome što je bitno, a to je što ministri rade. Postavlja se pitanje – što se to ozbiljno politički događa u pozadini dok mi svi raspravljamo o tome koliko kvadrata u Žaboriću ima Krstičević? Pogotovo što je Krstičević čovjek koji je ministar nesposoban izreći dvije suvisle rečenice jednu za drugom