Tihana Lazović: Ovaj posao je najbolji posao na svijetu ako ga voliš - Monitor.hr
01.08.2015. (20:48)

Tihana Lazović: Ovaj posao je najbolji posao na svijetu ako ga voliš

Prije dvije godine Tihana Lazović osvojila je na festivalu u Puli nagradu za najbolju debitanticu (Šuti). Ove godine, pak, Tihana je pozlaćena Arenom za najbolju glavnu žensku ulogu u Zvizdanu. Slobodna Dalmacija donosi razgovor s talentiranom glumicom koja je u nevjerojatno kratkom roku zasluženo prošla put od mlade nade domaće kinematografije do potpune afirmacije.Slične vijesti

19.07.2016. (17:21)

Coming soon

‘Novine’ – eksplozivna hrvatska serija po uzoru na ‘Žicu’ [video]

Sudeći prema pretpremijerne dvije epizode predstavljene festivalskoj publici u Puli, TV serija Novine trebala bi sjesti kao provokacija apauriniziranom HTV-u u rujnu. Već prvih par scena ukazuje da se autorski dvojac – redatelj Dalibor Matanić i romanopisac Ivica Đikić – furao na Simonovu Žicu: “Novine” su naziv riječkog lista koje gomilaju dugove i pod političkim su pritiskom, a sve u okviru krimi priče. Glavni ženski lik igra Tihana Lazović, junakinja Matanićeva Zvizdana, no po uzoru na Simona, priča zahvaća totalitet društva, piše Jurica Pavičić za Jutarnji, a ostaje vidjeti hoće li serija biti dorasla visokom uzoru.

04.02.2016. (09:31)

Nagrada Tihani Lazović za najbolju glumicu na festivalu Cinoche

Žiri Međunarodnog filmskog festivala Cinoche koji se održava u gradu Baie-Comeau u kanadskom Quebecu nagradio je Tihanu Lazović nagradom Prix Alcoa za najbolju glumicu, za ulogu ostvarenu u filmu Zvizdan Dalibora Matanića. Festival se održao od 21. do 31. siječnja, upravo u vrijeme redovne kinodistribucije Zvizdana u Kanadi.

Tihana Lazović u Zvizdanu je odigrala tri različite uloge u tri dijela ove filmske priče, te je za to glumačko ostvarenje već osvojila Zlatnu Arenu na prošlogodišnjem festivalu u Puli te nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Cottbusu. Osim ovih priznanja, Lazović je od strane Europske filmske promocije odabrana u program Shooting Stars koji promovira deset najperspektivnijih europskih glumaca godine koji će se predstaviti na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu koji se održava od 11. do 21. veljače.

Spomenimo i da je ovo dvadeseta nagrada Matanićevom Zvizdanu. Film je uvršten u programe više od pedeset svjetskih filmskih festivala, a ovog tjedna prikazan je na prestižnom festivalu u Rotterdamu, festivalu u Santa Barbari te na festivalu u Bangaloreu u Indiji.

Film je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom i SEE Film pro, proizvodnju su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Eurimages, a uz Tihanu Lazović glavnu ulogu igra Goran Marković.

15.12.2015. (13:53)

Tihana Lazović među 10 najperspektivnijih europskih glumaca programa Shooting Stars

15.12.2015. (13:21)

Tihana Lazović među 10 najperspektivnijih europskih glumaca programa Shooting Stars

Hrvatska glumica Tihana Lazović uvrštena je među deset najboljih mladih europskih glumaca i glumica u sklopu programa European Shooting Stars 2016., koji svake godine za vrijeme Berlinalea predstavlja nove glumačke nade europske kinematografije.

“Igrajući tri lika u tri različite priče o sukobu na Balkanu, Tihana svojom sirovom i snažnom prisutnošću prenosi sav raspon emocija ljubavi i mržnje. Prepoznali smo instinktivnu glumicu višestrukog talenta čija izvedba utjelovljuje glavne vrijednosti filma – ljubav prema životu i čovječnosti”, objasnio je žiri svoju odluku da Tihanu Lazović uključi u ovaj prestižni program.

Ponajviše zahvaljujući svome nastupu u Zvizdanu Dalibora Matanića (Kinorama), Tihana Lazović postala je jedan od 10 ovogodišnjih sudionika European Shooting Stars, programa usmjerenog na promociju mladih europskih glumačkih talenata. Program će se odvijati tijekom prvog vikenda 66. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje će sudionici imati priliku upoznati se s nekim od najznačajnijih europskih casting agenata, casting directora i ostalih ključnih imena europske filmske industrije. Dosadašnje statistike pokazuju da je osam od deset sudionika programa Shooting Stars dobilo priliku za audiciju koja je dovela do njihovog angažmana! u međunarodnim koprodukcijama. Najpoznatiji primjeri uključuju njemačkog glumca Daniela Brühla i švedsku glumicu Aliciu Vikander, koja je ove godine nominirana za Zlatni globus u čak dvjema kategorijama.

Tihana Lazović treća je hrvatska glumica koja je sudionica ovog projekta (Marija Škaričić sudjelovala je 2011., a Zrinka Cvitešić 2010. godine), a među deset ovogodišnjih kandidata nalaze se i mladi glumci iz dviju hrvatskih manjinskih koprodukcija: Atli Óskar Fjalarsson iz Vrabaca Rúnara Rúnarssona (MP films! ka produkcija) i Daphné Patakia iz Treme Yorgosa Zoisa (JDP i Nukleus film).

European Shooting Stars projekt je koji organizira European Film Promotion (EFP), europska organizacija nacionalnih filmskih agencija nastala s ciljem umrežavanja na zajedničkim projektima promocije europskih filmskih talenata u svijetu. EFP već godinama organizira nekoliko programa na prestižnim svjetskim festivalima (Cannes, Karlovy Vary, Busan, Toronto), a Hrvatski audiovizualni centar član je od 2008. godine.

30.08.2015. (17:22)

Od trnja do zvizda

Izgledi ‘Zvizdana’ na Oscarima: ‘Više ništa nije nemoguće da se dogodi’

„Odabrao sam Zvizdana bez dvojbe, isprve. Film ima snažnu priču, narativno je vrlo zanimljiv, vrlo dobro i inteligentno složen“, izjavio je Christian Jeune, glavni selektor festivala u Cannesu, tijekom boravku u Zadru na Avvantura film festivalu. „Više ništa nije nemoguće da se dogodi. Približili smo se društvu dobrih, talentiranih svjetskih filmaša“, prokomentirala je izglede Zvizdana na Oscarima glumica Tihana Lazović. Slobodna