U dvije godine otvoreno dvadeset sportskih škola za djecu s teškoćama u razvoju - Monitor.hr
03.12.2015. (14:09)

U dvije godine otvoreno dvadeset sportskih škola za djecu s teškoćama u razvoju

Na Korčuli je proteklog vikenda, uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, otvorena škola za djecu s poteškoćama u razvoju, što je dvadesetu sportsku školu za djecu s teškoćama u razvoju otvorena u sklopu projekta Treneri velikog srca kojega je Allianz pokrenuo s Hrvatskim paraolimpijskim odborom.

Otvaranjem ukupno 14 plivačkih, četiri atletske i dviju stolnoteniskih škola diljem Hrvatske, među kojima je prošloga vikenda na Korčuli otvorena i prva otočka škola za djecu s teškoćama u razvoju, Treneri velikog srca za više od 200 djece omogućili su bavljenje sportom koje ne donosi korist samo za njihovo fizičko zdravlje već im jača i samopouzdanje te pomaže u socijalizaciji.

Projekt koji je pokrenut 2013. podržali su brojni sportaši i sportski klubovi, lokalne samouprave i sportske zajednice, ali najvažniju ulogu u njemu imaju posebno educirani i certificirani treneri koji u sportskim školama svakodnevno rade s djecom s teškoćama u razvoju. Predvođeni bivšom paraolimpijkom Anom Sršen, treneri vježbaju s djecom, podučavaju ih i motiviraju te kreiraju atmosferu u kojoj se ona međusobno podupiru i bodre u svladavanju novih vještina. 

Višnja Bunić, trenerica u Varaždinu i Čakovcu, gdje su otvorene prve dvije škole plivanja, primijetila je napredak djece i u mentalnoj prilagodbi, kao i u razvoju određenih motoričkih sposobnosti potrebnih u svakodnevnom životu, koje su im bile ograničene: Projekt Treneri velikog srca ubrzao je razvoj djece i na fizičkoj i na mentalnoj razini, te ih dodatno potaknuo na sudjelovanje u plivačkim natjecanjima i mitinzima. Škole su od svih polaznika izvrsno prihvaćene, te nam je želja još više roditelja i djece upoznati s njihovim prednostima i uključiti ih u naš rad.

Projekt podupire i više od 50 volontera koji su tijekom dvije godine poklonili izniman trud i vrijeme, a s rastom projekta javlja se potreba i za novim volonterima.


Slične vijesti

20.07. (11:30)

Na marginama društva

Tomislav Marković: Majka Srbija i njena zaboravljena djeca

O poražavajućim saznanjima izvještaja Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom autor piše: Vučić godinama neguje kult sile, snage, veličine, moći, hvaleći se kako je Srbija jaka država, misleći tu pre svega na naoružanje i ekonomiju. Busanje u prsa, inaćenje, bahaćenje, nadgornjavanje sa zamišljenim neprijateljima, kult pobede i pobednika, “predaja nije opcija”, bildovanje nacionalističkih mišića, favorizovanje “olimpijskog plemena” – to su osnovni postulati sumanutog svetonazora vladajuće klike. Nema tu mesta za slabe, siromašne, bolesne, nezaposlene, potrebite, ranjive, nevoljne, nemoćne – oni su naprosto nevidljivi za busače u nacionalna prsa. Oni koji blebeću o jakoj državi morali bi da znaju da je država tačno onoliko jaka koliko je u stanju da zaštiti svoje najslabije građane. Piše Tomislav Marković za Al Jazeeru

26.01.2017. (12:33)

Iza svog vremena

Djeca s teškoćama u razvoju zbog sporosti vlade ostaju bez asistenata

“Ovo je Tin. Ima cerebralnu paralizu i učenik je 2. razreda COO Dubrava. Preko udruge OKO Tin je dobio asistenta kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ministarstvo nije uplatilo sredstva i udruga 31.1. mora proglasiti stečaj, a asistentima dati otkaz”, objavila je na Facebook stranici emisije “Hrvatska uživo” udruga OKO. Iz ministarstva objašnjavaju da se čeka Vladina odluka o raspodjeli lutrijskih sredstava, koja se donosi u travnju. Index