Ultraprocesirana hrana je povezana s ranom smrću, pokazuje 30-godišnje istraživanje - Monitor.hr
09.05. (11:00)

Što mogu kad je slasno

Ultraprocesirana hrana je povezana s ranom smrću, pokazuje 30-godišnje istraživanje

Ne postoji konsenzus oko odgovora na pitanje što je točno ultraprocesirana hrana. No, stručnjaci se uglavnom slažu da u nju, među ostalim, spadaju peciva od visoko rafiniranog brašna, brza hrana koja uključuje procesirano i dimljeno meso poput hrenovki ili kobasica, zaslađeni gazirani napici, kolači i razne grickalice. Jedan od znakova da je hrana ultraprerađena je ako njezin sastav uključuje tvari koje se uobičajeno ne mogu pronaći u kuhinji, poput fruktozno-glukoznog kukuruznog sirupa, hidrogeniranih ulja ili aditiva poput umjetnih boja, pojačivača okusa, emulgatora, sredstava protiv zgrudnjavanja i zgušnjivača. U provedenoj studiji oni koji su konzumirali najviše ultraprocesirane imali su generalno gledajući 4% veći rizik od smrti, s time da su imali čak 9% veći rizik od neurodegenerativnih oboljenja sa smrtnim ishodom. Najsnažnija korelacija između konzumacije i rane smrti uočena kod prerađenog mesa i zaslađenih pića (što uključuje i ona s umjetnim sladilom). Index


Slične vijesti

04.09.2022. (13:00)

Brza hrana, brza smrt

Muškarci koji jedu puno ultra-prerađene hrane imaju 29 posto veću vjerojatnost da će razviti rak debelog crijeva

Ultra-prerađena hrana - šta morate da znate o njoj

Keksi, slatkiši, gazirana pića i kobasice mogu povećati rizik od raka debelog crijeva kod muškaraca, pokazala je nova studija. Američki znanstvenici sa Sveučilišta Tufts u Bostonu ispitali su podatke triju dugoročnih zdravstvenih studija u kojima je sudjelovalo više od 46 tisuća muškaraca i gotovo 160 tisuća žena. Sudionici su praćeni 24 do 28 godina i tijekom tog vremena identificirano je 3216 slučajeva raka debelog crijeva. Kako bi došli do uzroka, znanstvenici su procijenili i prehranu putem upitnika koje su sudionici ispunjavali svake četiri godine. Ultra-prerađena hrana, koja također uključuje instant juhu i rezance te slatke ili slane pakirane grickalice, povezana je s višim stopama bolesti, pokazalo je istraživanje. Muškarci koji su jeli najviše ultra-prerađene hrane imali su 29 posto veću vjerojatnost da će razviti rak debelog crijeva od onih koji su jeli najmanje, ali ta veza nije pronađena među ženama. Živim