'Zašto sam Arsena i Štulića stavio uz rame suvremenim piscima' - Monitor.hr
22.08.2016. (08:51)

A šta da radim

‘Zašto sam Arsena i Štulića stavio uz rame suvremenim piscima’

“Kao što je Arsen Dedić vižljasti suputnik razlogaša, tako je Štulić neukrotivi prethodnik kvorumaša. Sjetimo se samo sličnosti (vjerujem neslučajne) dvaju paradigmatskih naslova – naslova Štulićeva albuma ‘Sunčana strana ulice’ i pjesničke zbirke Delimira Rešickoga ‘Sretne ulice'”, objašnjava u intervjuu za tportal profesor i pjesnik Krešimir Bagić povodom objave pregleda Uvod u suvremenu hrvatsku književnost od 1970. do 2010., povijesnoj nedistanci usprkos.


Slične vijesti

Četvrtak (12:30)

Sa svetog Nikole na sveti Šlager

Ante Tomić o koncertu Zoran pjeva Arsena – grijeh je to propustiti

Tomić je ovaj puta preskočio politiku – hvala mu na tome – i najavljuje zagrebački koncert Zorana Predina na kojem će ovaj pjevati Arsena: “Nastupali su zajedno pet, šest puta godišnje. Ako bi koji od njih napravio veći koncert, obično bi pozvao onoga drugoga kao gosta. U jednom im se trenutku krajem devedesetih i Matija pridružio. Posljednji put sreli su se krajem lipnja 2015. u Esplanadi, da dogovore nekakvu gažu, koja se naposljetku nije dogodila jer je stariji kolega po prilici mjesec dana kasnije, da oprostite, umro. Predin je s njim imao, u svemu, sedamdesetak, osamdeset nastupa i snimio možda dvadeset pet njegovih pjesama posijanih na različitim albumima i pjeva ih često i rado, u spomen na pokojnog prijatelja”.

 

26.10. (20:30)

Pjevačica u mom oku

Mišo Kovač: Četiri najbolje pjevačice na ovim prostorima

Gabi NovakLola NovakovićTereza Kesovija i Nina Spirova – kaže Mišo u intervjuu Jutarnjem povodom današnjeg koncerta u Areni Zagreb. Pjevača ima tri – Ivo RobićArsen DedićVice Vukov. Za sebe kaže – “moram vam reći da ja nisam zvijezda jer ovisim o publici, a moram vam reći i da svaki čovjek najviše voli sebe, a velika je stvar ako kupi moju ploču i dođe na moj koncert”.

15.03.2017. (21:03)

Gabi Novak: Arsenov hit ‘Kad se male ruke slože’ se neće koristiti za zabranu pobačaja

16.09.2016. (22:50)

Cinik, pjesnik, ljubavnik

Moj zanat – dokumentarac o Arsenu

Dokumentarni film Mladena Matičevića Moj zanat o Arsenu Dediću prava je glazbena i filmska poslastica, piše Pazi snima se!. Film pruža uvid u dio Arsenove intime, priče o njegovim ljubavima, brakovima, suočavanju sa smrću, no ipak uz određenu distancu i bez kopanja ispod površine, ali zato povremeno nudi i poneku neočekivanu demistifikaciju poput priznanja kako pjesma Tvoje nježne godine nije inspirirana niti jednom konkretnom ženom. Naravno, sve začinjeno tipičnim Arsenovim cinizmom.

03.05.2016. (16:52)

Arsenov ‘Brod u boci’ dobiva novo izdanje nakon 28 godina

Brod u boci, prva zbirka pjesama Arsena Dedića, nakon 28 godina ponovno izlazi pred publiku, a izdavač je glazbena knjižara Rockmark.

Deveto nepromijenjeno izdanje donosi 29 pjesmama i ciklus “Brod s mojim imenom”, uz originalni predgovor Zvonimira Goloba te Arsenovu ilustraciju na naslovnici i autoportret. Izdanje uključuje i poznatu pjesmu Ne daj se Ines.

Zbirka Brod u boci prvi put je izašla 1971., kada je pjesme i šansone u knjigu sastavio i izdao Zvonimir Golob. Do 1988. zbirka je doživjela osam izdanja i ukupno 80.000 prodanih primjeraka.

“Brod u boci” izlazi sredinom svibnja i moći će se kupiti ekskluzivno u knjižari Rockmark po cijeni od 79 kuna. Za prednarudžbu se ostvaruje 20 kuna popusta.

02.05.2016. (08:40)

Zoran Predin: Arsen mi je bio k’o brat. Nije znao lagati, a neki su ga se i bojali

02.03.2016. (11:05)

Društvo (uglavnom) živih pjesnika

Harry Potter, Orhan Pamuk, Tomić i Dedić na popisu lektire

Nobelovka Alice Munro, Amos Oz, Orhan Pamuk, Marina Cvetajeva, Margaret Atwood, J. K. Rowling, Carlos Ruiz Zafon, ‘Adio kauboju’ Olje Savičević Ivančević, ‘Črna mati zemla’ Kristiana Novaka, ‘Osmi povjerenik’ Renata Baretića, dva romana Dubravke Ugrešić (‘Forsiranje romana reke’ i ‘Štefica Cvek u raljama života’), ‘Mramorna koža’ Slavenke Drakulić, Tomićev ‘Što je muškarac bez brkova’, poezija Arsena Dedića, Danijela Dragojevića, ‘Ježeva kućica’ Branka Ćopića dodani su na popis lektirnih naslova iz kojeg će osnovno- i srednješkolski učenici birati što će čitati (ovdje cijeli popis, u PDF-u, od 293. stranice). S popisa su skinuti zahtjevniji naslovi svjetske i nacionalne književnosti, poput Biblije, Homerovih epova, ‘Don Quijotea’, ‘Judite’, ‘Ribanja i ribarskoga prigovaranja’ ili ‘Robinje’, za koja su stručnjaci procijenili da ih djeca ne mogu samostalno savladati. T-Portal

16.02.2016. (15:44)

Bolje kipić nego klipić

Porin: Massimu i Matiji Dediću najviše nominacija, TBF podbacio

Na svečanoj ceremoniji u novootvorenom zagrebačkom prostoru HUB385 proglašeni su finalisti 23. izdanja glazbene nagrade Porin, a najviše nominacija, njih sedam, dobili su Massimo za album 1 dan ljubavi te Matija Dedić za ‘Matija svira Arsena’ i Jazzy Bach.. Slijede ih Hladno pivo i Dani zatvorenih vrata s pet nominacija te klasičar Gordan Tudor s četiri. Pobjednici svake od 35 kategorija bit će poznati na finalnoj dodjeli 17.3. u splitskoj dvorani Gripe. T-Portal

06.12.2015. (17:20)

Priča iz tuđine

Arsenov brat: ‘Sve što je moj brat radio bilo je spektakl’

“Bilo je poželjno da odem, jer nije u kući bilo nekog novca. Živilo se teško. Ćaća je radio kao zidar i pitur, otčepljivao je zahode, a mater je prala robu kod linih šinjora. Nisu oni imali puno povjerenja u mene, nisam pokazivao neke znake zbog kojih bi trebali da investiraju nešto u mene. Za razliku od Arsena koji je od malena čega se god dohvatio, sve je to bilo spektakularno. I onda su govorili, e njega ćemo sada pomoći”, otkrio je Telegramu Milutin Dedić, brat velikog Arsena.