Zbog otkrića u liječenju koronavirusa profesor Đukanović i drugi liječnici postali milijunaši - Monitor.hr
27.07.2020. (17:00)

Um caruje dionicama

Zbog otkrića u liječenju koronavirusa profesor Đukanović i drugi liječnici postali milijunaši

Prema rezultatima njihovog ispitivanja, koji su objavljeni ovaj tjedan, pokazalo se da ako se pacijentima s koronom da lijek koji sadrži interferon betu, nazvan SNG001, dva to tri puta je veća vjerojatnost da će se ti pacijenti oporaviti prije nego oni koji su dobili placebo lijek. Ispitivanje koje je provedeno na 101 osobi pokazalo je da je kod pacijenata 79 posto manja vjerojatnost da će razviti teži oblik bolesti. Čim su rezultati objavljeni prije pet dana dionice su naglo porasle za 540 posto, a profesori su postali milijunaši. Đukanović je kazao da je njegovom udjelu dionica vrijednost porasla s 300 tisuća na 1,6 milijuna funti, Holgateovom na 1,7 milijuna funti, a pretpostavlja se da Donna Davies također ima udio dionica sa sličnom vrijednošću u zasebnoj tvrtki. Jutarnji list


Slične vijesti

28.06. (13:00)

Pristrano mišljenje

Ante Žigman u iscrpnom razgovoru objašnjava sve o kriptovalutama: Bitcoin će pasti

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman i intervjuu za Novi list: Uslijed manjka zanimljivijih događanja na tržištu kapitala – nema novih dionica, IPO-a, niti neke dinamike, promet se ove godine na Zagrebačkoj burzi jako smanjio, odnosno sveo se ispod 200 milijuna kuna mjesečno. Kriptomjenjačnice su pak sve popularnije i promet im iz mjeseca u mjesec raste. U siječnju je npr. bio na oko 120 milijuna kuna, a u svibnju već na 200 milijuna kuna… Bitcoin i ostala kriptoimovina čine mali dio ukupne svjetske imovine. Radi se o razini ispod 1 posto ukupne svjetske imovine. Da uzmete sve »coine«, svu kriptoimovinu, i stavite je na jedan kup, pa usporedite sa zlatom, Appleom, Googleom, Teslom itd., to je jako mali dio. Novi list

02.02. (19:30)

Ne igraj se s igricama!

Kardum o slučaju Gamestop: Mijenja se način funkcioniranja tržišta

HRT-ov burzovni Željko Kardum objašnjava zanimljivi slučaj GameStopa, najvećeg lanca video-igara u Americi, na čije su se propadanje kladili – i na tome zarađivali – brokeri s Wall Streeta. Međutim, tu su se uključile mase s društvenih mreža te su udruženo kupovali dionice GameStopa čime je njihova cijena počela rasti, a brokeri i fondovi su gubili veliki novac. Kaže Kardum kako nitko nije shvaćao koliku snagu mogu imati društvene mreže i da je fenomenološki gledano, ovo promjena načina funkcioniranja tržišta jer veliki fondovi više nisu neprikosnoveni vladari.

29.11.2020. (21:30)

Postotak dobrih vijesti

Svjetske burze rekordno zahvaljujući Bidenu i cjepivu

Indeks Dow Jones probio se iznad 30.000 bodova, po prvi put u povijesti, zahvaljuje se potvrdi američke Uprave za opće poslove da izabrani predsjednik Joe Biden može službeno započeti proces preuzimanja vlasti, kao i potvrdama da o uspjšnom testiranju cjepiva za koronu. Seattle Times smatra da ova granica nije razlog za slavlje jer je riječ o numeričkom pragu, a ne nekakvom dosegnutom cilju.

19.11.2020. (12:30)

Mali i jaki

CROBEX u 20 godina narastao 125%, samo malo manje od S&P 500

Od početka siječnja 2000. do kraja rujna 2020 CROBEX je namaknuo rast vrijednosti od čak 125%. Bolji od toga unutar odabrane petorke bio je samo S&P 500, čiji rekordi već godinama pune novinske stupce. Londonski FTSE 100 je u ovo vrijeme ubilježio minus od 15%, a tokijski NIKKEI 225 ugrabio prilično neuvjerljivih 23% – osvrće se Ekonomski lab na hrvatsko tržište dionica u ovom stoljeću.

17.03.2020. (15:30)

Burzovni virus

Treći najveći pad Wall Streeta u povijesti

Na Wall Streetu je jučer S&P 500 indeks potonuo 12%, što je njegov najveći dnevni pad od Crnog ponedjeljka 1987. godine jer ulagači strahuju od velikih gospodarskih šteta od koronavirusa. Ovim je padom izbrisano oko 2.690 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica, što je treći po veličini dnevni pad u povijesti, odmah iza kraha na Crni ponedjeljak 1987. godine i burzovnog sloma u listopadu 1929. godine. VIX “indeks straha” skočio je jučer na najvišu razinu u povijesti, 82,69 bodova.

29.02.2020. (00:00)

Brze i kratke

  • Eurovizija: Njemačku predstavlja Slovenac, pjesmu na engleskom napisao Bugarin (Deutsche Welle)
  • Vrijednost globalnih dionica u tjedan dana istopila se za 3 bilijuna dolara (Večernji)
  • Rasprodaja dionica se nastavila i u petak, CROBEX izgubio 7,8 posto na tjednoj razini (Tportal)
  • Američka gospodarska komora (AmCham) predložila je danas odgodu stupanja na snagu uredbe o načinu izračuna posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića do 1. siječnja 2021. godine “kako bi se osigurala predvidivost poslovnog okruženja. Uredba bi trebala stupiti na snagu 1. ožujka, preksutra (Index)
  • Zoran Šprajc se oporavio od infarkta, za dva tjedna vraća se u RTL-Direkt (Instagram)
24.02.2020. (12:30)

Koronavirus stigao?

Zagrebačku burzu zahvatila rasprodaja neviđena još od afere Agrokor

Snažna rasprodaja dionica zahvatila je domaće tržište kapitala na otvaranju trgovanja jutros. Indeks Zagrebačke burze već prije 10 sati gubio je više od 3,7 posto i spustio se sve do 1946 bodova, a tako snažan pad posljednji je puta zabilježen u vrijeme kada je kriza u tadašnjem Agrokoru bila na vrhuncu, odnosno 27. travnja 2017. kada je mjerilo srezano 2,7 posto. Pasprodaju predvode turističke dionice. Poslovni dnevnik

11.01.2020. (10:00)

Godinama nije bilo ovakvog prometa dionicama: Više od 47 milijuna kuna ukupnog dnevnog prometa HT-ovim dionicama