Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Hranu, ne muhu. (Dobro, i muhu)
Ako vam muha sleti na hranu, trebali biste je baciti
Muha može prenijeti barem sto različitih vrsta bakterija i virusa te ako vam sleti na hranu koju jedete, pa čak i ako se tamo zadržala jako kratko, trebali biste je baciti, tvrdi znanstvenik s njujorškog sveučilišta. Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koju stigne prenijeti u tom kratkom vremenu mala (Večernji). Međutim, još je gore kad se muha ispovraća, odnosno ispusti izlučevinu kako bi omekšala hranu. Muha može prenijeti niz bakterija, virusa i bolesti, od kojih su E. coli, hepatitis A, salmonela i rotavirus samo neke.
