Ante Tomić: Bezobzirniji od svih, pljačkaši grobova na mjesečini otvaraju sanduke i skidaju prstenje i satove s trupala - Monitor.hr
22.02. (21:00)

Stečajni lešinari

Ante Tomić: Bezobzirniji od svih, pljačkaši grobova na mjesečini otvaraju sanduke i skidaju prstenje i satove s trupala

Stečaj traži obazrive, pogrebnički tihe i suosjećajne. Jer, to i jest, u neku ruku, pogrebnički posao. Stečaj je ostavinska rasprava nakon smrti pravne osobe. Jedno je trgovačko društvo prdnulo u ledinu i sad valja razdijeliti pokretnu i nepokretnu imovinu koja je ostala iza njega, s mnogo pomnje i razbora odlučiti tko je pokojniku bio najbliži i najviše ga zadužio, tko je u prvom, a tko u drugom i trećem nasljednom redu. Očekivali biste nekoga izuzetnog, nadarenog prvorazrednim moralnim i intelektualnim vrlinama na takvom mjestu, a u stvarnosti je obično upravo suprotno. Koliko je samo puta dosad bilo da su trgovački suci i stečajni upravitelji pokvareno zaobišli nekadašnje zaposlenike i vjerovnike, nalazili se u diskreciji u stražnjim sobama gostionica i dijeleći masnu janjeću plećku grabili sebi najbolje komade upropaštenih poduzeća… piše Ante Tomić za Jutarnji


Slične vijesti

06.04. (23:30)

Centar za hadezeovsku skrb

Ante Tomić: Stranački kolege važniji su od tamo neke djevojčice

Uhljebi će živnuti samo u dvjema osobitim prilikama. Prva je kad Crkva traži nešto od njih, kad nadbiskup nazove na privatni mobitel, a druga kad namirišu mito, ako ih netko namigujući upozori kako će im se znati odužiti. U svim drugim slučajevima birokratska će zvijer samo na trenutak pospano otvoriti jedno oko. Hadezeovci se neće pretjerano uzrujati ni ako tkogod izgubi život. Strpljivo će vam pričati da su napravili sve što je trebalo, iako zapravo nisu učinili ništa. I to je vjerojatno ono što nas više od ičega drugog uništava, što isisava snagu i iz društva i iz države, gomile besramnih, moralno ravnodušnih, indolentnih neradnika sa stranačkim iskaznicamaAnte Tomić, Slobodna.

31.03. (17:30)

Čistoća na pola zdravlja

Tomić: Nema ničeg tako čistog, čak ni čiste energije, a da je naši ljudi neće zakenjati

Mora vas raznježiti ova briga za okoliš. Dirne vas do suza kako su zemljaci odgovorno trpali u džepove, svečano ponavljajući da mi ovu zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, već posudili od svojih potomaka. I vjerojatno su se sami sebi činili divni dok su to radili. Školsku su djecu poticali da vodenim bojicama i pastelama slikaju njihov lopovski podvig i pišu nadahnute poetske sastavke o njihovoj svinjariji. Nema, vidite, ničega tako čistog, čak ni čiste energije, a da je naši ljudi, osobito ako su bliski vladajućoj stranci, neće zakenjati – piše Ante Tomić.

27.03. (11:30)

Suza suzu goni

Tomić: Kad nekome krenu suze, provjerite je li vam novčanik u džepu. Nitko nije besramnije krao od nježnih domoljuba koji su ridali zbog teškog položaja našeg naroda

Kolumnist Slobodne komentirao je nedavni Mamićev plačni nastup riječima: Muškarci i žene koji su svim srcem bili za Hrvatsku, koji su cmizdrili, cmoljili, kmečali, ridali i jecali zbog teškog položaja našeg naroda, bili su usred svake afere u posljednjih trideset godina. Nitko nije besramnije krao od nježnih i senzibilnih domoljuba, a ako bi im se tkogod suprotstavio, bez iznimke je to bio nekakav hladni i bezdušni gad koji mrzi sve što je hrvatsko. “Pa je l’ vi osjećate ovu zemlju, majku vam Božju jebem!”, viknuo bi im pokojni Milan Bandić konsternirano. To da netko zna plakati nije zaista nikakav dokaz da je on moralna osoba. Dapače, to je jedna od strašnijih prijevara. Kad nekome krenu suze, svakako provjerite je li vam novčanik još u džepu. Piše Ante Tomić za Slobodnu Dalmaciju

09.03. (23:30)

Drži tri kuta filma

Ante Tomić: Nada Pinter bila je osoba kakvu umjetnik mora imati uza se

Kolumnist Slobodne piše sa sjetom o odlasku filmske radnice, suradnice Spielberga, Ridleyja Scotta, Cate Blanchett, Rachel Weisz: Upoznali smo se radeći na filmovima Rajka Grlića, kojemu je godinama bila najbliži suradnik. Prva je pročitala sve verzije scenarija ‘Karaule’, ‘Neka ostane među nama’ i ‘Ustava Republike Hrvatske’. Organizirana, logična i precizna, iskrena i odana, opažala je manjkavosti priče, nedosljednosti likova, upozoravala da nam je neka scena preduga, a druga prekratka, bila neprocjenjiva savjetnica u pitanjima ženskog srca, i samo iznimno nije bila u pravu. Nada Pinter bila je osoba kakvu umjetnik mora imati uza se, u teškim trenucima, kad je samopouzdanje na podu i talent mrtav, da ga ohrabri i utješi.

07.03. (10:10)

Jednaki i jednakiji

Ante Tomić: Neukusna, ohola, razmetljiva predstava političke moći

“Nije to najgore što smo vidjeli od Milana Bandića i njegovih, ali dosta dobro svjedoči o njihovoj bezobzirnosti, o preziru koji bolji svijet, svi koji u nas drže do sebe, njeguju prema redu i zakonu. Organizatori pogreba prekršili su epidemiološke mjere jer je to naprosto stvar prestiža” – osvrće se Ante Tomić na Bandićev pogreb, koju ovako opisuje: “ona neukusna, ohola predstava u srijedu u podne na glavnom zagrebačkom groblju, ona razmetljiva demonstracija političke moći u koju se pretvorio gradonačelnikov pogreb”.

28.02. (23:00)

Ne vjeruj državi ni kad donacije skuplja

Ante Tomić: Ovdje se državi ne vjeruje, a donirani novac za Baniju kazuje zašto

Republika Hrvatska često zapošljava takve besramnike, koji se po zagonetnim osnovama smatraju žrtvama, koji se uzrujano raskokodaču o diskriminaciji ako im nekakav ugostitelj reče da u njegovom lokalu nisu dobrodošli, ali na drugoj će strani hladnokrvno, bez truna kajanja, oduzeti prvenstvo slabijima. Nije teško zamisliti da osobe poput Zdravka Marića nalaze savršeno razumljivim da se država financira humanitarnim akcijama. Oni su, što bi se reklo, potrebiti. Velikom i skupom činovničkom aparatu svaka je kuna važna, i imaju pravo uštipnuti svoj pošteni dio sa svakog računa, pa i s onoga na koji smo uplaćivali da banijski beskućnici ne umru od studeni. Piše Ante Tomić za Jutarnji list

25.02. (17:30)

Čovjek za kog se udala Olivera

Ante Tomić: Muškarce kakvi vladaju našim državama Đorđe Balašević bez greške je opisivao u samo nekoliko stihova

Nakon niza tužnih, Ante Tomić napisao je nešto veseliji tekst o Đorđu Balaševiću: Skromni i pošteni momak u trapericama čitav je život izmicao od onih koji su sumnjivo uspjeli, od direktora, ministara, predsjednika, narodnih poslanika, moćnih i uglednih džukela u odijelima s kravatama. Zgađeno je mrštio nos ćuteći kako ispod njihovih skupih vodica za brijanje probija jedan vonj truleži. Gledajući tko je u ovim našim nakaznim državama netko i nešto, Balašević je zaključio da je bolje biti nitko i ništa.

24.02. (17:30)

Tako mi mlijeka u prahu

Tomić: Kako su se HDZ-ovci goloruki bacili na automate za kavu i poveli junački boj protiv diskriminacije

Na poziv Andreja Plenkovića članovi i simpatizeri vladajuće stranke spremno su ustali za svoje ugostiteljske pravice, grčevito suprotstavili konobarskom teroru. Podsjeća li vas na marš Martina Luthera Kinga i njegovih pristalica na Washington u kolovozu 1963. ili na pobunu u listopadu 1944. u Auschwitzu, kad su pothranjeni i iscrpljeni židovski logoraši sjekirama i čekićima nasrnuli na teško naoružane esesovce, u pravu ste, ovo je jedna takva herojska borba za slobodu i jednakost, za život dostojan čovjeka, da svaki od nas, bez obzira na vjeru, naciju, boju kože, političko ili seksualno opredjeljenje, smije doći u koji god hoće kafić na teritoriju Republike Hrvatske i naručiti što mu duša želi – piše Ante Tomić.

19.02. (12:30)

Glazbena lektira

Tomić: Pjesme s “Paket aranžmana” su ostale da nas hrabre kad se osjetimo prevareni od vlasti

Desetak mladića iz tri beogradska benda u jedanaest pjesama, samo trideset pet minuta muzike, zapalilo je čitavi truli svijet koji se lažljivo smije zlatnim zubima, svijet zadovoljnih potrošača, domaćih turista, samoupravljača koji nedjeljom popodne u dvorištu peru automobil, puše Kent, slušaju Zdravka Čolića i Lokice i smiju se zgodama Paje i Jareta – piše Ante Tomić.

16.02. (23:29)

Premazani svim kremama

Ante Tomić: Gospoda s Rolexima i gospođe s bundama cijepili se noću, kao kriminalci

Menadžeri, članovi sveučilišnih savjeta, rektori sa zlatnim lancima preko prsiju, liječnici specijalisti, grabili su ne mareći ima li tkogod ugroženiji od njih. Gospoda s Rolexima na zapešćima i njihove supruge u bundama od nerca cijepili su se kao kriminalci, pod okriljem noći. Usprkos svim knjigama koje su pročitali, i zvučnim naslovima koje su stekli, i parama koje su zaradili i prestižnim adresama u koje su se uselili, svi do jednoga čine se kao da su jučer s brda sišlipiše Ante Tomić o kremi društva koja se prekoredno cijepila.