Ante Tomić: I dalje živimo u '41., i dalje se pjeva o 'gustoj magli'. Zato je važno pogledati “Dnevnik Diane Budisavljević” - Monitor.hr
12.07. (12:30)

Ante Tomić: I dalje živimo u ’41., i dalje se pjeva o ‘gustoj magli’. Zato je važno pogledati “Dnevnik Diane Budisavljević”

I kad završi, ne znate šta je prošlost, a šta sadašnjost, jer se crno-bijela priča nastavlja. I kad se ekran zacrni, znate i sami, mi i dalje živimo u četrdeset prvoj. Sve je isto. Upitate se, na primjer, je li neprovidna magla kroz koju na početku vesla muškarac bez prošlosti ona magla iz stare ustaške pjesme “Spustila se gusta magla iznad Zagreba”, ili je posrijedi magla iz stiha “Opet će se gusta magla spustiti” iz nešto novije pjesme “Reci brate moj”, a koju su zajedno snimili Marko Perković Thompson i Miroslav Škoro dok su još bili kumovi i prijatelji. Zbog toga je “Dnevnik Diane Budisavljević” nešto najistinitije, najvažnije i najaktualnije što ćete vidjeti unatrag mnogo godina – piše Ante Tomić za Slobodnu.Slične vijesti

Jučer (07:34)

Bog kao Vegeta

Ante Tomić: Snaga Crkve je u neukosti ljudi, zato se i toliko boji obrazovanja

“Postoji li Bog, zar zbilja mislite da On ima nešto s biskupima, da čarobnjaci sa šaljivim peterokutnim kapama nalik pilećoj trtici imaju specijalnu vezu, vazda otvoreni komunikacijski kanal sa Svemogućim? Da je Stvoritelj svega živoga i neživoga, jedno beskrajno mudro biće puno ljubavi, izabralo nekakve namrgođene, zločeste, debele starije muškarce u dugim vezenim haljinama da posreduju između Njega i čovjeka? I da je taj Bog kao Vegeta, baš se u sve miješa, i u medicinu, i u politiku, i u poljoprivredu, i u međunarodno pravosuđe i u žensku modu?”, piše Ante Tomić za Jutarnji.

Srijeda (17:30)

Činčile, kladionice, dionice...

Ante Tomić: Nije sezona podbacila, već je nas lakomost prebacila

“Kvragu, tko je tako nešto mogao očekivati?’ pitaju se upropašteni iznajmljivači. ‘Pa, zapravo, svi koji imaju zrno pameti’, odgovaraju im ekonomisti. Ne manjkaju nama gosti, već imamo viška domaćina. Nije sezona podbacila, već je nas lakomost prebacila. Kao mnogo puta dosad, glupani su se masovno pomamili za lakom i brzom zaradom”, piše Ante Tomić za Jutarnji.

07.08. (18:30)

Boje se (nadnaravne) sudske vlasti

Ante Tomić: Kako su predsjednicu i premijera dvojica običnih svećenika izdušili i spustili na felge

Dvije političke osobe teške naravi, sujetne, svadljive, arogantne, dva neobuzdana ega, dvoje izvanredno osjetljivih državnih službenika koji se obožavaju razmetati moći, derati se na neistomišljenike, ponižavati protivnike, dvojica su običnih svećenika, jedan franjevac i jedan isusovac, izdušili i spustili na felge. I predsjednica i premijer došli su ovolicni, majušni i snishodljivi – smije se Ante Tomić nad dvjema bizarnima situacijama, kad je jedan franjevac natjerao Plenkovića da klekne i moli se, a isusovac prekorio Grabar-Kitarović jer vježba jogu.

04.08. (07:30)

S Martićem bez šanse

Ante Tomić: Što uvijek zaboravljamo kad govorimo o Oluji

“O poraženima ne razmišljamo mnogo, nemamo milosti za Srbe otjerane devedeset pete, kao što ni Srba, napokon, nije mnogo plakalo kad su četiri godine ranije iz Krajine tjerali Hrvate. To nam je jedna od bezbrojnih zajedničkih osobina, da smo bezdušna gamad, ravnodušni na tuđe patnje, ali mogli biste se kojiput, na jednu od mnogih obljetnica slavne vojno-redarstvene akcije, za promjenu, umjesto slavlja uz studeno pivo, vruću prasetinu, Thompsonove pjesme i selfieje s Ljubom Ćesićem Rojsom, pokušati staviti na mjesto onoga drugoga”, piše Ante Tomić.

31.07. (23:30)

Svoj na svoga

Ante Tomić: Pljačkaju nas uvijek, ne samo u taksijima, isključivo naši

Sjetite se skandala koji se redovito pojavljuju u medijima, o beskrupuloznim kriminalcima koji su od zadarskog aerodroma do hotela na Kolovarama naplatili četiristo pedeset kuna, koji u Splitu uzimaju hiljadu, a u Dubrovniku znaju uzeti i taoce, baš u svim slučajevima, bez iznimke su oni naši, fetivi. Nikad zaista nismo čitali da je pljačkaš bio iz Ubera, Bolta ili Cammea, dotepenac iz Koprivnice koji radi s modernom aplikacijom koja unaprijed najavi okvirnu cijenu vožnje – piše Ante Tomić.

27.07. (14:30)

Samo Japanci rade više

Ante Tomić o svađi Esih-Hasanbegović: UDBA ih razbila kao beba zvečku

Ono za što Hasanbegović optužuje Esih u dlaku je jednako onome za što Esih optužuje Hasanbegovića. Čitajući njihove objave, nepogrešivo se vidi da je sve to izašlo iz jednoga mozga. Tekst je isti, samo se imena i prezimena mijenjaju, kao na formularu za izdavanje vozačke dozvole. Isti je neprijatelj, napokon, podmuklo okrenuo Esih protiv Hasanbegovića. Imate tri puta da pogodite koji je to neprijatelj. Pogodit ćete, ne sumnjam, iz prvoga – Ante Tomić, Slobodna.

21.07. (23:30)

Ante Tomić: Dan kad sam se zaljubio u Janelle Monáe

“Berlin je pravo mjesto za ovu muziku zbog svoje otvorenosti, slobodoumnosti i zbog svih avangardnih umjetničkih tradicija, od Waltera Gropiusa i Bertolda Brechta do Davida Bowieja i Nicka Cavea, i zbog onoga nasilja i tjeskobe koju grad još pamti, prvo iz nacističkog vremena, a kasnije iz sovjetske diktature. Sve to savršeno pogađa atmosferu pjesama jedne mlade crnkinje, seksualno ambivalentne feministice koja drsko ustaje protiv rasne nesnošljivosti i vjerskog fanatizma današnje Amerike”, opisuje Ante Tomić, koji se za mladu pjevačicu zainteresirao zbog svoje kćeri, s kojom je i bio na koncertu.

21.07. (09:30)

Kad Plenki preskače

Tomić: Premijer protiv novinara

“Stanovi i automobili samo su pričin, opsjena, fatamorgana, iluzionistički trik. Ona sumnjivo velika kuća sada bivšeg ministra poljoprivrede u stvarnosti je mnogo manja nego na ekranu. Znate kako je to, čuli ste zacijelo kako televizijska kamera deblja, ženama u prosjeku dodaje dvadeset pet kilograma, a ministarskim kućama i do sto pedeset kvadrata. Nemojte nasjedati glasinama, sve je to novinarski ćiribu-ćiriba, upozorio je Plenković i oštro dodao kako nikome neće dopustiti da njegovoj Vladi lijepi etiketu korupcije” – Ante Tomić, Jutarnji.