Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Tripice će tad bit delikatesa
Budućnost hrane: Žabokrečina, muhe i bakterije što se hrane kravljim vjetrovima
Populacija Zemlje raste, sve više ljudi uspijeva (srećom) doći do potrebnih količina hrane svaki dan, a običnu hranu skupo je proizvesti, pa se razmišlja o alternativama za zadovoljenje dnevnih potreba za proteinima. Alge, bakterije, insekti i prerađeni biljni proteini mogli bi biti zamjena za meso i ribu, a ako ni to ne bi bilo dovoljno mogli bismo posegnuti za žabokrečinom, kućnim muhama i bakterijama što se hrane kravljim vjetrovima. Kukci su možda idealna zamjena jer ih je puno, brzo se razmnožavaju, brzo rastu, ne iziskuju puno hrane i vode, ali imaju jedan nedostatak – ljudi ih se gade… Ozy