Đikić: Interesno udesno - Monitor.hr
26.02. (18:00)

Ako Europa ide udesno, zašto ne bismo i mi?

Đikić: Interesno udesno

Kao što vidimo, Plenković nastoji maknuti fokus priče o Turudiću s njegovih laži, otkrivanja istražnih informacija osumnjičenim ljudima, druženja s polusvijetom i likovima iz podzemlja, s nepostojanja relevantne sigurnosne provjere tog čovjeka i izričitog odbijanja da se nađe način da se provede ta provjera, to jest s Turudićeve posvemašnje nedostojnosti za dužnost na koju ga je izabrala parlamentarna većina, i prebaciti sve na teren političke borbe te tempiranih političkih udara na HDZ-ovu vlast.Nazivajući ga domoljubom i pravim Hrvatom, zapravo, izbor Ivana Turudića ponajprije je možda bio motiviran HDZ-ovim predizbornim nabacivanjem desničarske fasade na proeuropsko lice i homogeniziranjem svojih glasača, a ne prkošenjem Zoranu Milanoviću i osiguravanjem stranačkih i privatnih bokova od udara domaćih i europskih tužitelja. Radi se najvjerojatnije o koktelu spomenutih motiva u kojem, ispostavlja se, prigodno napumpavanje HDZ-ovog desničarskog karaktera preuzima dominaciju. Ivica Đikić za Novosti


Slične vijesti

18.04. (13:00)

Skoro kao Gordijski

Đikić: Postizborni čvor

ako je prema rezultatima izbora Andrej Plenković matematički bliže okupljanju parlamentarne većine i formiranju vlade, put do tog cilja mogao bi biti vrlo kompliciran, a mogao bi se pokazati i neizvedivim. Iz trenutne perspektive čini se da se postizborna matematika ipak svodi na to kako će se postaviti Domovinski pokret. Tu je i opcija, koju zagovara Možemo!, da SDP osnuje manjinsku vladu koju bi svi ostali izuzev HDZ-a podržavali iz Sabora, što bi teško mogao prihvatiti DP. Posljednja mogućnost, ali ne i najnevjerojatnija, jest da ni HDZ ni SDP u idućih mjesec-dva-tri ne uspiju doći do 76 ruku u Saboru, pa da se krajem ljeta ide na ponovljene izbore. Ivica Đikić za Novosti.

11.04. (22:00)

Prvo materijalna baza, a onda domoljubno-partijska nadgradnja

Đikić: Povratak na izvorne postavke

Dobro da je Lucić, kandidat na HDZ-ovoj listi u Prvoj izbornoj jedinici, skrenuo pažnju javnosti na sebe: bila bi grehota ne podsjetiti na njegovu neobičnu vojnu karijeru i na sve dosadašnje političke transformacije ove aktualne HDZ-ove izborne uzdanice. Lucić je 1991. godine bio prvi zapovjednik Prve brigade HV-a “Tigrovi” i to mu je, uz maksimalnu odanost Franji Tuđmanu i HDZ-u, donijelo generalski čin već poslije nekoliko mjeseci. Prije nego što je u prosincu 1992. na četrdesetak mjeseci odložen na relativno nevažnu funkciju glavnog inspektora obrane, promijenio je više istaknutih zapovjednih dužnosti u kratkom vremenu i promaknut je u general-pukovnika. Godine 1996. postavljen je na mjesto zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski”, što mu je bio prvi dodir s vojnim obrazovnim ustanovama u životu, i ondje je dočekao prvi HDZ-ov poraz na izborima.

Nakon što je Mesić umirovio sedmoricu aktivnih ratnih generala predvođenih Antom Gotovinom zbog toga što su se svojim otvorenim pismom umiješali u politiku, Lucić je iskazao punu podršku i poslušnost vrhovnom zapovjedniku koji ga je u listopadu 2000. nagradio funkcijom zamjenika načelnika Glavnog stožera. Lucić se vratio na izvorne postavke sa žarom karakterističnim za ljude koji dokazuju pravovjernost i peru grijehe ili “grijehe” iz prošlosti, a ubrzo su isplivali i pravi motivi: imenovan je ravnateljem državnog Veteranskog centra, čiji je osnivač Medvedovo ministarstvo. Ivica Đikić za Novosti.

06.04. (10:00)

Na dvije stolice

Đikić: Na zavojitu putu

Ukratko, Milanović riskira da svoj najbolniji politički poraz doživi na izborima na kojima uopće nije kandidat. HDZ-ov odgovor na Milanovićevu diverzantsku akciju pomalo je shizofren. Iako ga nastoje ignorirati, HDZ kao organizacija na društvenim mrežama nemilosrdno udara po najljućem protivniku i pritom ne preže ni od najbezočnijih krivotvorina i montaža, što kazuje da HDZ ipak nije ravnodušan prema manevru predsjednika Republike. “Trebat će puno razgovarati”, izjavio je nedavno Milanović, misleći na stvaranje buduće parlamentarne većine i vlade. U toj rečenici sadržana je bit njegove zamisli o slanju HDZ-a u opoziciju: stvoriti “sanitarni koridor oko HDZ-a”, zatomljujući međusobne ideološke konfrontacije i osobne animozitete. Ivica Đikić za Novosti.

06.03. (17:00)

Taman da se EPPO suzdrži od procesuiranja da ne "utječe na demokratske procese"

Đikić: Nevolje u maju

Plenkovićev odabir tajminga izbora nije iznenađenje. Sva dodatna i golema ovogodišnja proračunska izdvajanja namijenjena odobrovoljavanju biračkih masa tempirana su tako da im se puno djelovanje osjeti u rano proljeće. Krajem travnja, osim toga, u Hrvatsku stiže prvih šest aviona iz rabljene eskadrile francuskih borbenih Rafalea. Također, u rujnu, kad je zadnji ustavni rok za izbor novog saziva parlamenta, moglo bi početi da se osjeća ozbiljno ekonomsko posustajanje izazvano, prije svega, recesijom u Njemačkoj. Iz Plenkovićeve osobne perspektive, na kraju, logičnije je da raščisti svoju situaciju u Hrvatskoj prije ljeta i izbora za europski parlament. Isto tako, proljetnim terminom izbora skraćuje vrijeme za eventualne tužiteljske udarce. Na drugoj strani, SDP je u posljednji čas okupio široku koaliciju ljevice i centra, a Peđa Grbin u posljednje vrijeme pokazuje znakove boljeg razumijevanja realnosti. Ivica Đikić za Novosti.

01.03. (12:00)

Razjedinjena oporba

Đikić: Nitko ni s kim

Možemo! ne želi sa SDP-om, osim “točkasto”; SDP ne želi sa Socijaldemokratima, koji pak žele sa svima od centra ulijevo, no ne žele stati iza SDP-ovog predsjednika Peđe Grbina kao premijerskog kandidata; liberalni Fokus ne želi s Radničkom frontom, a isto vrijedi i u obrnutom smjeru; Dalija Orešković teško da može s Centrom Ivice Puljka; Možemo! ne želi s Radničkom frontom i Socijaldemokratima; dio SDP-a ne želi s Centrom… Tako otprilike stoje stvari s lijevo-liberalnom opozicijom.

Pristup koji gotivi Možemo!, naravno, nije politički logičan i održiv, a pritom je argumentacija veoma tanka: vodstvo platforme tvrdi da će izlaznost lijevih birača biti znatno veća ako SDP i Možemo! nastupe odvojeno i da će to biti dovoljno da se poništi efekt izbornog sustava, koji obilato nagrađuje najjaču listu u svakoj izbornoj jedinici. Ako se dogodi izlazak ljevice i liberala na izbore u dvije a ne tri kolone, Socijaldemokratima Davorka Vidovića moglo bi se dogoditi da ostanu usamljeni i nesvrstani, ali ne svojom voljom, čime bi prestali biti parlamentarna stranka. Ivica Đikić za Novosti.

16.02. (15:00)

Sad su se sjetili

Đikić: Vojna (o)buka motivirana je isključivo HDZ-ovim predizbornim pridobivanjem desnih birača

Ako je već tako – ako, naime, sigurnost nema cijenu i ako novac nije problem – tko je branio HDZ-ovoj vlasti da u proteklih sedam godina u svakom pogledu ojačava oružane snage. Vlada je tek proteklih mjeseci počela povećavati vojničke plaće i poboljšavati uvjete vojne službe, ali to je i dalje nedovoljno da bi potaknulo mlade ljude na razmišljanje o vojnom pozivu. Nije učinjeno gotovo ništa da se novcem i drugim beneficijama jače stimulira dobrovoljno pristupanje vojnoj obuci, pa da se iz šireg bazena biraju budući pripadnici profesionalnog sastava oružanih snaga. Da, kupljeno je dvanaest višenamjenskih borbenih aviona, da, doći će više desetaka doniranih američkih borbenih vozila, kao i nekoliko – što doniranih, što kupljenih – američkih helikoptera, ali vrlo je upitno hoće li u roku od dvije godine biti razvijena još jedna, treća, gardijska brigada srednje težine, na što se Hrvatska prije više od tri godine obavezala NATO-u, Ivica Đikić za Novosti.

07.02. (20:00)

Za tri i pol mjeseca dobiješ na uvid cijelu arhivu SMS-ova

Đikić: Laž, besramna laž i stilistika

U srijedu je parlamentarna većina izglasala izbor Turudića, ali on će na preuzimanje dužnosti glavnog državnog odvjetnika pričekati do kraja svibnja, kad istječe mandat Zlati Hrvoj-Šipek, pod uvjetom da nestrpljiva većina ne smijeni Hrvoj-Šipek prije kraja mandata. Što će se – osim, po svemu sudeći, predizborne kampanje – događati tokom ta tri i pol mjeseca? Koliko će još kompromitirajućih podataka izići o izabranom glavnom tužitelju? Što ako nadležna tijela u sudstvu pokrenu disciplinski postupak protiv Turudića kao suca?

U dosad objavljenim porukama, međutim, nije problematično samo to što je prokazana Turudićeva sklonost hladnokrvnom laganju kad je riječ o odnosu s gospođom Pleslić. On ju je obavještavao o istrazi koja je protiv nje vođena 2014. i 2015., istrazi koja se ticala načina na koji je svojoj obitelji priskrbila državne stambene kvadrate u Kninu, činili su usluge jedno drugome, imali su “svoje” sutkinje, ona je – zajedno sa Zdravkom i Zoranom Mamićem – lobirala u HDZ-u za njegov novi mandat na položaju predsjednika zagrebačkog Županijskog suda… Ivica Đikić za Novosti.

26.01. (11:00)

Oni bi sve preko noći

Đikić: Poker pravosudnih problema

Četiri problema muče Plenkovića u pravosuđu: odnos prema njemu u kojem sebe doživljava kao poslodavca, plaće sudaca i državnoodvjetničkih dužnosnika, Lex AP, odnosno izmjene Kaznenog zakona kojima bi sebe zaštitio od političke štete i izbor glavnog državnog odvjetnika. Na drugi pogled, očigledno je da se Plenković ne želi odreći pozicije nadmoći u odnosu na pravosudni aparat, odnosno želi ostati “poslodavac” onima koji čine tu granu vlasti, kako je to opisao Dobronić. Indeksacija bi ukinula mogućnost Vladi da svako eventualno povećanje plaća isporučuje kao čin milosti spram vlasti koja bi morala biti ravnopravna izvršnoj. Premijer pritom računa na podršku javnosti, jer će sudačke “mjere upozorenja” pogoditi obične građane koji u prosjeku imaju dvostruko manje prihode od onih što žele još veća primanja. Ivica Đikić za Novosti.

20.01. (12:00)

Pa ti reci da im tajming nije bitan

Đikić: General izbora

Što je, iz ugla aktualnog premijera, prednost parlamentarnih izbora krajem kolovoza ili u rujnu? Glavni moment te solucije jest taj da će HDZ-ova lista vrlo vjerojatno osvojiti najviše mandata na europskim izborima, što bi bio dodatni vjetar u leđa za parlamentarne izbore. Svi ostali razlozi koji se spominju u kontekstu kasnijeg izbornog termina na klimavijim su nogama. Da, do rujna će široka javnost zaboraviti veći dio dosadašnjih HDZ-ovih korupcijskih afera, ali tko garantira da neće izroniti neke nove? Da, Plenković bi u tom slučaju kao premijer dočekao ljetnu raspodjelu mjesta u institucijama EU-a, što daje veće šanse za plasman na jednu od tri-četiri najviše funkcije, no ipak je teško zamisliti njegov odlazak s predsjedničkog položaja u HDZ-u neposredno prije parlamentarnih izbora. Da, ima logike u tezi da HDZ želi konzumirati beneficije vlast do posljednjeg zakonskog roka, ali iskustvo iz 2020. pokazuje da i ne mora biti tako. Ivica Đikić za Novosti

11.01. (12:00)

Kadija te tuži, kadija ti sudi

Đikić o Turudiću: Sudac za komešanje

Zašto bi Plenković sada promijenio mišljenje i postavio Turudića na poziciju koja je objektivno moćnija i važnija od dvije na kojima ga nije htio vidjeti? Nije bio dobar za čelnu funkciju ni u Vrhovnom sudu ni u Visokom kaznenom sudu, a dobar je za šefa Državnog odvjetništva, institucije devastirane u svakom pogledu? Dva su eventualna razloga zbog kojih se mogla dogoditi promjena u premijerovom stavu – javni sukob s Milanovićem i zalaganje za kazneni progon onih koji medijima dostavljaju podatke iz “nejavnih” istražnih spisa. Jesu li zaboravljeni Turudićevi pravni manevri čija je svrha bila da se pomogne obrani Branimira Glavaša, nepravomoćno osuđenog za ratne zločine? Hoće li biti obustavljeno istraživanje i procesuiranje ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, s obzirom na to kakvi su Turudićevi stavovi o ratnim događajima? Dobro, to ne bi bila značajna promjena u odnosu na sadašnje stanje. Bila bi to, naravno, katastrofalna odluka i ne bi bila prva takva kad je riječ o premijerovim kadrovskim rješenjima, no Turudić je, racionalno gledano, prevelik rizik za Plenkovića. Ivica Đikić za Novosti.