Diljem zemlje odala se počast žrtvi Vukovara - Monitor.hr
17.11.2019. (21:30)

Ne ponovilo se

Diljem zemlje odala se počast žrtvi Vukovara

Uoči 28. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, premijer, kao i brojni građani zapalili su lampaše na Vukovarskoj ulici, a počast žrtvama odavala se i u drugim hrvatskim gradovima. Tijekom opsade Vukovara stradalo je 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom. Index donosi program obilježavanja.


Slične vijesti

12.11.2020. (23:30)

Dan lešinarenja

Marko Vučetić: Kolona sjećanja tužni je iskaz političke izdaje Vukovara

Kolumnist Autografa ogorčen je, s pravom, na odluku da se dopusti kolona u Vukovaru 18.11. Obrazlaže filozofsko-etički što ova odluka znači: Političari su učinili sve, ne čineći u pravnom smislu ništa, da grad Vukovar ne bude grad jer su neosjetljivi na patnju žrtve, oni ne žele pravdu za žrtve. Budući da toga nema Vukovar ne postoji kao grad. On je grad žrtve i, uslijed provođenja predatorskih politika, on je grad-žrtva. To je tako zato što predatorske politike zanima isključivo grabež, a ne žrtva.

11.11.2020. (11:00)

Politika ispred zdravlja

Stožer se nakon odluke o Vukovaru više nema pravo žaliti što mu ljudi ne vjeruju

Plenković želi izbjeći da se njemu dogodi nešto slično kao Milanoviću 2013. kada državnom vrhu nije dozvoljeno da se priključi Koloni sjećanja. Zato Stožer odluke donosi u skladu s političkim interesom HDZ-a i premijera, a ne primarno kako bi se spriječilo širenje zaraze. Rezultat tih političkih intriga i nedvojbene političke instrumentalizacije Stožera, u čemu dobrovoljno sudjeluju i HDZ-ovi medicinski stručnjaci, gubitak je povjerenja dijela građana u važeće epidemiološke mjere, što u trenutnoj situaciji drugog vala pandemije ima mnogo dalekosežnije posljedice od održavanja jedne Kolone sjećanja, piše Gordan Duhaček za Index.

10.08.2020. (13:00)

Nevjerojatno, ali čini se istinito

Penava potpisao aneks o izgradnji 200 metara visokoga nebodera u Vukovaru

Dakle, prema dodatku ugovora kojeg je potpisao gradonačelnik Penava, planirana izgradnja Vukovar Towera, u kojem će dio, obećavaju investitori, zauzimati i Hotel Hilton, više neće biti 125 metara, već 200. Usporedbe radi, najviši neboder u Hrvatskoj je Poslovni centar Strojarska u Zagrebu koji ima 25 katova i visok je 96,5 metara, slijedi Euro Tower (96 metara), te Zagrepčanka (95). Zagrebačka katedrala, pak, visoka je 105 metara. No, Vukovar Tower, na ušću Vuke u Dunav, dvostruko će ih nadmašiti. Bar što se aneksa ugovora tiče. Telegram

 

07.12.2019. (20:30)

Uzmi siromašnima, daj bogatima

Hedl: Vukovarski župan privatnoj tvrtki posudio 1,9 milijuna kuna, tvrtka završila u blokadi

Drago Hedl u Telegramu objavljuje novi istraživački članak: Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić prošle je godine privatnoj tvrtki Triko iz Iloka odobrio pozajmice u ukupnom iznosu od 1,9 milijuna kuna. Vlasnici Trikoa su Stanko i Jasna Ivanek iz Labina koji su vraćanje zajma garantirali svojom kućom s bazenom u Istri. Triko je prošlu godinu završio s gubitkom od 4,5 milijuna kuna, a tvrtka je u neprekidnoj blokadi od početka kolovoza ove godine. Kuća s bazenom sad je predmetom sudskog spora radi utvrđivanja i podjele bračne stečevine između ovo dvoje, a opterećena je i hipotekom u iznosu od 150.000 eura.

19.11.2019. (16:30)

BoriSlovak

Dežulović: Kako su Vatreni osvetili Vukovar

Razumljivo je stoga što je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava oduševljen poklonjenom pobjedom. „Što ćemo s ovih 3-1? Mi smo na sjednici Gospodarskog vijeća već napravili jedan okvirni plan, golom Nikole Vlašića izgradit ćemo Drvno-tehnološki centar i Agrotehnološki centar za skladištenje povrtlarskih i voćarskih kultura, Petkovićev gol bit će dovoljan za završetak dogradnje infrastrukture Luke Vukovar, a onim lijepim golom Ivana Perišića mislili smo u obnovljenom vodotornju urediti rotirajući riblji restoran sa bandži džampingom” – odlični Dežulović za N1.

16.10.2019. (17:30)

Pomjerene vrijednote

Pofuk: “Pijetetlije” su nepismeni ljudi, kao i Statut Grada Vukovara

“I opet je na dnevnom redu pijetet, riječ koju uglavnom uopće ne razumiju oni koji je najviše zloupotrebljavaju. Jer, oni su jednostavno nepismeni. Nepoznavanje jezika na kojem misle i govore dovodi do nereda u njihovim glavama i u državi kojoj pišu zakone… Hrvatski bi političari i politikanti najprije trebali iskazivati pijetet prema hrvatskom jeziku i smislu riječi kojima čekićaju” – piše Branimir Pofuk o zakonu čijim bi donošenjem grad Vukovar trebao postati “mjestom posebnog domovinskog pijeteta”.

09.10.2019. (15:30)

Predizborni datumi

18.11. bit će praznik, Vukovar mjesto posebnog pijeteta

Dan državnosti umjesto 25. lipnja slavit će se 30. svibnja, a sadašnji Dan neovisnosti, 8.10., ubuduće bi trebao biti spomendan i radni dan, piše Jutarnji o Plenkovićevim planovima (a eno ga Jandroković jučerašnji dan nazvao “jednim od najvažnijih u modernoj hrvatskoj povijesti”; bit će nije, onda). 18. studenoga, dan pada Vukovara, bit će blagdan i neradni dan i slavit će se kao Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata (anketa o ovome u stupcu desno).

30.08.2019. (16:30)

Da se ne bi neki Luka zaljubio u neku Jovanu

Zdenko Duka: Kako je propala multietnička škola u Vukovaru

Hrvatska je Norveškoj vratila novce za gradnju multietničke škole u Vukovaru, jer su vukovarske vlasti projekt blokirale. Zdenko Duka komentira: “Zajednički školski projekt kod Penavinih jako tvrdih hadezeovaca nije mogao proći zato što bilo kakvo međunacionalno miješanje nije dobro i otupljuje oštricu nacionalističke politike… U tom zajedničkom eksperimentu možda bi se moglo zaista i dogoditi da se mladi Hrvati i Srbi ponovno počnu međusobno družiti i da s vremenom labave međunacionalne napetosti. Bi li bilo išta strašnije od toga i za hrvatske i srpske šovene i za njihove idiotske i opasne politike?”.