Dodjela subvencija za poljoprivredu u EU - u stilu mafije - Monitor.hr
05.11.2019. (22:30)

Selo veselo

Dodjela subvencija za poljoprivredu u EU – u stilu mafije

Češki premijer Andrej Babiš prošle je godine dobio gotovo 38 milijuna eura poljoprivrednih subvencija iz europskih fondova, dok su velike parcele državne zemlje u Mađarskoj prodane rođacima i prijateljima Viktora Orbana, piše New York Times o europskom sustavu dodjele poljoprivrednih subvencija (Večernji preveo dio članka). Godišnje Bruxelles podijeli 58 milijardi eura poljoprivrednih subvencija, a u u većem dijelu srednje i istočne Europe većina tog novca odlazi u ruke moćnika i nekoliko poljoprivrednih kompanija dobro povezanih s vlastima.

 


Slične vijesti

22.07. (15:30)

Deset odgovora o stvarnim razmjerima poplave europskih milijardi

Novac iz programa Iduća generacija može se povlačiti do 2026., a iz 7-godišnje proračunske omotnice (kroz ono što nazivamo EU fondovi) do 2030. Dakle, novac je za cijelo desetljeće. Tome treba dodati i činjenicu da će Hrvatska iz omotnice za fiskalno razdoblje 2014.-2020. u naredne tri godine povući još oko 6 milijardi eura koje su ugovorene, a nisu povučene (mogu se povlačiti do kraja 2023.). Dakle, Hrvatskoj na raspolaganju stoji 22+6=28 milijardi eura kroz deset godina ili 2,8 milijardi eura godišnje. To je približno 5% BDP-a 2019., svake godine, u narednih deset godina, piše Velimir Šonje.

06.06. (12:10)

U KBC Zagreb završen projekt uređenja i opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, 51 milijun kuna platila EU

15.01. (16:00)

Zašto ne prepoznajemo razvojne prioritete?

Velimir Šonje: EU fondovi nisu ključan faktor rasta, fokusirajmo se na akutne probleme

Ne želim reći da EU fondovi nisu važni i da ne mogu ništa učiniti za gospodarski razvoj, piše Velimir Šonje na svom blogu. Ne treba zaboraviti na staru narodnu da se poklonjenom konju ne treba gledati u zube, no prilično je jasno da EU fondovi nisu ni ključan, a možda ni osobito važan faktor rasta i razvoja u dugom roku. Pokazuju to primjeri Portugala, Grčke, Irske i Estonije. Ekonomski lab

14.01. (09:00)

S 20 milijuna kuna obnovljena hitna u Dubrovniku, plaćeno iz EU fondova

07.01. (17:30)

Europska farma

Jedan dan u zagrebačkom studiju koji je prvi dobio milijun kuna iz EU fondova za razvoj video igre

Gaming studio Gamechuck smješten je u zagrebačkom inkubatoru ZICER na Velesajmu, vodi ga 28-godišnji producent i programer Aleksandar Gavrilović, a rade na igrici Trip the Ark Fantastic. Ovih milijun kuna iz EU je zapravo polovica novca, drugih milijun osigurali su od privatnog investitora. Igra je posebna – inspirirali su se Orwellovom ‘Životinjskom farmom’ i kroz igru postavljaju neka dublja filozofska i egzistencijalna pitanja (gore prikaz iz igre). Telegram je proveo dan s njima.

16.12.2019. (12:30)

Take the EU money and run

Početkom 2020. ide novi natječaj za energetsku obnovu zgrada i liftove

U prvom kvartalu sljedeće godine bit će raspisan novi poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada, najavili su iz Ministarstva gradnje i prostornog uređenja. Iz Ministarstva poručuju da su osigurali 152 milijuna kuna s mogućnošću povećanja sredstava. Nepovratnim sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova sufinancirat će se kao i za prošli poziv 60 posto iznosa.

05.11.2019. (14:30)

Cure euri k'o iz kotlića

Bruxelles odobrio milijardu kuna za vodovod i kanalizaciju u Trogiru i Zaprešiću

Europska komisija odobrila je dva projekta u vrijednosti od 156 milijuna eura iz Kohezijskog fonda za sustave javne vodoopskrbe i odvodnje u Hrvatskoj (preračunato u kune to je 1.154 milijardi kuna). U aglomeraciji Kaštela – Trogir uložit će se 105 milijuna a u aglomeraciji Zaprešić 51 milijun eura. Oba bi projekta trebala biti provedena do 2023. HRT

11.10.2019. (12:00)

Uplati listić (ako želiš dobiti na lotu)

Kako su male ambiciozne općine ‘otkrile’ blago Europskog fonda za ruralni razvoj

Hrvatska je razmjerno kasno “otkrila” Fond za ruralni razvoj. Iako sam naziv tog fonda EU upućuje na poljoprivredu, njegovo je značenje daleko veće jer se novcem iz tog fonda može financirati niz projekata koji nisu izravno vezani uz poljoprivredu. Tako se, kako pokazuje primjer Žminja, ali i drugih hrvatskih općina, novcem iz tog fonda mogu financirati i ceste, škole, dječji vrtići, sportski centri, vatrogasni domovi i domovi kulture, kao i projekti u turizmu. Cilj je poboljšati kvalitetu života u ruralnim područjima. Jutarnji donosi priču o Žminju, gradiću od 3500 stanovnika u Istri.

27.07.2019. (13:30)

I ono dok fruštukuje slaninu on računa

Plenkovićevo ulaganje u Slavoniju – hotel na Rabu i Milanovićevi projekti…

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem jedan je od najrazvikanijih projekata Plenkovićeve Vlade kojim želi osigurati 2,5 milijarde eura iz europskih fondova “isključivo za projekte na području pet slavonskih županija”. Telegram piše koliko je projekt neuspješan – među projektima je i obnova jednog hotela – na Rabu, a vodi se kao slavonski projekt jer je novac dobila tvrtka iz Pleternice (ima još takve Slavonije kojegdje po Hrvatskoj). Na popisu projekata kojim se Plenković hvali su i projekti koji su u realizaciju krenuli još dok je Milanović bio premijer, a, općenito, stopa ugovorenosti za područje pet slavonskih županija je na 55%, dok je u cijeloj Hrvatskoj – 70%.