Dragaš: Dr. John - odlazak pijanističke ikone New Orleansa, vudu-šamana i velikog američkog eklektika - Monitor.hr
08.06.2019. (22:30)

Veliki mir

Dragaš: Dr. John – odlazak pijanističke ikone New Orleansa, vudu-šamana i velikog američkog eklektika

Na mapi američke glazbe bio je jedan od najvećih eklektika koji je ugled stekao fascinantnom mješavinom njuorlinškog rhythm & bluesa, boogie-woogieja, rock & rolla, šarenila karnevalskih povorki, vudu misticizma, afričkih i karipskih ritmova te velike povijesti jazza i bluesa Big Easyja – Dragaš u Jutarnjem o u četvrtak preminulom muzičaru koji je spojio bjelačku i crnačku američku glazbenu tradiciju.


Slične vijesti

16.02. (19:30)

'No Time To Die'

Aleksandar Dragaš: Billie Eilish otpjevala je jednu od njaboljih ‘Bond pjesama’

“Prije svega, posrijedi je pjesma koja se, zahvaljujući Eilishinim stihovima i skladateljstvu njezinog brata Finneasa, ali i načinu na koji je orkestrirana i kako je otpjevana, sjajno uklapa i u njezin i u Bondov stil. To je sjetna pa i mračna skladba u kojoj Billie preispituje ljubav i smrt, tematski na tragu “bondovskih” sporogorećih balada s filmski bombastičnim završetkom, ali i prilično uklopiva u njezin artistički prosede”, Aleksandar Dragaš, Jutarnji.

03.02. (09:30)

Volite li Brahmsa? A hrvatski rock?

Aleksandar Dragaš projekt: Izabrao je 50 najboljih hrvatskih albuma zadnjeg desetljeća

Svaka godina ima album godine i kratki dojam, a tu su pratitelji. Metodologija kojom se rukovodio bila je da se zbog pregleda hrvatske produkcije s liste prvo uklone izdanja iz “regije”, a potom i live albumi. Namjera je bila izlistati “pregled” dovoljno reprezentativan da ukaže koliko na suštinu, toliko i širinu domaće glazbene produkcije, koliko na dubinu pojedinog izvođača i izdanja, toliko i na stilsku i sadržajnu raznolikost scene – obrazlaže Aleksandar Dragaš svoju selekciju na Jutarnjem.

22.12.2019. (20:30)

Godina u glazbi

Aleksandar Dragaš odabrao najbolje strane i domaće albume 2019. godine

Glazbeni kritičar Jutarnjeg Aleksandar Dragaš odabrao je  sedamdeset najboljih svjetskih i dvadeset najboljih hrvatskih albuma u godini na izmaku. Na stranoj listi su se, između ostalih, našli ‘Ghosteen’ Nicka Cavea, ‘Western Stars’ Brucea Springsteena, ‘Eton Alive’ Sleaford Modsa i ‘Colorado’ Neila Younga, a domaću predvodi J.R. August s albumom Dangeouros Waters.

21.12.2019. (18:30)

Veliki povratak

Aleksandar Dragaš o novom albumu The Who: Nešto ovako dobro legendarni britanski rockeri nisu snimili još od 1978.

Dvanaesti album grupe The Who, nazvan jednostavno “WHO” najbolji je njihov album još od “Who Are You” iz 1978. godine, zaključuje Aleksandar Dragaš nakon slušanja. Album je “čvrst, poletan i tečan rock album sa zanimljivim retrospekcijama dvojice “rock penzionera” koji su kao mladići sredinom 60-ih zauvijek izmijenili britansku pop kulturu”, kaže.

24.11.2019. (12:30)

Sam protiv svih

Aleksandar Dragaš: ‘Radikalno šik’ Damira Avdića je obrana zgaženih, prezrenih i odbačenih

“Nema u Avdića ni Boga, ni nacije, ni države, ni sistema za kojeg bi on digao glas, ali uvijek je među prvima kad treba pjevati u obranu potlačenih i ojađenih, uplašenih i zgaženih, prezrenih i odbačenih, pri čemu ne vjeruje u bolja vremena nego iščitava znakove kataklizme i apokalipse pored puta pa tako i na novom albumu perfektnog naslova ‘Radikalno šik’. Perfektnog, jer Avdić već s takvim naslovom pokriva dijapazon onih s kojima se obračunava ili koje pod*ebava” – Aleksandar Dragaš, Jutarnji.

07.10.2019. (17:00)

Novi album Nicka Cavea – potresni gospel neutješnog oca za pokojnog sina

Već prvo preslušavanje albuma “Ghosteen” ukazalo je da je Cave snimio istodobno najljepši i najmirniji, ali i najtužniji i najjezovitiji album u četrdeset i kusur godina dugoj karijeri – piše Aleksandar Dragaš na Jutarnjem.
Na Ravno do dna recenzent Ivan Laić (dao ocjenu 10/10) piše: Nakon nekoliko slušanja možda će mir doći i onima koji su razočarani ovom pločom. Možda će uvidjeti da je ovo Caveova terapija, način suočavanja s najvećom boli koju čovjek može doživjeti.

23.09.2019. (15:30)

Evolucijsko savršenstvo

Dragaš napisao odu heavy metalu povodom novih albuma Tool i Slipknot

Prilično je izvjesno da će u doglednoj budućnosti mnogi glazbeni žanrovi nastati i nestati ili izaći iz mode, ali da će heavy metal i tada biti na Zemlji… Na dosad najintrigantnijem i najgenijalnijem izdanju Toola u fokusu su teme poput straha od starenja, ali i kolapsa ljudske vrste i svijeta u kojem ni ekonomija, ni politika, ni društvo, ni klima više ne funkcioniraju kako treba. Letargija pojedinaca nasuprot apokalipse civilizacije. Na tome je Tool sazdao jedan od najpoetičnijih i najljepših albuma u povijesti teškog metala – zaključuje Aleksandar Dragaš u Jutarnjem. Poslušajte naslovnu pjesmu albuma Fear Inoculum. Recenziju albuma ima i Muzika.hr