Duka: Povlaštene mirovine su problem, a ne umirovljenje sa 67 - Monitor.hr
29.10.2018. (10:30)

Duka: Povlaštene mirovine su problem, a ne umirovljenje sa 67

Sada imamo 1,234 milijuna umirovljenika s prosječnom mirovinom 2.687 kuna. Za one koji su odradili svih 40 godina prosječna mirovina iznosi 3.653 kune, ali takvih je sada samo 14 posto umirovljenika u Hrvatskoj. Ali 175 tisuća korisnika mirovina »prema posebnim propisima« u 17 različitih kategorija rashoduju više od 15 posto ukupnog mirovinskog rashoda, odnosno oko 6 milijardi kuna godišnje. Najbrojnija je kategorija mirovina branitelja-veterana i njihovih obitelji, sada se isplaćuje 71.304 veteranskih mirovina, a njihova prosječna mirovina iznosi 5.752 kuna. Pritom je prosječni odrađeni staž branitelja-veterana koji su u mirovini samo 18 godina! Takve bi mirovine trebale biti posebno izdvojene iz ukupnog mirovinskog sustava i, možda, isplaćivane iz državnog proračuna ili neki sličan način. Pravi učinak novog braniteljskog zakona u pravoj mjeri osjetit ćemo u sljedećoj i u narednim godinama, a povlaštena nasljedna prava iz njega postaju nešto kao plemićke titule koje se generacijski prenose – piše Zdenko Duka za Novi List.


Slične vijesti

09.05.2019. (22:30)

Model mora u penziju

Viktor Vresnik: Rješenje problema povlaštenih mirovina – ukidanje

Novac za povlaštene mirovine isplaćuje se iz blagajne mirovinskog sustava, točnije iz prvog stupa tog sustava koji se temelji na generacijskoj solidarnosti, a kojem svake godine nedostaje 17 milijardi kuna, što se nadoknađuje iz proračun. Jedino pravedno rješenje jest ukidanje svih povlaštenih mirovina koje se temelje na “posebnim zaslugama”. Zadržati treba samo povlastice kojima se krati obavezni radni vijek zaposlenih čiji je rad vezan uz povećani zdravstveni rizik – piše Viktor Vresnik u Jutarnjem.

04.05.2019. (15:30)

Rat i mir(ovina)

Od doprinosa zaposlenih skupi se tek za pola mirovina, a ‘povlaštenima’ odlazi 9,3 milijarde kuna

Mirovinski sustav već je dugo neodrživ: Radnici su prošle godine uplatili 21,9 milijardi kuna doprinosa, dok su za mirovine isplaćene 39,2 milijarde. Razlika je nadoknađena iz državnog proračuna. U mirovinskom sustavu je i 175,2 tisuće “povlaštenih” umirovljenika, odnosno onih koji mirovinu, grubo rečeno, nisu zaradili ili su je dobili po posebnim propisima. Najbrojnije su veteranske mirovine, koje primaju ili oni sami, ili članovi obitelji. Takvih mirovina je krajem veljače bilo 71.180, prosječna mirovina iznosila je 5746,83 kune. U ovoj skupini mirovinu veću od 8000 kuna primaju 12.842 korisnika. Tablice se mogu pogledati na Indexu

21.10.2018. (13:30)

Mirovinska reforma rješava dvije preporuke Europske komisije, treću o povlaštenim mirovinama ne

Preporuke Europske komisije iz svibnja su bile: “Obeshrabriti rani odlazak u mirovinu, ubrzati tranziciju prema povećanju zakonske dobi za odlazak u mirovinu, te uskladiti propise za posebne kategorije umirovljenika s pravilima koja vrijede za opće mirovine”. E, u toj trećoj preporuci su branitelji i njih se zasad ne dira jer je lakše otrpjeti poneki protest u kojem je Bernardić, nego zaratiti s braniteljima. Opširnije o tome u Slobodnoj Dalmaciji.

24.06.2017. (13:40)

Više novca za kampiranje

Povećanje povlaštenih mirovina državu će koštati 430 milijuna kuna

Oko 35 tisuća umirovljenika koji primaju povlaštene mirovine u bruto iznosu većem od 5 tisuća kuna mogu računati da će im penzije narasti za deset posto. Radi se o braniteljima, pripadnicima HVO-a, NOR-a, JNA, bivšim saborskim zastupnicima i akademicima kojima je vlada Zorana Milanovića početkom 2014. mirovine srezala za deset posto. Istovremeno, „obični“ umirovljenici mogu računati na porast mirovina od najviše 1 posto. Državu će ovo koštati oko 430 milijuna kuna. Novi list