Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Puno putujem, ali loše jedem
Gdje se najgore jede? Države u kojima se putnici najviše žale na hranu
Portal za gastronomiju i turizam Punkufer naveo je nekoliko zemalja s najčešćim komentarima turista koji su kušali hranu raznih zemalja. Za finsku kuhinju kažu da je dosadna i nekreativna, iako zdrava. Daleko nije ni Nizozemska, čiju je hrana jednostavna za pripremu i hranjiva, ali bezukusna. U Nikaragvi hranu poslužuju hladnu, suhu i nezačinjenu. Mongolska kuhinja je priča za sebe – samo tjestenina s mesom, bez povrća i umaka. Na popisu su se još našle države Nepal, Kenija, Jamajka i Engleska, koja se trudi riješiti svoje inače loše reputacije, ali ne baš s previše uspjeha. Poslovni
