Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Dragi, danas je za ručak šaka oraha, jedna jabuka i dvije mrkve
Idealna prehrana za zdravlje ljudi i planeta
Smanjenje konzumacije crvenog mesa i šećera za 50 posto, a udvostručenje konzumacije orašastih plodova, voća, povrća i mahunarki – jedan je od elemenata idealne prehrane po preporuci sveučilišta u Londonu, objavio je Lancet. Ovakvom prehranom spriječilo bi se 11 milijuna preranih smrti godišnje, smanjila emisija stakleničkih plinova i očuvala bioraznolikost, zemlja i voda. Danas je stanje takvo da je jedna milijarda ljudi gladna, a dvije milijarde jede previše pogrešne hrane. CNN…
