Istina o hrani: Ne postoji nulti rizik, sve može biti opasno - Monitor.hr
31.10.2015. (23:07)

Ništa nije sigurno

Istina o hrani: Ne postoji nulti rizik, sve može biti opasno

“Nema hrane koja nije opasna ni nultog rizika, a statistika kaže da unosimo više hrane biljnog nego životinjskog podrijetla. Prema podacima žurnog sustava obavještavanja u EU (RASSF), lani je više zdravstveno neispravnih sastojaka pronađeno u hrani biljnog podrijetla nego u mesu! Svaka hrana nosi određenu opasnost. Je li to njezin sastav, količina štetnih tvari, povećana količina soli… sve to čini hranu rizikom koji se može smanjiti ako se hranite raznoliko u manjim obrocima. Morate kombinirati sve izvore hrane za koje je čovjek stvoren, i povrće i meso, i upravo ćete tako smanjiti rizik”, kaže Marijan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Večernji



Slične vijesti

14.01.2017. (11:47)

Otrovno fina, da!

Onda, je li Nutella otrovna ili nije?

“Svi industrijski proizvodi koji su bogati mastima, a osobito oni koji sadrže šećere poput Nutelle, trebali bi se konzumirati u ograničenim količinama. U tom slučaju rizik bi bio mali ili nikakav”, komentira stručnjak za sigurnost hrane mr. sc. Marijan Katalenić slučaj s Nutellom. “Puno više zdravstvenih problema nastaje zbog neuravnotežene prehrane nego od evidentno štetnih sastojaka koji se u malenim količinama nalaze u njoj”, objašnjava. Index