Jelena Veljača: Nevinost sam izgubila sa svećenikovim sinom - Monitor.hr
16.05.2016. (14:54)

Na ispovijedi

Jelena Veljača: Nevinost sam izgubila sa svećenikovim sinom

“Nevinost sam izgubila sa svećenikovim sinom. Nismo bili u braku. Otac ga je priznao, razredio se, oženio svoju trudnu župljanku, crkva ga je poslala na odsluženje grijeha kao vjeroučitelja u Srbiju. Ja nisam bila dijete štrace, ali sam duboko vjerovala da je sloboda odabira osnovno pravo i žene i muškaraca”, piše Jelena Veljača, kao odgovor na štraca-maniju u Hrvatskoj.Slične vijesti

Ponedjeljak (14:00)

Aktualni trač

Jelena Veljača: Keanu Reeves ima curu, i ona izgleda kao normalna osoba. Zašto nas to toliko uznemirava i uzbuđuje?

Jelena Veljača emotivno komentira komentiranje partnerice Keanu Reevesa na internetu. Da li i vas to uznemirava i uzbuđuje? Feminizam u koji ja duboko vjerujem kaže da je posve svejedno tko s kim hoda, pa tako doista mislim da bi Keanu bio jednako vrijedna ljudska jedinka i da je odabrao manekenku za donje rublje Victoria Secret, to su predivne žene, zaboga. Ali ne mogu vjerovati da je šokantno što pedesetpetogodišnji glumac iz blockbustera hoda sa ženom koja ne upotrebljava botox.

27.10. (23:30)

Teži spol

Jelena Veljača: Nakon emisije trebale su mi tri rakije i tri sata da progovorim

Jelena Veljača piše o tremi koju osjeća većina glumaca, kao i o predrasudama u nazadnim društvima da žena koja se javno izlaže ima neke sumnive koristi od toga, za razliku od muškarca, koji je izložen jer je uspješan i ima što za reći. “Reći ću samo da su mi trebale tri rakije i tri sata poslije emisije da uopće progovorim, ne o temi, nego bilo o čemu”, piše Veljača nakon NU2.

21.10. (18:00)

Muškarci su pali s Marsa, a žene na tjeme

Duhaček i Rudan o duelu Stankovića i Veljače

Stanković je u samo nekoliko minuta uspio biti i patronizirajući i pretjerano samouvjeren i netočan i pojednostavljivati. Veljača je izvrsno primijetila da se u hrvatskom društvu traži od žrtve seksualnog nasilje da bude “idealna žrtva”, ali Stanković nije bio zainteresiran nešto naučiti, nego je ostao fiksiran na to zašto se Salma Hayek 2002. nije ponašala onako kako Stanković u 2019. misli da se trebala ponašati – piše Gordan Duhaček na Indexu. Jučerašnji Nedjeljom u 2.

O istoj temi piše i Vedrana Rudan u blog postu pod naslovom Je li Stanković bijeli, heteroseksualni, moćni muškarac.
I sam Stanković se javio na Facebooku svoje emisije, jer se njemu i obitelji prijeti.

20.10. (21:30)

Burno o Salmi

Jelena Veljača u NU2: Činjenica je da u Zadru vlada HDZ

“Činjenica je da je HDZ vladao u Zadru. Kao građanka mogu reći da sve vlade do sada, uključujući i SDP-ovu, imaju svoj grijeh u tome. Mislim na glorifikaciju nasilja i neadakvatnu zaštitu žrtava. Bavili su se time kako doći na vlast i održati se na vlasti”, rekla je Jelena Veljača u Nedjeljom u dva. U emisiji je izbila burna rasprava o slučaju Salme Hayek, u kojoj je Veljača Stankovića optužila za diskriminaciju žrtava seksualnog nasilja.

18.10. (07:30)

#metwo

Jelena Veljača o dvije godine #metoo pokreta

Svijet se doista promijenio u protekle dvije godine: silovanje je postalo riječ koja se ne mora šaputati, seksualno zlostavljanje polako počinjemo prikazivati ne kao stigmu za žrtvu, nego za počinitelja. Talent, moć, lova prestaju biti štit zlostavljačima. Prezime isto. A to je sve naslijeđe pokreta #metoo. Hoće li on postati integralni dio civilizacije, ipak je na nama – piše Jelena Veljača za Jutarnji.

07.10. (13:30)

Tragedije naše svagdašnje

Jelena Veljača: Moraš smršavjeti. Rekao mi je to jednom dečko

Rekao je to nježno ali čvrsto, ne baš kao opomenu, više kao sud koji je, eto, odlučio podijeliti sa mnom, kao Isus sa svojim ovcama, monarh sa svojim narodom: sada je vrijeme štednje, sada je vrijeme mršavljenja… Debela sam, i što mi možete. Sve dok nisam shvatila – i to je konstrukt, pristajanje na luđačko ponašanje reklamne industrije. Konfekcijski 38 ne nosi debela osoba. A kad smo kod reklama: pravi i pametni muškarci ne nasjedaju trikovima, opsjenama i lažima te iste industrije. Pa čak i da me sam Zlatan pita: nisam debela, samo sam sretna. Jelena Veljača, Jutarnji

16.09. (09:00)

Planinarenje u Banskim dvorima

Jelena Veljača oduševljena sastankom sa Plenkovićem i Bošnjakovićem

Cijeli nemali tekst Jelena Veljača je posvetila oduševljenju sastankom u Vladi (premijer i ministar pravosuđa prisutni od muških) povodom nasilja nad ženama. Nismo doznali o čemu se konkretno razgovaralo, jer je za Veljaču jedina i glavna vijest kako se razgovaralo: Bilo je nevjerojatno osnažujuće svjedočiti još jednoj promjeni prošli tjedan. Desilo se to s nevjerojatnom lakoćom, a ja sam se svejedno osjećala kao da sam prvi put duboko udahnula britak zdravi planinski zrak nakon teške upale pluća.

09.09. (15:30)

#SheHero

Veljača: Ova zemlja ne može shvatiti koliko je hrabra žena koja je prijavila Škaru

Nakon mjeseci čitanja priča zlostavljanih žena i mjestimičnog ali važnog osobnog kontakta s njima, shvatila sam da je prijaviti nasilje čin herojstva, posebno u našoj državi, gdje i sustav i okolina i tranzicijski identitet i činjenica da se novcem i statusom može kupiti baš sve i svakoga, podržavaju zlostavljanje na svim razinama. Čin herojstva – piše Jelena Veljača za Jutarnji

27.08. (22:00)

Mama, zašto si me sramotila kad sam bila mala

Veljača: Što bi Katarina Kitarović mogla poručiti svojoj majci? Možda: Hvala ti, mama, al’ nemoj me više sramotiti

Kolumna izaziva pitanje: Ako je predsjednica, većina se slaže, politički promašena osoba, a funkcija ionako irelevantna i simbolična, zašto joj se zbog toga odbacuje pravo da bude i privatna osoba, a svaki njen osobni, privatni nepolitički iskaz dočekuje na nož? Pa baš to je jedino što dobro radi. Kolumnistica i aktivistica Jelena Veljača je također javna osoba i ovako počinje svoju novu kolumnu za Jutarnji: Daš mi pusu, maco? – pitam Lenu tisuću puta dnevno. Nekad bi dotrčala i cmoknula me zvučno kao pucanje balona od poludehidrirane Hubba Bubbe umjesto odgovora. Danas, što se više bliži napunjenoj četvrtoj godini na Zemlji, sve više to odbija učiniti. Ima pametnijeg posla.

12.08. (23:00)

Ljetni prizori iz života moderne (ne)obitelji

Veljača: Briga, tuga, žal što ona nema onu pravu, svetu obitelj

Razmišljam da si istetoviram: ja nisam samohrana majka na čelo, čisto da mi nitko više nema potrebu opaliti šamar jer sam se usudila priznati da mi je – ponekad – teško. Teško, užasno teško, ne samo zato što je fizički naporno, već i zato što stalno patiš jer imaš osjećaj da je zbog tvoje odluke ili spleta nesretnih okolnosti tvom djetetu nešto oduzeto – javno drami Jelena Veljača, ali joj se sve oprašta zbog iskrenosti.