Kontroverzni show: Obitelj će živjeti u nacističkom režimu - Monitor.hr
25.05.2015. (20:18)

TV bez granica

Kontroverzni show: Obitelj će živjeti u nacističkom režimu

Na češkoj televiziji počeo se prikazivati reality show Odmor u Protektoratu u kojem su natjecatelji podvrgnuti životu pod nacističkim režimom. Suočit će se s neimaštinom hrane i osnovnih potrepština, a prolazit će i kroz simulirane zračne napade te ispitivanje Gestapoa – njemačke državne tajne policije. Oni koji ‘prežive’ dobit će milijun čeških kruna (272.000 kuna). 24sata


Slične vijesti

02.08.2020. (19:00)

Neuspješan nuklearni program

Povijest jugoslavenskih pokušaja da naprave atomsku bombu

Dokazi o vojnom usmjerenju jugoslavenskog nuklearnog programa su u dokumentu pod naslovom “O dva bitna uslova za razvitak atomske energije” iz 1953. godine, što su ga potpisali Stevan Dedijer, Pavle Savić i Nizozemac Robert J. Walen, viši znanstveni suradnik u Vinči. U tome se dokumentu navodi da je prvi od dva cilja jugoslavenskoga programa razvoja atomske energije “proizvodnja atomskog oružja”. Drugi je cilj bio “uporaba atomske energije u gospodarstvu”. No, početkom 1960-ih Tito je iznenada obustavio program razvoja nuklearnog oružja, a razlozi za to još se propituju. Jutarnji list

23.02.2019. (10:05)

Minuli rad i druge priče

Zloglasni SS-ovci i danas primaju nacističke mirovine, a ubire ih čak 71 hrvatski umirovljeni nacist

U Belgiji i Velikoj Britaniji, ali i još nekim europskim državama, nekadašnji pripadnici zloglasnih nacističkih postrojbi SS-a još uvijek primaju njemačke mirovine, piše belgijski dnevni list De Morgen. Istovremeno, njemačko ministarstvo rada i socijalne politike tvrdi da u Belgiji samo 18 osoba prima ovu mirovinu, ali da nitko od njih nije bivši član SS-a. Ministarstvo je u petak objavilo da je u veljači više od 2000 ljudi diljem svijeta primilo ove mirovine. Od toga su tri četvrtine u Europi, u što spada i 71 osoba u Hrvatskoj. U pitanju su, tvrdi njemačko ministarstvo rada, bivši nacisti, njihovi suradnici ili osobe koje su bile prisilno unovačene. tportal

01.02.2017. (12:56)

Poljaci objavili popis nacističkih zapovjednika i čuvara Auschwitza, među njima ima i hrvatskih Nijemaca

30.01.2017. (22:35)

Neka se zna

Poljska na internetu objavila popis stražara u Auschwitzu

Poljski Institut za nacionalno sjećanje (INR) na internetu je objavio imena nacističkih zapovjednika i stražara u logoru smrti Auschwitz za vrijeme njemačke okupacije Poljske. Na popisu je oko 9000 imena, gotovo sva njemačka, a uz neke je dodana i fotografija. INR se nada da će tako dokazati da su Auschwitzom upravljali Nijemci, a ne Poljaci. U logoru je ubijeno više od milijun ljudi, najviše Židova, ali su žrtve bili i Poljaci, Romi te politički zatvorenici. Index, BBC

02.11.2016. (22:08)

Sjeverna ekspedicija

Rusi su otkrili tajnu napuštenu nacističku bazu na Arktiku

Ruski znanstvenici otkrili su na Arktiku tajnu nacističku bazu imena Schatzgraber (Lovac na blago) izgrađenu 1942. godine, samo godinu dana nakon što je Hitler izvršio invaziju na Rusiju. Navodno je baza služila kao meteorološka postaja. Baza se dosad smatrala samo mitom, piše Jalopnik.

01.09.2016. (18:57)

Tvrd orah

Kako su Židovi htjeli ubiti više od 12000 SS-ovaca?

Punih 70 godina prošlo je od najvećeg pokušaja preživjelih Židova iz holokausta da se osvete nacistima za počinjeni genocid, podsjeća Associated Press čiji su novinari razgovarali s vođom propale urote. “Žalim samo za jednim, a to je da po mojim saznanjima nismo ubili ni jednog nacista”, počeo je razgovor Joseph Harmatz, vođa židovske “osvetničke skupine” koja je 1946. godine otrovala više od 2200 bivših SS-ovaca u američkom kampu za ratne zarobljenike, ali pritom nije uspjela ubiti ni jednog. Jutarnji

31.03.2016. (08:46)

Associated Press opovrgava da je surađivao s nacistima

Njemačka povjesničarka optužila je američku novinsku agenciju Associated Press (AP) da je surađivala s nacističkim režimom između 1935. i 1941. kako bi zadržala prisustvo u Njemačkoj ali je AP u srijedu te tvrdnje opovrgao.

Po povjesničarki Harriet Scharnberg, čiji je članak objavljen na stranici Zeithistorische Forschungen, AP je napravio niz ustupaka nacističkoj vlasti.

Agencija se povinovala zakonu o nakladništvu koji je stupio na snagu 1934. i nametao svim novinskim nakladnicima da se suzdrže od objavljivanja svega što bi “moglo oslabjeti njemački Reich u inozemstvu ili u Njemačkoj”.

Pristajući na taj uvjet, AP je “odobrio ministarstvu propagande znatan utjecaj na proizvodnju svojih fotografija”.

Od 1935. do objave rata Njemačke SAD-u u prosincu 1941. agencija je bila jedini strani zapadni medij akreditiran u Njemačkoj.

Povjesničarka navodi i da je jedan od fotografa AP-a u tadašnjoj Njemačkoj Franz Roth pripadao propagandnoj službi SS-a.

Zamijenio je, po povjesničarki, jednog od tri židovska fotografa AP-a koji su morali napustiti Njemačku i otići u SAD.

Agencija je dala pristup svom fotoarhivu nacionalsocijalističkom režimu koji ga je koristio u propagandne svrhe.

“AP opovrgava tezu prema kojoj je surađivao s nacističkim režimom u kojoj god epohi”, napisao je u priopćenju objavljenom u srijedu direktor za odnose s tiskom Paul Colford.

“AP je bio pod pritiskom nacističkog režima” između 1933. i 1941., ustvrdio je.

“Ekipa AP-a oduprijela se tim pritiscima istodobno nastojeći ponuditi točnu, važnu i objektivnu informaciju svijetu u mračnom i opasnom razdoblju”, kaže Colford.

16.12.2015. (00:00)

Poljski znanstvenici – ne postoji nacistički vlak s blagom