Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Ostaci od ručka odmah u frižider
Ljeti je veća mogućnost trovanja hranom: Pripazite na ove namirnice
Spas od ljetnih vrućina ovih se dana traži u moru, a mnogi boraveći cijeli dan na plaži nerijetko i ogladne. No, treba imati na umu da visoke temperature itekako utječu na kvarljivost. Hrana brže propada, a ako se ne pazi – može doći do trovanja. Kako biste izbjegli ovakav scenarij, treba znati koje su namirnice posebno osjetljive: Meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, svježa jaja, proizvodi od svježih jaja, slastice u smislu kolača, sladoleda, zatim sendviči, sendviči s umacima… Samo nekoliko sati dovoljno je da se hrana pokvari. HRT