Ognjen Glavonić: Želio sam pričati o odgovornosti, saučesništvu, šutnji i neznanju - Monitor.hr
14.11.2018. (17:30)

Ognjen Glavonić: Želio sam pričati o odgovornosti, saučesništvu, šutnji i neznanju

Redatelj filma Teret koji se prikazuje na Zagreb Film Festivalu: “Meni je zanimljivije kada su stvari samo sugerirane ili neizrečene i na tome se pažljivo radilo u procesu pisanja, snimanja i montaže. Nisam želio film koji je običan poligon za distribuciju informacija, moralnih ili povijesnih lekcija, film koji je jedna stvar, priča, vožnja, atrakcija. Mislim da se redukcijom otvara veći prostor za aktivnije (sa)učešće publike u filmu te pokazuje veće poštovanje prema onom koji film gleda, njegovoj mašti, iskustvu, osjećanjima. Slike koje gledajući film svako stvori za sebe i putevi kojim do njih dolazi meni su mnogo bitniji od slika koje ja stvaram.” JutarnjiSlične vijesti

10.08. (13:00)

Kako je biti Srbin u Hrvatskoj

Mladi hrvatski Srbin Zoran Kojčić: Ja ne želim biti dio nijedne nacije

Intervju sa Zoranom Kojčićem, doktorom filozofije koji živi u Osijeku: U gimnaziji sam se vrlo brzo počeo i razilaziti s obje ideje, i s idejom nacije, i s idejom religije… Meni se osobno više sviđa ideja kozmopolitizma, da su svi ljudi građani svijeta, jednaki, da nema naših i njihovih. Sokrat je rekao: “Ja nisam Atenjanin ni Grk, nego građanin svijeta.” Ruža Tomašić je jednom rekla, parafraziram: “Ja sam Hrvatica, ne želim biti građanin svijeta.” Index

05.08. (23:00)

Pupovac u intervjuu za DW: Plenković štiti načela pravne države u Hrvatskoj

– Nalazi li se time Hrvatska na putu da se i njome pozabavi EP zbog kršenja načela pravne države?
– Da nije predsjednika vlade Andreja Plenkovića, Hrvatska bi već davno bila označena kao zemlja u kojoj postoji taj problem. Plenković svojom politikom i svojim umjerenim držanjem štiti Hrvatsku od takve ocjene. Ali koliko dugo će on to moći, s obzirom na stanje u društvu i na praksu, veliko je pitanje. Najgore razdoblje je bilo 2014. – 2016. godine, tada je Hrvatska bila najbliža Mađarskoj, Poljskoj ili Turskoj u pogledu uspostavljanja režima u kojem zakoni neće biti iznad vlasti već obrnuto. Sa dolaskom premijera Plenkovića to se u nekom smislu stavilo pod kontrolu – kaže Milorad Pupovac za DW.

31.07. (11:30)

Girl power

Rada Iveković: Žene danas prve stoje protiv fašizma i rata

“Žene su danas avangarda antiratnih i civilnih udruženja i svuda prve spasiteljice izbjeglih. Države su zakazale ima već 30 godina i feministkinjama su potrebni saveznici u zajedničkom projektu. U 21. stoljeću historijski su to migranti i udruženja oko njih” – kaže  filozofkinja i aktivistica Rada Iveković u intervjuu Novostima. Što je na ženama danas: “Migranti su novi subjekti. Migracije će se nastaviti, a sprega sa ženskim organizacijama produbiti… Fašistička želja za ratom kipti, pa ljevica mora postojati i ustrajati, uz pozitivne energije migranata i žena”.

30.07. (19:30)

Zr Che

DJ s Ibize: Otok se pretvara u Las Vegas, mladi su otišli u Hrvatsku

Američki DJ Seth Troxler na Ibizi svira već 10 godina, a kaže u intervjuu Billboardu da su u posljednje vrijeme vlasti ovog španjolskog party-otoka donijele odluku da promijene imidž Ibize prema obiteljima i u destinaciju nalik Las Vegasu. Mladi više ne idu onamo toliko, kaže on, otišli su u “Hrvatsku, Albaniju. Klinci mogu otići onamo, potrošiti dio novca i ostati vani dulje nego ovdje”. Inače, Troxler je iz SAD-a na Ibizu doveo – svoje roditelje.

30.07. (11:30)

Zvuk poznatog

Poljski redatelj Wojciech Smarzowski: Moj film ‘Kler’ bavi se crkvom koja ima mafijaški karakter

‘Kler’ se bavi zataškavanjem pedofilije, izvanbračnim svećeničkim vezama, financijskim i zakonskim privilegijama, izmjenama urbanističkih planova, korupcijom, zbog čega su redatelja napale vlasti, veliki mediji i crkva. “Ono što je dobro i sreća kod Poljaka je to što kad njima nešto pokušate braniti, proizvedete kontraefekt. Upravo su zato pohrlili u kina. Tako da mogu biti zahvalan poljskoj Katoličkoj crkvi. Zahvaljujući njoj sam na kraju distribucije kupio veliki, novi crni auto” – kaže redatelj Swarzowski u intervjuu s Juricom Pavičićem.

29.07. (14:00)

Glumac koji je volio intervjue u ljetnom periodu

Rade Šerbedžija: O ribici i morskom psu

Kosta Spajić mi je jedanput rekao: “Mali, ti si moja ribica”. Kakva ribica, profesore? “Pa ona što je glavna u misiji morskog psa. Svaki morski pas ima svoju ribicu koja ide ispred njega, a on je slijedi, kao antena. To si ti”. E, to se odnosi na kreativne glumce koji rade s velikim režiserima. Svaki veliki režiser ima takve svoje glumce. Zamislite kojim je sve režiserima Pero Kvrgić bio ta ribica? Vodilja kroz njegovu ideju. Jest, režiser je pravi autor, i u filmu i u teatru, jer on zamisli stvar, odredi je politički, socijalno. Ali glumac je taj koji mu donosi inspiraciju i koji ga vodi putem božanskog nadahnuća, a pametan ga redatelj slijedi – priča Rade Šerbedžija u intervjuu za Novi list. A ima i Večernji Branimira Pofuka sa Šerbedžijom.

24.07. (12:00)

Samo remek djela se broje

Quentin Tarantino interview: Snimio sam devet filmova. Deseti će biti moj zadnji

Već neko vrijeme snimam filmove. Posložio sam si cijeli život za to. Nisam se ženio, nemam djece. To je bilo moje vrijeme za snimanje filmova. Vrlo sam sretan i zahvalan što sam bio u mogućnosti raditi na visokoj razini jer je to luksuz koji većina filmaša, barem u Hollywoodu, nema. I sada tomu dolazi kraj. Želim biti u mogućnosti raditi druge stvari. Većina redatelja nema karijeru od 30 godina. Dao sam sve što mogu na ovoj razini, a druga razina me ne zanima. Druga razina bi bila, OK, dobro, ne moram se više truditi da mi svaki film bude remek-djelo za sva vremena. To se počinje dešavati u u trećem činu mnogih režiserskih karijera i radije ne bih to. Više mi se sviđa da sam izaberem svoj kraj. Quentin Taratntino (56) u intervjuu za Time

24.07. (09:30)

Milanović u Motovunu: Naravno da je to dio kampanje, no ne želim ljude istraumatizirati kampanjom, ljeto je

Populizam sam po sebi može biti simpatičan, ali kada je sljubljen sa mržnjom i predrasudama onda to nije populizam već jednostavno mržnja prema drugačijim, nepoznatom. Ima populista koji su komični, koji su ideološki neodređeni kao prazna tikva, bez boje i okusa kao sveta vodica, ali ima i populista koji su prije svega hejteri. Postoje u Europi političari, pokreti i stranke koji su hejteri… – kaže Milanović za RTL.