Razveo se, dao otkaz u Splitu i otišao čuvati koze: Guštam u sporosti - Monitor.hr
20.04.2019. (20:30)

Easy like sunday mornin'

Razveo se, dao otkaz u Splitu i otišao čuvati koze: Guštam u sporosti

Slobodna ima jednu od onih simpatičnih malih reportaža nakon kojih se može puno pričati. Dakle, riječ je o pastiru Jozi Svaguši koji čuva koze u zabiokovlju: “U paši sam četiri sata, onda pauza i odmor, pa opet pridvečer paša. Šta radim za šetnjom? Gledam, zovem stado, pratim pse. Mislim. Ne mislim. Uživam. Sritan sam. Gledam moju malu kako zdravo raste. Pivam. Teško je, ali i lijepo kad nešto stvaraš. A, ništa se ne stvara preko noći. Živim. Guštam u sporosti. Kontam kako bi trebalo donit zakon, da se ljudi vrate na didovine kad odu u mirovinu”.


Slične vijesti

25.01. (21:30)

Vuk samotnjak

95-godišnjak koji živi na Velebitu: Gledam kroz prozor, to je moja televizija

Anton Novačić (95) živi sam samcat u velebitskom selu Jadovno kod Gospića, na oko 800 metara nadmorske visine bez imalo želje da se spusti u grad. TV ne gleda – “ma, tamo možeš vidjeti samo nevaljane gluposti. O politici apsolutno ne volim čuti. Pogledam kroz prozor, to je moja televizija. Priroda je moja politika”. Nema recept za dugi život, iako kaže da “bez rakije ne valja ostati”, a kad se osvrne kaže – “što sam ja sve prošao, još da mi je znati je l’ me Bog kaznio ili nagradio”. 24 sata

31.01.2018. (10:13)

Video: Mladi Talijan živi u pećini na Biokovu

28.10.2017. (11:28)

E, on ne mora grijanje platit...

Anarhist iz Stobreča: Rad nam uzima vrijeme, država pravi robovima

“Rad i zapošljavanje izmišljeno je da nam uzme vrijeme, onemogući introspekciju, promišljanje i razmišljanje svojom glavom” – kaže autor knjige Kontrola uma u pravnom sistemu Dražen Kasalo u intervjuu Slobodnoj. Ne voli ni državu, za koju kaže da joj je krajnji cilj “da čovjeka proglasi ludim. Ili poslušnikom; robom. Ili si njihov, ili si protiv njih (lud)”, ali za sudove misli da trebaju postojati – “trebaju se rukovoditi prirodnim zakonima, a suci moraju biti pošteni i mudri zreliji ljudi, nikako mulci od trideset godina. I da, poželjno je da budu u celibatu”. Vodu ni struju ne treba plaćati “jer ih daje priroda”. Što nam treba? – “kolektivno osvještenje i jačanje samopoštovanja”. Inače, čovjek je radio cijeli život, sad je u penziji, a ima i osobnu, živi u Stobreču.

21.06.2017. (12:36)

Paradise found

Bivši milijunaš 20 godina živi s psom na pustom otoku – "moj raj na zemlji"

Bivši milijunaš David Glasheen proslavio je 20 godina života u stilu Robinsona Crusoea živeći na pustom i osamljenom australskom otoku gdju mu društvo pravi samo pas. Danas 73-godišnjak bavio se nekretninama i nekad je imao imovinu u vrijednosti 28 milijuna dolara, no u padu burze 1997. sve je izgubio kad se preselio na otočić Restoration na sjeveroistoku Australije. Kaže da je to njegov “raj na zemlji” gdje najviše uživa u miru i ljepoti prirode. E, sad, nije da nema želja – kaže da mu nedostaje inteligentni razgovor te da bi “volio naći partnericu koja bi htjela živjeti sa mnom ondje, ili nekoliko dama koje bi me posjećivale nekoliko puta godišnje”. Mirror

10.04.2017. (12:46)

Život s medvjedom

Aljaska: Obitelj koja živi sama u šumi, 100 milja od najbližeg grada

Obitelj Atchley živi u Aljaski, duboko u šumi na rijeci Nowitna, 160 kilometara od najbližeg grada, pri čemu 11 mjeseci godišnje žive u izolaciji. Ondje stanuju već 18 godina za kojih ih je posjetilo tek nekoliko ljudi, oni u dućan odu jednom godišnje [zubo] , kad kupe konzervirane namirnice, a inače žive od zemlje loveći medvjede, vukove, zečeve i patke, prave pekmeze. Imaju i sina, 13 mu je godina, zove se Sky, školuju ga kod kuće, ima pravo igrati igrice, a najbolju prijateljicu viđa jednom godišnje! Kako je živjeti 18 godina u izolaciji – “imaš vremena stvoriti više od dvije misli za svaku temu. Mjesece provodimo razgovarajući o jednoj jedinoj temi – jer imamo vremena”. BBC je poslao čovjeka da razgovara s njima i fotografira ih.