SDP postaje crveno-zelena stranka - Monitor.hr
08.06.2019. (21:30)

Crven-bijeli-zeleni

SDP postaje crveno-zelena stranka

SDP će pojačati svoje djelovanje u pravcu ekologije i od “crvenih” prerasti u “crveno-zelene”, piše Večernji, a Davorko Vidović potvrđuje – “zelene politike eminentne su za lijevi prostor”. Mirela Holy će im voditi taj dio stranačke politike (iako nije u stranci), a ona se u tom smislu zalagala za legalizaciju i liberalizaciju konoplje, zelenu tranziciju i cirkularnu ekonomiju.


Slične vijesti

26.11.2019. (09:00)

Eko-aktivistica ide biciklom iz Južne Afrike u Norvešku, naišla u Zagreb. O ljudima koje je srela usput kaže – “Bez obzira u kojoj zemlji, koje su religije, je li riječ o muškarcu ili ženi, svi su me pozvali k sebi, i to vrlo srdačno”

Velika ljetna rasprodaja: Uštedite 57% na Windows 10 i na Microsoft Office 2016

Stigla je najveća ljetna softverska rasprodaja u 2020. O2keys.com vam nudi softverske licence i ključeve po izuzetno povoljnim cijenama, sa popustima do 57%, samo trebate unijeti naziv popusta prilikom kupnje (BR57, BR55, BR42). Evo za ilustraciju nekoliko cijena: Microsoft Office 2016 Professional Plus po €23.40Windows 10 Professional po €8.58Opširnije o paketima, cijenama i kako pomoću kupona dobiti te lude cijene.

08.11.2019. (10:30)

Direktiva EU: Dosta je bacanja električnih aparata!

Više od 12 milijuna tona elektroničkog otpada nastaje svake godine u Europi. Od 2021. će proizvođači u cijeloj Europskoj uniji morati ne samo navoditi točne podatke o potrošnji energije nego i poboljšati mogućnosti popravka elektroničkih aparata kao što su perilice rublja, hladnjaci, perilice posuđa, elektromotori, LED-monitori, svjetiljke, kako bi se produžio njihov vijek trajanja. Deutsche Welle

20.04.2019. (20:30)

Crven-bijeli-zeleni

Indeks dobre države – Norveška najekološkija na svijetu, Hrvatska odlična 9.

Norveška je prva na svijetu po Indeksu dobre države (Good Country Index) koji mjeri utjecaj kojeg jedna država ima globalno po okoliš, gledano, između ostalog, po ekološkom otisku relativno prema veličini ekonomije i prema udjelu obnovljivih izvora energije. Nije neko čudo da je Norveška prva – zahvaljujući korištenju električnih auta, namjeri države da bude klimatski neutralna do 2030. i općenito stilu života Norvežana koji puno vremena provode vani. Ova naša lijepa država na devetom je mjestu (od 153), ponajviše zahvaljujući sudjelovanju u međunarodnim sporazumima o zbrinjavanju otrovnog otpada i (ne)ispuštanju ozona. Prvih deset na listi su Norveška, Švicarska, Portugal, Slovenija, Cipar, Finska, Švedska, Njemačka, Hrvatska i Slovačka.

31.03.2019. (12:15)

Misli globalno, djeluj lokalno

Darko Rundek okupio Zagrepčane za spas potoka Črnomerec

Akciji, koju su organizirale udruge Spasimo Potok Črnomerec i 1postozagrad i koju je predvodio Darko Rundek, u subotu ujutro odazvalo se puno građana koji su se okupili na tramvajskom okretištu Črnomerec i potom se svi zajedno zaputili na prosvjednu šetnju uz jedan od rijetkih zagrebačkih potoka koji je sačuvao otvoreni tok u gotovo cijeloj dužini od Medvednice do Save. Grad Zagreb planira na mjestu toka potoka izgraditi novu prometnicu, čime bi se narušio ekosustav tog zelenog koridora zapadnog dijela grada. (Darko Rundek nedavno je uvjetovao da se na njegovu koncertu u Tvornici ne smiju koristiti jednokratne plastične čaše, kao prijevozno sredstvo po gradu koristi bicikl ili tramvaj, reciklira, i izbjegava upotrebu bilo kakve plastične ambalaže.)

14.03.2019. (15:30)

Rađanje na vatrenoj lopti

Nećemo rađati dok se političari ne pozabave klimatskim promjenama – Britanka pokrenula štrajk rađanja

33-godišnja Britanka Blythe Pepino osnovala je skupinu BirthStrike (Štrajk rađanja), kojoj se u samo dva tjedna pridružilo 140 ljudi, većinom britanskih djevojaka odlučnih da neće imati djecu zbog ozbiljnosti ekološke krize i “civilizacijskog kolapsa”. Ova bivša muzičarka ne želi rađati djecu kako bi poslala snažnu poruku o opasnosti klimatskih promjena, a onda i zato što svako dijete povećava količinu štetnih plinova. Sutra će tisuće srednjoškolaca diljem Europe, a prvi put u Hrvatskoj, izaći na ulice u znak prosvjeda protiv nedovoljne odlučnosti svjetske politike da zaustavi klimatske promjene koje prijete uništenju čovječanstva (u Zagrebu na Europskom trgu u 12.30, u Splitu u 13 ispred HNK).

16.11.2018. (15:00)

Skandalozna izjava

Crna Gora počinje bušiti morsko dno u potrazi na naftom: ‘Ako dođe do nekih ekoloških problema, više bi stradala Hrvatska!’

Brod Polar Empress norveške kompanije Shearwater uplovio je u crnogorske vode i već sljedeći tjedan počinju ozbiljna istraživanja koliko nafte i plina ima u podmorju, na kojoj dubini i gdje se točno nalazi. Ekološki stručnjaci tvrde da je Crna Gora potpisala “smrtnu presudu” i da će na ovaj način ugasiti turizam. To demantira šef Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović: “Bušotine se nalaze točno na mjestu gdje teče morska struja, koja je dosta jaka i ide od Albanije, pored Crne Gore, prema Hrvatskoj. Prema tome, ako dođe do nekih ekoloških problema, više bi Hrvatska stradala nego Crna Gora, koja to ne bi ni osjetila.” Vjeran Piršić iz Udruge Eko Kvarner pak tvrdi da nam ne prijeti velika opasnost. Slobodna Dalmacija

06.07.2017. (18:29)

Razmišljaju o djeci

Francuska će do 2040. zabraniti vozila na benzin i dizel

Francuska će do 2040. godine obustaviti prodaju vozila na benzin i dizel, a deset godina kasnije postat će ugljično neutralna, najavio je francuski ministar ekologije Nicolas Hulot prilikom predstavljanja mjera kojima se planira održati zamah Pariškog klimatskog sporazuma. Vozila na benzin i dizel čine čak 95,2 posto francuskog voznog parka. Index