Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Okoš bokoš rok za kokoš
Sirova perad mogu u hladnjaku stajati dan do dva, skuhana – nekoliko dana
Sirova jaja mogu biti u hladnjaku do mjesec dana, ako su tvrdo kuhana – tjedan dana. Crveno meso i svinjetina mogu stajati u hladnjaku do pet dana, skuhano tri do četiri dana, a u zamrzivaču do 12 mjeseci. Mljeveno meso može stajati u hladnjaku jedan do dva dana, a u zamrzivaču četiri mjeseca. 24 sata…