Tabor Film Festival prerasta u odličan glazbeni festival - Monitor.hr
12.06.2018. (20:27)

Sights and Sounds

Tabor Film Festival prerasta u odličan glazbeni festival

16. po redu Tabor Film Festival održava se od 5. do 8. srpnja (četvrtak do nedjelje). Uz dva glavna filmska programa, međunarodnu i domaću konkurenciju, posjetitelje Tabora čeka čitav niz filmskih projekcija u popratnim programima. A tu je odličan glazbeni program na kojem nastupaju Kawasaki 3P, M.O.R.T., Pips Chips & Videoclips, Jonathan, Zoran Predin, Neno Belan & Fiumens, Gabi Novak & Matija Dedić, Nipplepeople, Krankšvester i drugi. Program je definiran i traže se volonteri. Opširnije Jutarnji. Evo kako je bilo prošle godine


Slične vijesti

24.07. (13:30)

Poletarci u traganju za vlastitim izrazom

ADU Shorts: Program Tabor film festivala za kratke studentske filmove koji nisu uvršteni u glavnu konkurenciju

Kratka igrana filmska forma u pravilu ne dopušta suvišne narativne ekskurzije, a ponekad čak i u potpunosti odbacuje koncept “pričanja priče” te svoj fokus i energiju usmjerava na evociranje specifične emocije ili stanja posredstvom pojedinačnih fikcionalnih iskustava. Upravo zato, nauk o tome kako u kratkom formatu sažeti temu i prenijeti željeni utisak te istovremeno biti kompleksan u sadržaju i izrazu, ali jednostavan u izvedbi, vještina je koju svaki filmski umjetnik nastoji savladati u potrazi za svojim autorskim potpisom. Sasvim razumljivo, ekonomičnost ovakve proizvodnje u našoj je kinematografiji najvidljivija na Akademiji dramske umjetnosti. Većina ADU-ove produkcije ostaje u domeni “studentske vježbe” a svake se godine tek u nekolicini filmova istakne individualna artistička poetika koja zasluženo poleti u svijet festivalske distribucije. Vrijedni i nesvakidašnji osvrt donosi Kulturpunkt.

23.06.2017. (16:19)

Bajkoviti festival

15. Tabor Film festival: Više od 200 filmova i preko 30 glazbenih izvođača

Jubilarno 15. izdanje Tabor Film Festivala održat će se od 6. do 10. srpnja u srednjovjekovnom dvorcu Veliki Tabor, a ove godine će, osim preko 200 kratkometražnih filmova iz Hrvatske i svijeta, imati i bogatu glazbenu ponudu. Na čak pet pozornica nastupit će Urban & 4, Let 3, Matija svira Arsena, My Baby (NL), Jimmy Stanić & Sexy Boys, Kries, M. O.R.T., Antenat, Stems (UK), Stray Dogg (SRB), Foltin (MK), Žen, Oridano Gypsy Jazz Band, Kozmodrum, DJ Venom, Porto Morto, Lovely Quinces i mnogi drugi. Jutarnji donosi 15 razloga zbog kojih treba posjetiti festival.

29.03.2017. (08:14)

Filmska glazba

Let 3, Urban i Lovely Quinces na Tabor Film Festivalu

Let 3, Porto Morto, Lovely Quinces i Dr. Smeđi Šećer najnovija su imena najavljena za jubilarno 15. izdanje međunarodnog festivala kratkog filma Tabor. Filmski festival u zagorskom dvorcu i ove će godine imati bogatu glazbenu ponudu – prethodno su najavljeni Urban, My Baby, Antenat i J.R. August, a očekuje se sve skupa 30-ak izvođača. Fest se održava od 6. do 9. srpnja, a ulaznica je, još ovaj tjedan, 145 kuna. Monitor

29.03.2017. (00:01)

Let 3, Porto Morto, Lovely Quinces i Dr. Smeđi Šećer nova imena na Tabor Film Festivalu

Let 3, Porto Morto, Lovely Quinces i Dr. Smeđi Šećer najnovija su imena najavljena za jubilarno 15. izdanje međunarodnog festivala kratkog filma Tabor koji će i ove godine imati bogatu glazbenu ponudu – prethodno su najavljeni Urban, My Baby, Antenat i J.R. August. Izvođači će nastupati na pet stageova, a bit će ih najavljeno još 20-ak.

Cijena super early bird karata u koje je uključen i kamp je 145 kuna i mogu se kupiti još samo do 1. travnja, a nakon toga će cijena ograničenog kontingenta karata biti 165 kuna do 15. svibnja. Svi detalji oko karata i kampa ovdje, službeni sajt ovdje. Fest se održava od 6. do 9. srpnja.

Dvorac žive publike

Uz glavni filmski program, međunarodnu i domaću konkurenciju u kojoj se redatelji natječu u nekoliko kategorija, u popratnom filmskom programu Festival donosi retrospektivu filmova iznimno uspješne slovenske animatorice Špele Čadež koje će predstaviti ugledna slovenska filmologinja Maja Kranjc. Britanski kritičar mlađe generacije Michael Pattison podijelit će s posjetiteljima iskustva s brojnih putovanja na filmske festivale širom svijeta. Za Tabor je pripremio i svoj izbor najboljih kratkometražnih filmova. Program Zagorski specijal ove godine predstavlja animatora Marijana Lončara iz Krapine, a posjetitelji će ponovo moći uživati u europskoj filmskoj reprezentaciji u programu EFA-e Kratki su bitni!. I ove godine sinonim za opušteno gledanje filmova bit će program Noć žive publike, dok se u programu Sound&Vision kratki filmove u live svirci odijevaju u novo glazbeno ruho.

Bog i ateisti

Posebnost ovogodišnjeg Tabor Film Festivala bit će i brojne radionice, predavanja i promocije knjiga. Posjetitelji će moći čuti zanimljivu priču o knjizi „Horizonti ateizma: prepiska o vjeri, znanosti i smislu života“, zbirku od 22 pisma koja su tijekom šest mjeseci 2016. godine razmijenili Pavel Gregorić i Željko Porobija,dvojica ateista sasvim različitih životnih puteva. Željko Porobija bio je pastor i dekan adventističke škole u Maruševcu koji je izgubio vjeru pod teretom znanstvenih činjenica, a Pavel Gregorić je sveučilišni profesor filozofije koji nikada nije bio vjernik niti je osjetio zov transcendentnog. Premijerno će se na Tabor Film Festivalu održati i DJ radionica pod palicom DJ Venoma, dobitnika brojnih nagrada i višestrukog prvaka Hrvatske u dj-ingu. Svi zainteresirani moći će naučiti osnove dj-inga: od miksanja i odabira glazba preko računalnih programa do scratcheva i beat jugglinga.

Prijevoz će i ove godine biti osiguran iz Zagreba, kao i festivalski shuttle koji će povezivati sve najvažnije festivalske lokacije tijekom njegovog trajanja. Kamp će biti otvoren dan prije i dan nakon Festivala. Svi posjetitelji imat će posebne popuste na ulaznice za Terme Olimia i Terme Tuhelj koje se nalaze nedaleko od Desinića, a oni mamurni će se svako jutro osvježiti na Veronika Mamurluk Korneru u organizaciji mini mljekare Veronika. Ljubitelji dobrog jazza moći će uživati na Grešna Gorica stageu uz zagorske delicije i dobru kapljicu.

11.07.2016. (19:23)

Ljetni kratkiši

Završen 14. Tabor Film Festival: Grand Prix poljskom kratkom filmu ‘Mačkica’

Poljski film ‘Mačkica’ redateljice Renate Gasiorowske dobitnik je Grand Prix nagrade 14. Tabor Film Festivala kratkog filma, koji je u nedjelju navečer završen dodjelom nagrada. U domaćoj konkurenciji najboljim filmom proglašen je ‘Nas dva’ Andrije T. Mardešića, a posebno priznanje dobio je animirani film Martine Meštrović ‘Petrova šuma’. Festival je imao u ponudi, u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, više od četrdesetak filmskih uradaka. Jutarnji

28.06.2016. (22:05)

Pokretni dvorac

Šerbedžija, Zlonoga i prostitutka na 14. Tabor film festivalu

Na deseci domaćih i stranih kratkih filmova bit će prikazani na 14. Tabor film festivalu koji će se održati od 7. do 10. srpnja u romantičnom dvorcu Veliki Tabor u pitoresknom zagorskom kraju. ‘Mjesta u blizini’ nadarenog redatelja Mate Ugrina i ‘Tome Zidića Gonič’ Andree Knezović premijerno su u Taboru, a osim njih bit će, među ostalim, prikazani ‘Dota’ Petre Zlonoge, ”Belladona’ Dubravke Turić, ‘Tu tamo’ Alexandera Stewarta, ‘Orah’ Danila Šerbedžije, pobjednici festivala u Oberhausenu – švicarski dokumentarac ‘Venusia’ o neobičnom odnosu vlasnice bordela i njezine prijateljice i zaposlenice te filipinski igrani film ‘Dan prije kraja’ o najvećoj filipinskoj oluji i smrti pjesnika… Monitor

28.06.2016. (19:21)

Deseci filmova na 14. Tabor film festivalu – Šerbedžija, Zlonoga, prostitutka

Na deseci domaćih i stranih kratkih filmova bit će prikazani na 14. Tabor film festivalu koji će se održati od 7. do 10. srpnja u romantičnom dvorcu Veliki Tabor u pitoresknom zagorskom kraju.

Prijavljeno je više od tisuću filmova, a radove za Tabor probrali su selektori Ivan Ramljak, Ana Abramović, Iva Rosandić i Davor Kanjir .

U domaći je natjecateljski program izabrano sedamnaest žanrovski raznovrsnih filmova, među kojima će dva filma imati svoju svjetsku premijeru. Tako će taborska publika prva imati prilike vidjeti film ‘Mjesta u blizini’ nadarenog redatelja Mate Ugrina. Ovaj igrani film, nastao u hrvatsko-njemačkoj koprodukciji, govori o trojici dječaka koji bezbrižno provode posljednje dane ljeta, družeći se na mjestima poput jezera, kolibe ili napuštene plesne dvorane, sve dok kraj ljeta ne stigne prije no što su očekivali. Premijerno se prikazuje i eksperimentalno-dokumentarni film ‘Tome Zidića Gonič’, portret vizualne umjetnice i performerice Andree Knezović, kojim nastoji istražiti i temu kreativnog stvaralačkog procesa, te pružiti uvid u njezin intimni svijet obilježen odlučnošću, strahom i strašću.

Pored ovih naslova, program domaćih filmova donosi neke koji su već dobro znani publici ovog festivala. Domaći filmski naslovi podijeljeni su u tri cjelovečernja programa, pa u programu O muškarcima i ženama ide i film ‘Dota’ Petre Zlonoge, ‘Priče iz bijele sobe’ Silve Ćapin, ‘Belladonu’ Dubravke Turić te ‘Planemo’ Veljka Popovića. Program Kroz pustinju i prašumu donosi ‘Novi južni Zagreb’ Darka Fritza koji nakon internacionalne premijere u Oberhausenu na Taboru ima svoju hrvatsku premijeru, te filmove ‘Tu tamo’ Alexandera Stewarta, ‘Orah’ Danila Šerbedžije, ‘Skoro ništa’ Ane Hušman, ‘Petrovu šumu’ Martine Meštrović te film ‘Na plaži’ Gorana Škofića.

O najboljem filmu domaće konkurencije ove će godine odlučivati tročlani žiri sastavljen od mladih filmaša i umjetnika Tomislava Šobana, prošlogodišnjeg pobjednika Tabor film festivala, redatelja Davida Kapca zapaženog po filmskim ostvarenjima ‘Zagorski specijalitet’ i ‘Kud puklo da puklo’, te likovne umjetnice i redateljice animiranih filmova Jelene Oroz.

Među dvadeset i šest filmova izabranih u međunarodnu konkurenciju na ovogodišnjem će se Taboru prikazati preko dvadeset premijernih naslova, kako regionalnih, tako i hrvatskih premijera. Među jedanaest regionalnih premijera naći će se tako pobjednici festivala u Oberhausenu – švicarski dokumentarac ‘Venusia’ koji govori o neobičnom odnosu vlasnice bordela Lise i njezine prijateljice i zaposlenice Lene, te igrani film filipinskog redatelja Lava Diaza ‘Dan prije kraja’ (‘The Day before the end’), dojmljiva priča o dolasku najveće filipinske oluje i smrti pjesnika. Deset hrvatskih premijera također donosi reprezentativan izbor filmova, od kojih svakako treba spomenuti film nagrađen na festivalu u Clermont Ferrandu, ‘Las Cosas Simples’ (r. Alvaro Anguita) nešto drugačiji, čileanski susret Penelope i Odiseja, kao i višestruko nagrađivani ‘Madam Black’ novozelandskog redatelja Ivana Bargea, igrani film o glamuroznom fotografu koji se, nakon što pregazi djetetovog ljubimca, nađe pred izazovom izmišljanja priče o njegovu nestanku. Hrvatska će publika po prvi puta imati prilike pogledati i sjajan film ‘Ernie Biscuit’ Adama Eliota, najbolji kratki film u 2016. prema mišljenju Australskog filmskog instituta. Napravljen tehnikom animacije glinenih figura, ‘Ernie Biscuit’ priča je o gluhom pariškom taksidermistu čiji se život okrene naglavačke kada na pragu nađe goluba. Među obiljem sjajnih stranih filmova koje će posjetitelji ovogodišnjeg Tabora imati prilike gledati u pet cjelovečernjih programa naći će se i njemačko-austrijski film o trojici braće koja pripremaju originalan dar za majku, ‘Kada’ (‘Die Badewanne’) Tima Ellricha, također dobitnik nagrade u međunarodnoj konkurenciji ovogodišnjeg Clermond Ferranda.

Koji će od filmova međunarodne konkurencije odnijeti nagrade za najbolji animirani, eksperimentalni, igrani i dokumentarni film te Grand Prix, odlučit će žiri u kojem se ove godine nalaze slovenska redateljica i voditeljica programa Slovenske kinoteke Varja Močnik, crnogorski redatelj Ivan Salatić te filmski teoretičar i predavač na Sveučilištu u Aaltu, Helsinki Olaf Möller. Uz odluke žirija, za najbolji film po mišljenju publike i ove će godine glasovati posjetitelji festivala.

Uz filmove u konkurenciji, ovogodišnji Tabor donosi mnoštvo popratnih filmskih i ostalih programa, kao i bogat glazbeni program.

24.05.2016. (17:26)

Savršenstvo: Sport i umjetnost, a moći će se i filozofirat

Festival u Velikom Taboru: Ove godine uz filmove – koncerti i nogomet

Iako je filmski festival, ovogodišnji Tabor će imati i bendove i prijenose utakmica s Europskog prvenstva. 14. TFF održat će se od 7. do 10 srpnja (četvrtak do nedjelje), u poznatom dvorcu kod Desinića, a pored kratkometražnih filmova iz cijelog svijeta bit će održani i dobri koncerti: Repetitor, grčki psihodelici Naxatras, Rundek Cargo Trio, Kultur Shock, Kries, ABOP, Pridjevi, Radio Aktiv, Rolin Humes, FOR i Breakdown. U vrijeme festa taman završava euro pa će ove završne utakmice biti prenošene na velikim filmskim platnima. Jutarnji