Tati i Godard u Kinoteci - Monitor.hr
18.09.2017. (16:33)

Francuska jesen

Tati i Godard u Kinoteci

Francuski film vlada rujanskim programom u zagrebačkoj Kinoteci. Sutra je na rasporedu Trafic Jacquesa Tatija, a u srijedu Parada. Nakon toga nastupa Godard sa Breathless u četvrtak, Živi svoj život u petak i Mali vojnik u subotu.


Slične vijesti

12.10.2017. (16:46)

Život piše komedije

Kinoteka: Premijera filma o talijanskim bakicama koje prvi put idu na more

Humoristični dokumentarac o dvanaest sjedokosih prijateljica koje po prvi puta vide more idući će petak (20.10.) biti premijerno prikazan u zagrebačkoj Kinoteci. Dokukomedija ‘Funne: Djevojke koje su sanjale more’ prikazuje starice koje skupljaju novce pečenjem kolača, urnebesnim poziranjem za kalendar, preko Facebooka i crowdfundinga, da bi – uspjele u svom naumu. Monitor

12.10.2017. (16:35)

Kinoteka: Premijera filma o bakicama koje prvi put idu na more

Humoristični dokumentarac o dvanaest sjedokosih prijateljica koje po prvi puta vide more idući će petak (20.10.) biti premijerno prikazan u zagrebačkoj Kinoteci.

Dokukomedija ‘Funne: Djevojke koje su sanjale more’ nastala je u talijansko-hrvatskoj koprodukciji, režirala ga je Katia Bernardi, a digla je cijelu Italiju na noge, oduševila je i publiku Festivala Mediteranskog filma u Splitu te Pulskog filmskog festivala, a na projekciji će gostovati i producentica filma Vanja Jambrović.

U općini mirnog talijanskog gradića Daonea u brdima Južnog Tirola okuplja se Društvo starijih – Circolo koje predvodi neumorna 71-godišnja Erminia. Uz podršku svojih dviju prijateljica, Jolande i Armide, Erminia članicama predlaže da za jubilarnu dvadesetu godišnjicu Društva sve zajedno otputuju na more. Ovo naizgled obično ljetovanje, daleko je od toga. Naime, većina Funni (stari talijanski naziv za „djevojke“) nikada nije vidjela beskrajno plavetnilo. Pokoja ga se bakica jedva sjeća iz svoje mladosti, ali njih čak osam – more su do sada samo sanjale.

Kreće duhovita pustolovina u kojoj nekoliko starica mora prikupiti novac za put do obale. Do sredstava pokušavaju doći na različite načine, od pečenja kolača, urnebesnog poziranja za kalendar, do hvatanja u koštac s modernim načinima reklamiranja i promocije – Facebookom i crowdfundingom.

Međusobna prepucavanja, duhoviti komentari i nesvakidašnje situacije obilježili su film. Talijanski humor, kakav znamo iz njihove duge tradicije komedija, ovaj netipični dokumentarac ističe kao laganu, zabavnu priču s izvrsnim, karizmatičnim protagonisticama koje dokazuju da za ostvarenje snova nikada nije kasno.

09.10.2017. (18:44)

Kikiriki i kokice

U kinu Europa Tjedan češkog filma, u Kinoteci francuski tjedan

Od 10. do 17. listopada u kinu Europa održava se Tjedan češkog filma u sklopu kojeg će biti prikazano šest filmova recentne češke kinematografije. Prvi je na rasporedu Učiteljica, potresna i vječno aktualna priča o snazi ljudskog karaktera inspirirana istinitim događajem. U Kinoteci su i dalje na rasporedu francuski filmovi Godarda i Truffauta te poznati animirani film Kralj i ptica rugalica. Cijeli raspored ovdje.

22.09.2017. (16:23)

Znanjem do nagrada

Veliki filmski kviz u kinu Kinoteka

Zagrebačko kino Kinoteka sutra otvara svoja vrata. Program ‘Vrata širom otvorena’ u organizaciji Centra za kulturu i i film Augusta Cesarca nudi brojne radionice, projekcije filmova, ali i popularan KOZin Veliki filmski kviz. Ulaz na sva događanja je besplatan, a želite li zaigrati filmski kviz u prostoru kultnog kina, svoju ekipu možete prijaviti ovdje. Nakon kviza prikazat će se Mali vojnik Jean-Luca Godarda. koza.fak.hr

22.09.2017. (00:12)

Besplatan filmski kviz u subotu u zagrebačkoj Kinoteci

19.04.2017. (13:30)

Ispod površine

Teatar.hr: Prevara zvana Kinoteka

Jedna od vijesti o kojima se najviše priča u Zagrebu ovih dana je otvaranje Kinoteke. No iza naoko dobre vijesti skriva se politički interes. Naime, Kinoteka je prestala biti kino 2005. kada je vraćena obližnjoj Crkvi sv. Blaža, a danas, 12 godina poslije, kada zgradi hitno treba obnova, Crkvi pada na pamet ponuditi gradonačelniku Bandiću da prostor opet postane kino i to pod upravom Centra za kulturu August Cesarec. Njihovu dvoranu u Ilici koristi Teatar Exit, ali bi skoro mogla biti vraćena privatnim vlasnicima. Baš zgodno da se sve poklopilo sa predizbornom kampanjom pa je Bandić prihvatio za novac (milijune kuna) građana obnoviti imovinu Crkve i još im plaćati najam od 12 tisuća kuna mjesečno, piše Teatar.hr. Istovremeno, kino Tuškanac strepi za svoju budućnost.

13.04.2017. (23:06)

Mutni filmovi

Filmaši: Prvo je spašen Tuškanac, pa Kino Europa i onda je nastala Kino mreža

Kino Tuškanac bilo je prvo neovisno kino u Zagrebu koje je vraćeno filmofilima. Potom je isto učinjeno i s kinom Europa, a posljedično je nastala i Kino mreža koja danas broji više od 40 kina – rekao je Boris T. Matić iz ZFF-a na službenom početku akcije ‘Daj mi kino – 2’ kojom se želi spasiti kino Tuškanac kao temeljnu kinotečnu dvoranu u gradu Zagrebu. Program buduće Kinoteke gotovo je identičan programu Tuškanca pa se filmaši pribojavaju da se sprema zatvaranje Tuškanca, tim više jer su mu ove godine smanjena sredstva. HFS

18.03.2017. (22:23)

Slovo na platnu

Polimac: Nejasno je što će Zagrebu Kinoteka kraj kina Europa i kina Tuškanac

“Kino Europa danas je uz Tuškanac najeminentnije nezavisno zagrebačko kino, lani ga je posjetilo 125 tisuća gledatelja, a tada je dobilo i priznanje Europa Cinemas za najbolje europsko kino. Nejasno je što će Zagrebu Kinoteka kraj kina Europa i kina Tuškanac, no očito su u gradskoj upravi imali svoje razloge koje su brižno skrivali od javnosti. Centri za kulturu grada Zagreba nemaju osobitu reputaciju, još 2014. bilo ih je 12 sa 110 zaposlenih, a njihov bi broj u međuvremenu narastao sa 14 na 152 zaposlena”, piše Nenad Polimac o najavi povratka zagrebačke Kinoteke. Jutarnji