U Kairu grade autoput koji prolazi pola metra od balkona stambenih zgrada - Monitor.hr
16.05.2020. (19:00)

Moš' se odmah bacit pod auto

U Kairu grade autoput koji prolazi pola metra od balkona stambenih zgrada


Slične vijesti

04.02. (19:30)

Najljepše cigle

Škola u Ivanjoj Reci i šibenski trg u konkurenciji za najjaču nagradu za arhitekturu

Mies van der Rohe je najvažnija europska nagrada za arhitekturu, koja se dodjeljuje svake dvije godine, a hrvatski kandidati ove godine su: Kino Urania u Zagrebu, Grand Park hotel u Rovinju, potom osnovna škola Ivanja Reka, Vinarija i hotel Roxanich u Motovunu, Četiri kuće za četiri brata kod Zadra, Vinarija Galić u Kutjevu, centar Seecel u Zagrebu, Trg Poljana u Šibeniku, Seosko domaćinstvo na Hartovskom vrhu, te Trg tradicijskih obrta u Varaždinu. Jutarnji

17.01. (10:30)

I kaj sad!?!

Foto: Obnova kuće u Zagrebu

Poznata stara kuća na zagrebačkim Sveticama obnovljena je, njen prizemni dio, bez ikakve veze s ostatkom kuće i to bez obzira na činjenicu što je kuća predviđena za rušenje. Upravo taj prizemni stan bio je na prodaju za 60.000 eura, a prodavač je bio objavio da je kuću truba rušiti. Telegram piše o neobičnom slučaju.

12.01. (21:30)

Vikendice ili domovi?

Arhitekti: Ne treba ići s obnovom svega, nego samo onoga što je opravdano i potiče daljnji život

Svima treba osigurati dom nad glavom, ali treba li ulagati javni novac u obnovu onih sela za koje je jasno da nemaju budućnost? – rekao je Nikša Božić, predsjednik Odbora za urbanizam Hrvatske komore arhitekata. Njegov kolega Tonči Čerina, dopredsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata, naglašava važnost da arhitekti govore i ono što se nerado čuje: ne treba ići s obnovom svega, nego samo onoga što je opravdano i potiče daljnji život (Jutarnji). Nije da su arhitekti samo antiprotivni – dogovorili su osnivanje mobilnog banijskog ureda tako da budu stalno prisutni u Sisku, Petrinji, Glini…

09.01. (22:30)

Ili zamoliti Iron Mana da skokne onamo

Slomljeni vrh zgrade u Vukovarskoj – ukloniti kao toranj katedrale

Kod slomljenog vrha zgrade u Vukovarskoj 52 u Zagrebu, teškog 155 tona treba primijeniti isti protokol uklanjanja vrha kao u slučaju Bolleovih vrhova zvonika katedrale, potom odabrati sličan metodološki pristup u obnovi – objasnio je dr. sc. Vedran Ivanković, izvanredni profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu u intervjuu Jutarnjem. Opisao je i povijest ove zgrade, kao i same ulice.

26.09.2020. (12:00)

Kosi toranj u Pisi nije ni blizu kao Capital Gate u Abu Dhabiju: Čak 17 katova visi preko ruba

31.03.2020. (11:30)

Temelji, ne fasada

Arhitekt Silađin: Zagrebu treba obnova, ne sanacija

Treba predstojeću opću nestašicu iskoristiti za novi početak, obnoviti i stimulirati stanovanje. Isključiti prvo tranzitni, a zatim i sav suvišan promet iz povijesne jezgre, stvoriti uvjete besplatnog javnog prijevoza unutar jezgre, učiniti javni prostor javnim, na ulice staviti pokretni mobilijar za boravljenje, druženje i aktiviranje korisnika – kaže arhitekta Branko Silađin u intervjuu Jutarnjem kako vidi Zagreb nakon potresa i korone. Generalno, gradu je nužna – obnova kojom bi se stanje spomenika dovelo ne samo u prihvatljivo konstruktivno stanje, nego i prilagodilo današnjim namjenama i potrebama života.

12.03.2020. (08:00)

3LHD nagrađen godišnjom nagradom Udruženja hrvatskih arhitekata Viktor Kovačić