Većina mesa koje ćemo jesti 2040. neće potjecati od životinja - Monitor.hr
13.06. (22:30)

Travnati odrezak

Većina mesa koje ćemo jesti 2040. neće potjecati od životinja

Najmanje 60 posto mesa bit će ili industrijski uzgojeno u velikim tankovima ili će biti zamijenjeno proizvodima na bazi biljaka koji će imati okus i izgled mesa, stoji u novom izvješću. Ono naglašava teške posljedice koje tradicionalni uzgoj mesa ima na okoliš, ali i brige ljudi oko dobrobiti životinja u klasičnom industrijskom uzgoju, te da će ljudi sve više prelaziti na vegetarijanstvo i veganstvo.

 



Slične vijesti

16.10. (07:30)

Treće dijete

UNICEF: 200 milijuna djece u svijetu loše se hrani

Najmanje jedno od troje djece mlađe od 5 godina diljem svijeta je ili pothranjeno ili pati od prekomjerne težine, objavio je UNICEF u novom izvještaju. Gotovo dvoje od troje djece, starosti između 6 mjeseci i 2 godine, ne konzumira hranu koja podržava optimalan rast i razvoj njihova mozga i tijela. Tri opasnosti prijete od loše prehrane: pothranjenost, latentna glad uzrokovanu nedostatkom osnovnih hranjivih sastojaka i prekomjerna težina.

12.10. (08:00)

Usvajanje zdravije prehrane reducira simptome depresije već u roku od nekoliko tjedana

19.09. (10:00)

Pomanjkanje sna utječe na metabolizam masti i smanjuje osjećaj sitosti nakon obroka

17.09. (12:30)

Hrana za razmišljanje

Problem proizvodnje i potrošnje hrane: Svijetu prijete glad, patnja i nemiri

Svijet mora promijeniti proizvodnju i potrošnju hrane ili će se suočiti s teškim poremećajima u opskrbi hranom koji bi mogli dovesti do stradanja i nemira, upozorili su znanstvenici iz FOLU-a. Predlažu poticanje raznovrsnije prehrane, smanjenje ovisnosti o specifičnim kulturama, edavanja veće podrške u obnovi šuma kao glavnom alatu u borbi protiv klimatskih promjena.

 

08.08. (09:00)

Klimatske promjene bi se ublažilo kad bismo jeli manje mesa, kaže UN, a i mliječnih proizvoda

01.08. (12:30)

Fino jest, sad da vidimo jel zdravo

Najveće ulaganje u javno zdravstvo unazad 50 godina – počela gradnja Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Budući Centar će biti jedina ustanova u Hrvatskoj i regiji koja će pružati sveobuhvatne istraživačke i analitičke usluge građanima i subjektima u poslovanju s hranom, neophodne za utvrđivanje kvalitete te zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane. Pomoći će hrvatskim proizvođačima da svoje proizvode što bolje plasiraju na domaće i inozemna tržišta, posebno unutar EU, te da za svaki od njih imaju garanciju da je proizveden na hrvatskom tlu. Vrijednost projekta je 88,9 milijuna kuna, sufinancira ga EU, a bit će gotov 2022. Pliva zdravlje

16.06. (15:30)

Profit iznad svega

Prodaju nam konjetinu, jaja s otrovom za buhe i aditive, zarade su ogromne, a kazne smiješno niske

Food Fraud Network je mreža Europske komisije za spriječavanje prevare hranom. Nakon “Horsegatea”, u kojem je ustanovljeno da je govedina zapravo bila konjetina, otkrivene su i nizozemska jaja natopljena otrovom za buhe, kao i tuna nafilana aditivima. Biljana Borzan kaže da su kazne za prijestupnike preniske. Plasiranjem patvorene hrane neki proizvođači zarade između 45 i 60 milijardi dolara godišnje. Slobodna Dalmacija