Zašto slavimo lažne glazbene obljetnice - Monitor.hr
21.07.2015. (19:38)

Kad pukne nostalgija

Zašto slavimo lažne glazbene obljetnice

“Iako shvaćam vrijednost obilježavanja 50. obljetnice početka Dylanove električne faze, s tim događajem ne dijelim izravnu emocionalnu povezanost. Zato se veselim reizdanjima albuma koje sam kupio čim su izišli, makar je njihova opravdanost upitna – je li doista bilo potrebno reizdati Wolfmotherov istoimeni album otprije samo 10 godina? Ako takve obljetnice glazbe mlađe generacije od one Beatlesa i Stonesa možda i nisu tako prijelomne, zaslužujemo užitak u glazbi koji proizlazi iz sjećanja na nju”, piše Guardian.


Slične vijesti

08.06. (19:00)

Čovjek svira što sam voli čuti

Liam Gallagher ‘C’Mon, You Know’ – nevjerojatno zabavan prosječan album

Album počinje i razvija bolje nego bolje od očekivanog. Obraćajući se majci, ocu, te (vjerojatno) bratu, “More Power” postavlja scenu, a “Diamond in the Dark” uspješno transponira Gallaghera iz njegovog karakterističnog stila u sadašnji pop-kanon. Ovakve pjesme bi se možda mogle svidjeti i mlađoj populaciji, s tim da je Gallagher uspio izbjeći jeftino dodvoravanje. To je Liam Gallagher u svom najboljem izdanju: običan momak iz radničke klase koji u svoj svojoj nesavršenosti koju ne skriva, sjaji – i to u kontekstu pop-pjesme.  Neobjašnjiv umjetnički pad se javlja u drugoj polovici albuma kad slijede pjesme toliko naporne da je teško navoditi i njihove naslove, a slušljive su samo u slučajevima ako vas netko pita hoćete li čuti CD trapa ili Gallaghera. Ravno do dna

02.10.2021. (15:00)

Elektronika 90-ih i njezini derivati

Aphex Twin i Primal Scream obilježili aktualni Album tjedna

Forumaši na Glazbi protekli su tjedan uživali u neobičnom spoju dva različita albuma: Aphex Twin – Syro i Primal Scream – Screamadelica. Kako sam “Movin On Up” zna od prije onda sam na račun nje očekiva da će i ostatak albuma bit na tom tragu samo šta su preostale stvari ipak malo drugačijeg stila koji meni baš i ne leži. Al bez obzira na sve to smatram ovaj album vridnim slušanja, kaže jedan forumaš za album od Primal Scream koji je izašao prije točno 30 godina. Za Aphex Twin govore pak: Ovo je zasigurno iznimno pitak i jako dobar album, premda je meni najbolji od njega SAW 2. Ne pomiče granice (valjda), ali to nije ni bitno kad je kakvoća materijala takva kakva je, što je dobilo odgovor: Ne pomiče na razini kako je to nekad znao raditi, ali unosi neke nove momente koji nisu nužno očiti na prvu. Nije revolucija, ali je evolucija njega kao autora. Nije spavao što se glazbe tiče dok je bio odsutan iz javnosti, što je dobro. U prošlom tjednu bio je odabran i album od Cat Power, ali čija je tema otvorena tek jučer. Za nove albume tjedna glasanje je završilo jutros, a pobjedu su odnijeli Roberta Flack i Smog.

22.10.2018. (10:30)

Mile Kekin ima novi solo album: Htio sam napraviti nešto poput sviranog filma

Jutarnji list donosi intervju sa Kekinom: “U “Kući bez krova” želio sam obuhvatiti neka prostranstva, doživljaje i krajolike iz svoga djetinjstva, ali i iz doba sazrijevanja i odrastanja, pa sve do sadašnjeg života i ovih, mrzim taj izraz, srednjih godina. Govorim o obitelji, prijateljstvu, ljubavi…”
Zoran Stajčić za Ravno do dna piše: Album „Kuća bez krova“ upravo je ‘pucketavi led pod nogama’, masivni komad onoga što se nekad karakteriziralo kao ‘adult orientated rock’, oliti rock za starije, veliki nostalgični trip utkan u zvuk glazbenih stilova kakvima Kekin sebe izlaže kad želi odmoriti dušu i ‘skine outfit’ frontmena Hladnog piva.
I Muzika.hr ima recenziju albuma: “‘Kuća bez krova’ je ipak vrlo intimno djelo, politika je ovdje samo u tragovima i uvijek u osobnom kontekstu… Ponegdje se zalomio gitaristički riff, no album se temelji na springsteenovskoj kombinaciji gitare i klavira s tim da je na kraju uvijek premoćan fokus na vokalu.”
Prvi singl s albuma – Reno4

Recenziju je napisao i Aleksandar Dragaš za Jutarnji: “Adolescentske ljubavi i brak u srednjim godinama, bezbrižno krstarenje cestom i ne uvijek ugodno putovanje kroz život, odrastanje i roditeljstvo, domovina i tuđina, osobna sreća i društvena neuroza, dobri i loši momci…”

19.04.2018. (14:47)

20 godina od izlaska albuma ‘The Miseducation of Lauryn Hill’

20.11.2016. (15:07)

Čudne i predivne naslovnice albuma

03.01.2016. (15:39)

Potlista: 10 najboljih albuma 2015.

22.06.2015. (14:32)

Pet albuma koje morate provjeriti ovoga tjedna