3 otkrića koja mogu promijeniti svijet - Monitor.hr
25.03.2018. (13:30)

Stari zapisi

3 otkrića koja mogu promijeniti svijet

Pun kufer piše o svjetskim misterijima i zanimljivim otkrićima. Među njima su vatikanski tajni spisi, te otkriće knjižnice u spiljama u Kini, u kojoj se nalazi Dijamantna sutra, najstarija je tiskana knjiga na svijetu koja datira iz 868. godine.


Slične vijesti

09.02.2017. (13:31)

Antropolozi otkrili 38 tisuća godina stare gravure na kamenju u Francuskoj

02.11.2016. (22:08)

Sjeverna ekspedicija

Rusi su otkrili tajnu napuštenu nacističku bazu na Arktiku

Ruski znanstvenici otkrili su na Arktiku tajnu nacističku bazu imena Schatzgraber (Lovac na blago) izgrađenu 1942. godine, samo godinu dana nakon što je Hitler izvršio invaziju na Rusiju. Navodno je baza služila kao meteorološka postaja. Baza se dosad smatrala samo mitom, piše Jalopnik.

07.04.2016. (07:49)

Otkriveno drugo vikinško naselje u Americi?

Tisuću godina pošto su se Vikinzi hrabro otisnuli preko ledenih mora od Grenlanda do Novog Svijeta u potrazi za drvom i plijenom, u Kanadi je pomoću satelitske tehnologije otkriveno nalazište koje možda ukazuje na postojanje arheološkog “svetog grala” – drugog vikinškog naselja u Sjevernoj Americi, mnogo južnije od dosad prvog i jedinog poznatog.

Skupina arheologa predvođena Amerikankom na krajnjem jugozapadu Newfoundlanda pronašla je ostatke koji su možda bili građevina drevnih skandinavskih moreplovaca. Lokacija im je postala zanimljiva jer su na infracrvenim snimkama iz satelita zapazili konture neke nastambe ispod tla.

Dosad je nazočnost Vikinga u Americi potvrđena jedino na krajnjem sjeveru Newfoundlanda, u mjestu L’Anse aux Meadows. Tamo su 1960-ih godina pronađeni temelji osam građevina i vikinški artefakti. Arheolozi su zaključili da se radilo o vikinškom selu podignutom između 900. i 1050. godine.

Arheolozi od tada tragaju o drugim znacima vikinškog naseljavanja u Americi, 500 godina prije Kolumba, ali dosad bez uspjeha.

Prošle je godine Sarah Parcak proučavajući na stotine satelitskih fotografija visoke rezolucije otkrila kako bi na brdovitoj lokaciji koju je nazvala Point Rosee, 600 kilometara južnije od L’Anse aux Medowsa, moglo biti vikinških tragova.

Na terenu su prvo očitanja magnetometrom pokazala neobično veliku količinu željeza, a zatim su prvim iskapanjima pronađeni ostaci koja ukazuju na metalurška znanja koje domorodačko stanovištvo Newfoundlanda nije imalo. Koristeći se radiokarbonskim datiranjem utvrđeno je da se radi o ostacima ruda koji potječu negdje između 800. i 1300. godine. Potom su otkriveni i rovovi građeni u vikinškom stilu. Znanstvenicima je tada postalo jasno da lokacija jako obećava.

“To je jako uzbudljivo, jer znamo da im je L’Anse aux Meadows služio samo kao privremena postaja za daljnja putovanja”, rekla je agenciji AFP Karyn Bellamy-Dagneau, kanadska povjesničarka specijalizirana za skandinavski srednji vijek.

Nastavak iskapanja predviđen je ovog ljeta.

“Lokacija vrišti, ‘Molim vas, iskopajte me!'”, uzbuđeno govori Parcak, profesorica na Sveučilištu Alabama u Birminghamu, koja je prošle godine dobila nagradu za svoj pionirski rad u korištenju satelitskih snimaka u arheologiji.

“Point Rosee odlično odgovara opisu lokacije kakvu bi koristili Vikinzi. Trebalo bi im mjesto koje je lako dostupno s plaže i s kojeg puca vidik na sve strane. Ovo je mjesto savršeno. Možete vidjete na sjever, zapad i jug”, kazala je arheologinja za National Geographic, časopis koji je djelomično financirao njezino istraživanje.

S obzirom da su se mnoga dosadašnja istraživanja o Vikinzima u Americi pokazala pogrešnima, znanstvenici su oprezni.

“Sjajno, ako je stvarno istina”, rekao je William Fitzhuhg, kustos antropološkog odjela u Smithsonianovom prirodoslovnom muzeju u Washingtonu.

“Ne možemo još zaključiti da su Vikinzi, ali nema ni druge varijante”, kaže profesor arheologije Andrew Fiske sa Sveučilišta Massachusetts u Bostonu. On misli da kako bi struktura otkrivena u Point Roseeu mogla biti kovačnica.

David Zori, profesor arheologije na Baylorovom sveučilištu u Teksasu, specijalist za vikinšku ekspanziju u sjevernom Atlantiku, smatra da su otkrića potencijalno “vrlo važna”.

30.12.2015. (13:09)

Ljudi su čudni, ali tek životinje...

10 najneobičnijih otkrića u životinjskom svijetu 2015.

Teror-ptica latinskog imena Llallawavis scagliai bila je visoka 3 metra, nije mogla letjeti, a lovila je hranu svojim velikim kukastim kljunom. Živjela je u Južnoj Americi od otprilike prije 50 do 1,8 milijuna godina, a imala je odličan sluh kojim je čula zvukove niske frekvencije, odnosno iz velike je udaljenosti čula topot nogu svoje lovine, piše Mashable u svom izboru 10 najneobičnijih otkrića u životinjskom svijetu 2015.

03.06.2015. (13:49)

Neka tajna veza

Otkrivene nepoznate žile u tijelu – povezuju mozak s obrambenim sustavom

Američki znanstvenici sa Sveučilišta Virginija otkrili su do sada nepoznati sustav žila koje su se smatrale nepostojećima, a izravno povezuju mozak s obrambenim sustavom. Otkriće, zbog kojeg bi se mogli mijenjati i medicinski udžbenici, moglo bi imati važne implikacije u liječenju brojnih bolesti od autizma do Alzheimera i multiple skleroze. T-Portal, Time