Denis Kuljiš: Zašto je Slovenija toliko uspješnija od Hrvatske? - Monitor.hr
01.02.2019. (18:30)

Drugačija klima

Denis Kuljiš: Zašto je Slovenija toliko uspješnija od Hrvatske?

Slovenija je dostigla brutto domaći proizvod (BDP) per capita od 26.000 dolara. Tih 26.000 dolara po Slovencu za samo pet godina narast će sadašnjim tempom na 35.000 dolara per capita, pa će oni dostići današnju razinu – Italije. Hrvatska će dotle sa sadašnjih 15.000 dolara i manje od tri posto rasta dosegnuti manje od 18.000 i tako pasti na – polovicu slovenskog BDP-a. Tko ima vremena čekati da hrvatski politički um nešto domisli, da poticaj iz dinaosaurskog repa stigne do brontosaurskog mozga, može se ovdje i zadržati. Dobra je klima, sasvim je ugodno u toj plitkoj močvari. No, usporeni reptili niže intelegencije uglavnom su izumrli prepustivši mjesto na Zemlji bržim, toplokrvnim bićima – raspisao se Denis Kuljiš na blogu Žurnalist.


Slične vijesti

19.08.2019. (08:00)

Veliki gubitak

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Kolege i prijatelji su u šoku zbog preranog odlaska jednog od najboljih hrvatskih novinara, kolumnista i urednika Denisa Kuljiša. U posebno dirljivom tekstu od njega se oprostio Romano Bolković. Nenad Polimac (Jutarnji): Bio je najveći talent naše generacije: Sjeo bi za pisaću mašinu i riječi su mu samo navirale. Igor Alborghetti (24 sata): Bio je najbolji kad je pisao: On je ogolio društvene parazite… Velimir Visković, Goran Šikić (Index): Koga bi Denis Kuljiš nanišanio, taj se ne bi dobro proveo Sućut je izrazio i premijer Plenković Kuljiš je bio čovjek ogromne energije, znanja i spisateljskog talenta, alfa i omega hrvatske medijske scene, u čijim analima će ostati zapisan za vječnost.

18.08.2019. (14:30)

Nezamjenjiv bard hrvatskog novinarstva

Umro je Denis Kuljiš

U dobi od 68 godina u Zagrebu je od kratke i teške bolesti preminuo istaknuti novinar, urednik i publicist Denis Kuljiš. Rođen je u Splitu 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opću lingvistiku i sociologiju. Objavljivao je u Poletu i Vjesniku te radio kao urednik i novinar Starta, Danasa i Studija. Bio je prvi glavni urednik Globusa, pokretač Nacionala i urednik Playboya, kao i supervizor izdanja Playboya za Srbiju i Crnu Goru. Objavljivao je kolumne u domaćim i regionalnim medijima i autor je nekoliko knjiga, od kojih je posljednje “Titov tajni imperij”. Bio je genijalac, eruditčina i ludo duhovit čovjek, kažu o Kuljišu kolege i prijatelji.

13.08.2019. (22:00)

Prsti samo lete

Hiperproduktivni Deniš Kuljiš – tri kolumne u jednom danu

Prva: Hoće li sljedeća vlada biti tehnička vlada? – tu Kuljiš razmatra hipotetsku situaciju ustavne krize u kojoj bi budući predsjedni-k (-ca) konačno imao neku funkciju – imenovanje tehničke vlade i kako bi to izgledalo za glavne kandidate.
Druga: Farsa jednočnika: Razgovor dva hadezeovca o povratku Tome Karamarka – No comment (Kuljiš je Kuljiš, al Karamarko je Karamarko)
Treća: Hrvatska politika u doba Ferragosta – Danas je bio miran dan na palubi svemirskog broda ”Enterprise”

05.08.2019. (12:00)

Kuljiš: Draft Dodger u predsjedničkoj kampanji

Josip Briški, vojnik na zadatku, poginuo je ne zato da bi se njegovom žrtvom zakitili oni koji su ga poslali u misiju u Afganistan, nego stoga što je sudjelovanje u međunarodnim akcijama NATO-a apsolutni nacionalni prioritet, uvjet sigurnog opstanka u modernom svijetu (što smo sami najbolje osjetili kad nam je pomoć bila najpotrebnija). Njegova žrtva bit će, na žalost, na korist i beskrupuloznim demagozima, koji će iznalaziti podršku među neupućenima i glupima, kod kojih prolazi floskula – ”To nije naš rat” – zaključuje Denis Kuljiš nakon opširnog informativnog uvoda i osvrta na kandidata Milanovića.

29.07.2019. (13:30)

A i neće

Kuljiš: Još Engleska ni propala…

Zašto EU-ikonoduli misle da će Britanija bez EU svakako propasti, dok će se EU bez Britanije nesmetano razvijati? Ta mi se pomisao čini isto tako apsurdnom kao ideja da bi Merkel ili Macron mogli napisati bestseler, kakvih je Boris objavio – jedanaest – razmišlja o budućnosti Velike Britanije Denis Kuljiš, a bome, obiman je to tijek misli.

18.07.2019. (17:00)

Denis Kuljiš: Bosanska tragedija

Tragedija Bosne, najnesavršenije države poslijeratnog Balkana, kulminira u Sansko-unskom kantonu. To je komadić zemlje nastanjen sa 300.000 Bošnjaka, stisnutih između Republike Hrvatske i Republike Srpske. Kantonalna metropola Bihać sa 56 tisuća ljudi leži blizu Plitvičkih jezera, od kojih ga razdvaja neprohodan planinski masiv. U tome i jest problem… – počinje novi tekst Denis Kuljiš na svom Žurnalistu.

12.07.2019. (12:30)

Kuljiš: Zubakov Mirage i Krstičevićeva fatamorgana

Uvijek zanimljivi Denis Kuljiš, balansirajući na granici nevjerojatnog, u svom pitkom-čitkom stilu analizira ponudu aviona Mirage Zvonka Zubaka koju se po njemu ne može odbiti: Jer, ona je (ponuda) toliko povoljna da se moraš neizbježno upitati – čekaj, ako ta cijela priča vrijedi recimo 80 milijuna dolara, zašto su nas pokušali nasaditi sa 500 milijuna? Pa gdje bi završila razlika? To pitanje ostaje bez odgovora, jer bi bio previše skandalozan, čak i po onim mjerilima koja vrijede u Hrvatskoj… piše entuzijastično Denis Kuljiš kao da prodaje svoje vlastite avione.

06.07.2019. (11:30)

Kuljiš: Lament za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo – Mirage kao fatamorgana

Kakav je najgori kupac? Onaj koji nema para i ne zna što hoće. Takav je kupac Hrvatska vojska i njeni planeri koji višenamjenski borbeni avion kupuju još od 2007. godine kada je MORH proizvođačima prvi put poslao RFI, iliti – Zahtjev za informacijama. Od tada do današnjeg dana taj se kvaziproces isprostituirao do besvijesti. Samo se skitaramo po svijetu, skupljamo brošure, obilazimo štandove, razgledavamo avione, razgovaramo, pregovaramo, osnivamo nekakve komisije… piše Denis Kuljiš za Žurnalist.

30.06.2019. (01:00)

Kraj je blizu! Bu-hu!

Kuljiš: Sprema se hrvatska pljačka 21. stoljeća – Vlada namjerava baciti milijarde u vjetar!

Denis Kuljiš najavljuje smak Hrvatske: Pljačka stoljeća koja se u Hrvatskoj upravo sprema s dobrim izgledima da trajno upropasti ekonomiju, ljude i industriju, zasjenit će najveće korupcijske afere u posljednjih trideset godina. Sva prijašnja petljanja s privatizacijom, provizijama, pogodovanjem na natječajima u državnim pothvatima gradnje, pa čak i operacija ”Uljanik”, respektabilna krađa nekoliko milijardi, bezazlene su nepodopštine u komparaciji s ljutom Godzilom koja se upravo ukazuje na horizontu.

29.06.2019. (09:30)

Denis Kuljiš: Milanović stvara hrvatski populistički pokret

Zoka Milanović uvijek je bio izuzetno vješt u manipuliranju medijima. To jedino zna i to ga jedino zanima. Dok je bio premijer u uredu bi izjutra pročitao novine, obrnuo telefone i odaslao potrebne signale, zakuhao što treba, a zatim već oko podne sjeo u resoran, gdje bi uz vino i bezvezne sugovornike (mene recimo), dočekao kraj radnog vremena. Za četiri godine njegova mandata, zemlja je pala u historijsku stagnaciju. Ali, kao političar, on je bio uspješan. Propala mu je vlada, a zatim i stranka a on, evo, vraća se neokrznut, možda jači nego ikada – piše Denis Kuljiš na Žurnalistu.