Filozofski esej: Kako se nositi s osjećajem praznine u srednjim godinama? - Monitor.hr
27.01.2018. (21:30)

Kriza stisla - nema smisla

Filozofski esej: Kako se nositi s osjećajem praznine u srednjim godinama?

Jedna vrsta krize srednjih godina je osjećaj praznine u potrazi za vrijednim ciljevima, stanje u kojem čovjek ne vidi vrijednost ni u čemu. Paradoks je u tome što se i uspjeh može činiti neuspjehom – u slučaju da se u projekt krene i postigne uspjeh, on ostaje u prošlosti i ostavlja prazninu. Neuspješni pokušaj ili samo nepokušavanje ostavljaju prazninu sami po sebi. Ključ je u “ateličnim” aktivnostima – onima koje se ne može završiti, nemaju nekakav kraj nakon kojeg više nema ničega. To su stvari poput slušanja glazbe, roditeljstva, druženja s prijateljima – stvari koje možemo prestati raditi, ali nikad ih ne možemo završiti, nemaju kraja ni cilj, nego su vremenski neograničeni proces. Aeon.co


Slične vijesti

08.10.2019. (18:30)

A da skratimo esej na 280 znakova?!

Jergović: Esej ili zašto pismenost više nije uvjet za polaganje državne mature

“Nije problem što oni ne znaju red riječi u hrvatskoj rečenici, nije problem ni to što učenici u časovima državne mature dožive kolektivnu senzaciju obezriječenosti i obezjezičnosti, nije problem što im je rječnik materinjeg hrvatskog sveden na petstotinjak svakodnevnih riječi, te još toliko termina iz psovačke i crkvene terminologije… Problem je što oni nisu u stanju misliti, i što će to darovitiji među njima naučiti tek kada pođu na studije u inozemstvo i promisle na stranome jeziku. Eto, u tome je problem s maturskim essayom iz hrvatskog” – osvrće se Jergović na ukidanje eseja na državnoj maturi.

29.12.2017. (22:12)

Dječaci

Odličan esej: Bizarne karijere Van Dammea i Seagala

The Ringer ima GE-NI-JA-LAN tekst o karijerama Jean Claudea van Dammea i Stevena Seagala. Kao prvo treba odati poštovanje čovjeku što je uopće pogledao tolike njihove filmove unazad 20 godina, a onda i na odličnoj analizi. Za van Dammea piše o njegovoj autoironiji kroz film u posljednje vrijeme – “proveo je desetljeće tražeći duboko smiješne načine da se nosi s duboko smiješnom prirodom svoje slave”, dok za Seagala piše kako jedva da glumi akcijske scene u svojim filmovima – “jako se udebljao, a lice mu je bezizražajna maska… S tom bradicom kao da je onaj njegov poznati repić emigrirao na drugu stranu glave” [zubo].

20.12.2017. (15:36)

Zanimljiv malo poduži esej: Kineska opsjednutost selfiejima mijenja značenje pojma ljepota

15.11.2017. (15:37)

Zanimljiv esej: Iz evolucijske perspektive – ima li smisla biti dobar?

21.10.2017. (17:34)

Zanimljivo razmišljanje: Što nas mongolski nomadi uče o digitalnoj budućnosti

21.10.2017. (17:11)

Esej: Zašto je vladavina naroda bolja od vladavine stručnjaka – kako je generacija političkih mislilaca podcijenila sposobnosti običnih ljudi i oslabjela demokraciju

04.09.2017. (14:50)

Esej profesorice: Kako je seksizam ubio moju ljubav prema filozofiji i kako ju je Mary Estell vratila

16.08.2017. (19:59)

Homo sexiens

Koliko je čovjekovo shvaćanje kako se prave bebe odredilo tijek povijesti

Aeon ima zanimljivi esej o tome da je čovjek, koliko je poznato, jedino živo biće koje zna da potomstvo nastaje posredstvom seksa. Pitaju se je li naše shvaćanje o pravljenju djece promijenilo tijek povijesti, odnosno kad su naši preci shvatili stvaralačku snagu naših organizama dobili smo veliku ulogu u našem ponašanju, kao i važnu ulogu prema našim potomcima. Zanimljivo štivo za razmišljanje….