Fotografkinja Slavka Pavić obilježava sedam desetljeća rada velikom izložbom - Monitor.hr
26.07. (16:00)

Zauvijek mlada

Fotografkinja Slavka Pavić obilježava sedam desetljeća rada velikom izložbom


Milan je rekao: »Nikada ne žuri! Mirno, polako, uoči motiv i drži kameru lijepo. čvrsto. Nikakve žurbe… Najbolje vrijeme je bilo kad je standard malo išao gore, 1958. godine, ‘60-e. Lakše je bilo i nabaviti materijal. Draga Fotokemika! Meni je toliko žao te tvornice. Tvornice se samo zatvaraju. Dobro, nisam ja ministar financija, ni globalno budžet ne radim, ali mi je strašno žao. Ooo, kakav je to foto papir bio, predivan… Nema razloga da budem ljuta. Uvijek kažem: zašto nekome kvariti život, prvo sebi, a onda i drugome!?… Meni je sasvim dosta. Meni je lijepo ugodno. Ne treba iznad kruha pogače… Imaš kameru i već si moćan. To ti je kao da je neki prijatelj s tobom. Nisi sam… Stabla zaista obožavam. Uz stablo se čovjek obnovi kad vidiš kako raste, kako cvate. I plod daje. I sjenu daje. I toplinu… Kažem ja ljudima, ma dajte neki najjeftiniji foto aparat! Izvući će vas iz kuće, iz kreveta, dignut ćete se, napraviti korak jedan, a onda i sto… priča Slavka Pavić (94) fotografkinja koja ima izložbu u Galeriji Kranjčar. Novi list


Slične vijesti

Nedjelja (23:00)

Upali velika svjetla, svjetla budućnosti...

Forumski su se fotografi anonimno poigrali – svjetlima

U 11. anonimnom foto natječaju forumaši su se poigrali svjetlima. Zanimljiva i zgodna tema iznijedrila je 7 fotografija raznih autora, stilova i motiva. Fotografije su u zadanim okvirima slali forumašu – postavljaču teme koji može sudjelovati i svojom fotkom, ali je lišen glasanja, budući da jedini zna sve autore. Za najbolju fotografiju moći će se glasati od ponedjeljka, a pobjednik natječaja imat će čast predložiti novu temu, a možda, ako prihvati, i postavljati fotografije u novoj temi. Autori svih fotografija bit će otkriveni nakon glasanja, a dotad je zabavno nagađati tko je od od forumaša autor koje fotke.

05.09. (10:00)

Auti, brodići, helikopteri, tramvaji, quadovi...

Foto natječaj: Prijevozna sredstva

Ovotjedni forumski foto natječaj obilježila su prijevozna sredstva. Doduše, prijava fotografija još uvijek traje, i to danas do kraja dana. Anketa u kojoj će se moći odabrati najbolja fotka stiže odmah nakon prijava, a izbor je već sad šarolik.

28.08. (10:00)

Mens sana in corpore sano

Anonimni foto natječaj – Tijelo, glasanje u tijeku

Deseti anonimni forumski fotografski natječaj konačno je dobio minimalni broj prijava te tako skupio dovoljno fotografija za anketu. Zahtjevnija tema Tijelo donosi tri fotografije, čiji se autori ne znaju, a koji će se otkriti nakon glasanja. Vremena za glasanje u anketi ima do nedjelje prijepodne, otprilike isto kao i za tjedni natječaj Siluete, u kojem se zbog velikog odaziva može glasati za najviše tri fotke.

21.08. (13:00)

Obrisi i konture

U tijeku natječaj ‘Siluete’, vremena za prijavu ima do utorka

Forumski fotografi su u novom tjednu foto natječaja za temu izabrali Siluete. Natječaj je još uvijek otovren za prijave i to do utorka, 24. kolovoza, do kraja dana. No, već sad je vidljivo kako će konkurencija biti gusta. Nakon prijava slijedi glasanje, a nagrada autoru pobjedničke fotografije je vječna forumska slava, kao i pravo na odabir iduće teme.

14.08. (10:00)

Foto natječaj no. 508

Rapsodija u plavom

Forumski fotografi nakon Slobodne ljetne teme iskazali su se svojom kreativnošću, različitim motivima i stilovima i u novom tjednom foto natječaju Plavo. Ovaj se put zbog većeg broja prijavljenih može glasati za najviše dvije fotke, a kao i u prijašnjem natječaju, konkurencija u vrhu je gusta i bit će neizvjesno, izgleda, do samoga kraja. Glasati se može još do kraja dana. Autor pobjedničke fotografije i ovaj će put biti nagrađen vječnom forumskom slavom, kao i pravom na odabir iduće teme. U slučaju izjednačenja, vrijedi pravilo – ‘Tko prvi, njegova djevojka!’.

01.08. (01:00)

'Raznašene valima i vjetrom... Tu su tople ruševine ljeta'

Ovotjedni forumski foto natječaj donio dašak ljetnog osvježenja, glasanje je u tijeku

Forumaši fotoamateri, poneki profesionalci i entuzijasti okušali su se u Slobodnoj ljetnoj temi koja je zaključena 30. srpnja u ponoć. U tijeku je glasanje koje traje do 3. kolovoza. U opticaju je 14 fotografija, raznih motiva i stilova. Nagrada autoru pobjedničke fotografije je vječna forumska slava kao i pravo na odabir iduće teme.

Sabljaci

10.02. (15:30)

Svijet s okusom dezinficijensa

Covid na polaroid fotografijama

Britanska fotografkinja Nicola Muirhead zabilježila je svoje iskustvo pandemije koronavirusa polaroid fotografijama. Snimala je ljude i mjesta i onda fotografije “doradila” sredstvima za dezinfekciju. BBC

16.06.2020. (22:30)

Aiii, što dobro radi...

PULSE – umjetna inteligencija koja od mutne napravi bistru fotografiju ljudskog lica

Američko sveučilište Duke stvorilo je novi algoritam za umjetno uvećavanje fotografija ljudskih lica – PULSE (Photo Upsampling via Latent Space Exploration) radi tako da prilikom “upscalinga” fotografija provjerava rezultat svojih izračuna tako da uvećanu fotografiju ponovno “downscalea” na manju rezoluciju. Kroz iteracije tako dolazi do finalnog rezultata – uvećane fotografije koja nakon smanjivanja najviše nalikuje onoj koja mu je zadana.