Jednostavni recepti koji će suzbiti insekte iz svakog vrta, bez kemikalija - Monitor.hr
08.08. (08:00)

Mali savjeti velikih eko vrtlara

Jednostavni recepti koji će suzbiti insekte iz svakog vrta, bez kemikalija

Portal Green.hr donosi nekoliko jednostavnih savjeta kako suzbiti insekte i druge nametnike na organski, ekološki prihvatljiv način:

  • Biljke za biljkeBiljke poput lavande ili limunske trave ne mirišu dobro mnogim insektima. Neveni i nasturtiumi desetljećima su korišteni kao biljke koje sudjeluju u zaštiti povrtnjaka. Mnogi insekti ne vole ni miris češnjaka ili luka. Posadite ih u svom vrtu i time imajte dvostruku korist od njih.
  • Zaštitne tkanineU svim specijaliziranim trgovinama možete naći odgovarajuću tkaninu s kojom lako prekrijete svoj vrt. Cijene tih plahti za vrt nisu previsoke, a možete ih iskoristiti i za nadolazeće sezone sadnje.
  • Sapun u spreju – Jednostavan sprej od sapuna lako je napraviti i jednostavno poprskati zahvaćenu biljku. Pomiješajte jednu do dvije žličice tekućeg sapuna u litru vode. Protresite da se dobro promiješa i nanesite na biljke. Sapunski sprej dobro djeluje na lisne uši, grinje i bijele muhe, kao i na druge insekte.
  • Sprej od biljnog uljaOvo djeluje gotovo isto kao i sprej za sapun. Pomiješajte šalicu biljnog ulja sa žlicom tekućeg sapuna. Kad je promiješano, smjesu od dvije žličice dodajte litri vode.
  • Ljute papričice u borbi protiv insekataMnogi vole koristiti sprej s čili paprikom za zaštitu svojih biljaka. Samo trebate promiješati čili papričice u litri vode te i u ovaj recept dodati malo tekućeg sapuna kako bi smjesa prianjala na površinu biljke, a dobre su i protiv zečeva.
  • Listovi rajčiceOvaj domaći sprej učinkovit je protiv lisnih uši. Jednostavno uberite listove rajčice tako da popunite dvije šalice, namočite u također dvije šalice vode preko noći.

Slične vijesti

21.02.2018. (17:46)

Bube na tanjuru

Kukci se polako probijaju do europskih stolova

Crvi, tvrdokrilci i zrikavci, koji su ravnopravni sastojci jelovnika u državama Azije, polako se probijaju i do europskih stolova. Na Međunarodnom zelenom tjednu u Njemačkoj bio je ponuđen burger od ličinki brašnara i svi su ga posjetitelji željeli kušati. Međutim, jela kao što su skakavci na žaru ili prženi crvi još se uvijek smatraju jelom koje konzumiraju sudionici emisija o preživljavanju u prirodi i trebat će proteći dosta vremena da postanu uobičajen hrskavi prilog salati. Lider

02.08.2016. (07:00)

Sponzorirana vijest

Mreža protiv komaraca i insekata s ušivenim magnetima za zatvaranje za 59 kuna

Mreža protiv komaraca i insekata sa ušivenim magnetima zaštiti će svaki dom od komaraca i ostalih letećih insekata istovremeno provjetravajući prostorije. Mreža je idealna za ljude koji zaboravljaju zatvarati vrata za sobom, jer omogućuje jednostavan prolaz ljudima i životinjama nakon čega se automatski zatvaraju. Mreža ima dimenzije 200×100 cm, a instalacija je vrlo jednostavna. Ponuda dana…

08.08.2015. (12:10)

U borbi protiv insekata pomažu i krastavci, pelargonije, neveni…