Jergović o Juri Stubliću i "Rijekama pravde": Tko nam dolazi? Na kraju nije došao nitko - Monitor.hr
27.03. (17:00)

Ako ništa, hvala Zokiju na podsjetniku da preslušamo grupu Film

Jergović o Juri Stubliću i “Rijekama pravde”: Tko nam dolazi? Na kraju nije došao nitko

Treći i četvrti studijski album Filma, “Sva čuda svijeta” i “Signali u noći”, vrhunci su ovoga benda i ukupnog Stublićevog stvaralačkog opusa. Danas dok ih slušam, kao da slušam psalme Novoga vala, psalme svoje mladosti i tih čudnih osamdesetih. Doista, u to je vrijeme Jura pisao u zanosu nekoga vedrog i pridodanog biblijskog proroka. Pjesma sa “Signala u noći” naslova “Rijeke pravde” je, uz “Pjevajmo do zore”, bila radijski hit jeseni 1985, kada sam ja izašao iz vojske. Jedan je, inače alkoholu sklon, stručni suradnik pri nekakvoj komisiji centralnog komiteta bosanske partije na nekom skupu napao pjesmu da je ustaška. Jer kakve su to “rijeke pravde”? Jer što to pjesma najavljuje, a pjesmom nije izrečeno?

Tko kuca na vrata, tko nam dolazi, pitao se pijani bosanski komunistički funkcioner. No, na kraju nije došao nitko. I kao što je metafizički iskaz dovršen tek u vječnosti, ili u tom beskonačnom prostoru od jedne zvijezde do druge, koji je opjevavao Nikola Šop, nakon što je Isusa doveo kod nas, tako se ova pjesma Jure Stublića i grupe Film dovršava negdje iza i negdje poslije pjesme. U nekoj dalekoj budućnosti, ili sasvim izvan vremena. Miljenko Jergović za svoj blog.


Slične vijesti

08.04. (15:00)

Politički podobne pjesme

I HDZ u kampanji koristi Stublićevu pjesmu, on se ne buni: Veliki popust dajem nekom tko bi koristio pjesmu ‘Mi smo pali s Marsa’

Spreman sam svim strankama, osim onima koje propagiraju ekstremne, autoritarne, antidemokratske ideje, dati na korištenje svoje pjesme jer one šire pozitivne ideje te će tako naši izbori postati pozitivniji i uspješniji. Citiranje stihova bilo je u domeni dopuštenog. Suradnja za korištenje pjesme u širem opsegu naknadno je regulirana, pojasnio je Stublić. Na pitanje je li ista cijena za ‘Rijeke pravde’ i ‘Dobre vibracije’, Stublić kaže da je to hipotetsko pitanje jer bi sve ovisilo o tome u kojoj mjeri i kako bi se upotrebljavale. Tportal

24.10.2021. (00:00)

Taj se Film više neće gledat

Stublić otkrio: Kako se raspao Film na pozornici, zašto ne želi raditi s Maxom i Pikom…

Na koncertu u Beogradu nastupali smo s dva bubnjara. Sviramo pjesmu ‘Mi nismo sami’ u kojoj zapravo bubanj uopće nije u prvom planu. Piko i Šolc cijelu pjesmu komuniciraju s bubnjevima, pričaju s njima dok ja pjevam sentiš. I Max kuži da sve to nešto ne valja i uzima mikrofon i kaže publici: ‘Vidite da se mi svađamo, grupe Film više nema i odsad postoji samo grupa Le Cinema’. Jedino okupljanje nakon raspada Film je imao na koncertu Zagreb gori! na Šalati 1998. godine. Upitani je li bilo želje i prilike za novo okupljanje, Juričić je kazao da mu je to okupljanje prisjelo. ‘On hoće brže, mi sporije. Ma ono prisjelo mi je to i nisam nikad poželio ponovo’, kazao je Juričić, a Pelaić se nadovezao da je to baš bilo grdo jer su bili protiv Jure. Juri se nije svidjelo što svi iz benda dobivaju iste pare, a ovi iz benda mu zamjeraju što je u nastavku karijere i dalje koristio ime benda Film. Tportal donosi rezime emisije na Yammatu u kojoj su gostovali članovi grupe Film.