Marinko Čulić: Hrvatska nakon Tita bila druga najrazvijenija, sad je - druga najnerazvijenija - Monitor.hr
01.07.2017. (13:23)

Ili, isto mjesto - drugo gledište

Marinko Čulić: Hrvatska nakon Tita bila druga najrazvijenija, sad je – druga najnerazvijenija

“Kada je Broz otišao s ovog svijeta, ostavio je za sobom Hrvatsku kao drugu najrazvijeniju socijalističku zemlju, ispred je bila samo Slovenija, a danas je opet druga, ali odozdo – siromašnija je samo Bugarska”, piše Marinko Čulić u Novostima o najavi promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu. Viktor Ivančić na istu temu piše: “Kada Hrvati po nekome nazovu aveniju, ulicu, trg ili aerodromsku zgradu samo treba čekati moment kada će paklena naprava neumoljivo detonirati i otpraviti dotad neupitnu svetinju u propast”.


Slične vijesti

11.04. (11:30)

Angela Marx Engels

Marinko Čulić: Kapitalizam će se morati vratiti nekim socijalističkim modelima

Kriza izazvana koronavirusom natjerala je kapitalizam da napravi korak prema socijalizmu pa se zazivaju kejnezijanske mjere, obnove javnog sektora, planovi masovnog zapošljavanja, energetska i poljoprivredna samoodrživost, pišu nove Novosti. No, kaže Marinko Čulić, kapitalizam neće propasti zbog koronavirusa i ekonomske krize izazvane njime, ali će se morati vratiti nekim svojim modelima koji su bili više ‘socijalistički’, iako se to neće ni za živu glavu, pogotovo ne u Hrvatskoj, javno priznati.

25.01. (16:30)

Naizgled vara

Čulić: Plenković okreće HDZ udesno, u dosluhu s Bruxellesom koji čini isto

“Kada se u Banskim dvorima hvale da je Zagreb postao početkom godine glavni grad Evropske unije, tu zbilja ima istine, on je postao metropola ovakve Evrope. Evrope koja sve više klizi udesno, ali ne želi da se to baš toliko vidi, pa koristi manekene tipa Plenkovića da se stvar progura diskretno i bez buke. Zato hrvatski premijer ulazi u predstojeće stranačke izbore u HDZ-u kao favorit Bruxellesa, što bi mu možda čak bio hendikep da nasuprot sebe ima nekog jačeg od patuljastih stierovakovačapenava i sličnih” – analizira Marinko Čulić varljivi imidž Plenkovićevog HDZ-a.

27.12.2019. (23:30)

Monkey Dance

Marinko Čulić: Hrvatska – zemlja koja nit rješava svoje probleme, nit zna da ih ima

Osvježavajući pogled na predsjednički izbore napisao je kolumnist Novosti: “Mene prvi krug hrvatskih predsjedničkih izbora jako podsjeća na najavu iz Sarajeva da se nastavlja snimanje serije ‘Lud, zbunjen, normalan’. Koliko vas u toj navodno humorističkoj seriji tjeraju bukovim letvama da se smijete nečemu što nije smiješno, ali jeste glupo, toliko vas i ovi naši uvjeravaju da je ozbiljno nešto što nije ozbiljno. Kao na nekakvom Trećiću, zemlji koja ne samo što ne rješava svoje probleme, nego nema pojma da ih uopće ima, tako vidi sebe u ovim izborima i Hrvatska”.

02.11.2019. (19:30)

Republika Vojnokrajinska

Marinko Čulić: Obistinjuje se Tuđmanova ideja o Hrvatskoj kao “predziđu kršćanstva”

Kolumnist Novosti napisao je sjajan tekst o stanju Europske unije danas, krenuvši od odbijanje Bruxellesa da otpočne pristupne pregovore s Albanijom i Makedonijom (slično aktualnoj izdaji sirijskih Kurda od Amerikanaca), do pozicije Hrvatske – “sa svojom nabildanom graničnom policijom, ona od Bruxellesa očito dobiva i važan zadatak više. Postat će neka vrsta evropske vojne krajine, zadužena da bude prvi štit obrane zapadne civilizacije od nepoželjnih bliskih i daljnjih susjeda… Sada kada je Zagreb našao dostojnog partnera u Bruxellesu, može početi kurdistanizacija ostatka Balkana i jugoistočne Evrope, sa svim zlokobnim posljedicama koje se tu mogu zamisliti”.

12.10.2019. (14:30)

Gazdu Bandića za predsjednika

Marinko Čulić: Grabar-Kitarović uspjela sasvim degradirati i obesmisliti politiku

“Politika je izašla iz svih dosadašnjih kalupa koji je definiraju kao služenje općem dobru i pretvara se u estradizirano mlataranje najnižim strastima, koje tobože ima za cilj razoriti okoštale političke elite. Ali zapravo populističkim podilaženjem gomili samo radi na tome da stvori novi vlastiti establišment” – piše Marinko Čulić o Trumpu, a zapravo misli na Grabar-Kitarović – “ona je srozala politiku na petparački rijaliti, u kojem se već promovira i u darovitu pjevačicu, iako time sramoti sebe, a kada ode u inozemstvo i cijelu zemlju”.

05.10.2019. (13:30)

Ljubav i mržnja

Čulić: Cipelarenje Pupovca

U pozadini nasrtaja na Pupovca i SDSS je očito sve raširenije uvjerenje da je koaliranje Hrvata sa Srbima ‘sramotno’, čak protuprirodno, što je gola laž jer su oni koalirali još u doba Austro-Ugarske, zatim to učvrstili između dva svjetska rata i napokon cementirali u zajedničkoj antifašističkoj borbi protiv stranih okupatora i domaćih kolaboranata. Ukratko, bez obzira na to što je to bilo isprepleteno s intervalima mržnje i bratoubilaštva, nema nikoga u regiji s kime su Hrvati bili bliskiji nego s ovdašnjim Srbima. A tu činjenicu naprosto treba prebrisati iz sjećanja, piše Marinko Čulić u Novostima.

17.08.2019. (01:30)

Okupacija u 26 slika

Marinko Čulić: Frtalj-ustaštvo

Raspala se klimava konstrukcija Plenkovićevog ‘povjerenstva za prošlost’ o selektivnoj dopuštenosti HOS-ovog znakovlja. Da je sve dopušteno potvrđuje intervju Grabar-Kitarović proustaškom Hrvatskom tjedniku, ali krivica ide i visočije, do Banskih dvora, koji dopuštaju da se obljetnica Oluje pretvori u rođendan NDH – komentira Marinko Čulić u Novostima.

25.05.2019. (19:30)

Kriv je toranj

Marinko Čulić: Treba srušiti Bastille u Zagrebu i Beogradu da bi se pomirili katolici i pravoslavci

Papi Franji kanonizacija Alojzija Stepinca puno je manje važna od gradnje mostova između katoličke i pravoslavne obale kršćanstva. No, ni današnja Hrvatska ni Srbija nisu dorasle takvom izazovu, i to, da se krivo ne razumije, ne samo njihove crkve nego i društva u cjelini. Ali da je jedan od glavnih preduvjeta ovom zaokretu rušenje katoličke Bastilje u Zagrebu, kao i one pravoslavne u Beogradu, u to nema nikakve sumnje – komentira Marinko Čulić u Novostima.