Nacionalna groupie: Premijeru, izgori ti euro - Monitor.hr
09.01. (18:00)

Premijeru, hoćete li i meni platiti kavu?

Nacionalna groupie: Premijeru, izgori ti euro

Bez kuna i eura u džepu, na novogodišnje jutro osjećao sam se kao potrošeni prezervativ. Jedina nit vodilja bila mi je da će prije podne premijer Plenković s Ursulom Von der Lajn, predsjednicom Europske komisije, popiti kavu na Trgu bana Jelačića i prvi put je platiti eurima. Neispavan i seksualno izmožden od gledanja jebežljive Emanuele na trećem programu HTV-a, žudio sam popiti krepku kavu u fensi kafiću. Ali čime da je ja platim? Na brzinu sam se odjenuo i zapičio na Trg. Kad sam sišao na stanici, premijer i Ursula već su sjedili u kavani okruženi mamurnim novinarima. Nemam šta izgubit, pomislio sam i odlučno zakoračio prema Plenkiju i Ursuli. I tako Pavle krene prema Plenkovića da ga upita hoće li da mu se gata iz kave. Nova zgoda Nacionalne groupie.


Slične vijesti

Jučer (13:00)

Ako te voli svećenik, voli te i Bog

Nacionalna groupie: Volio sam svećenika

Kakva su ovo vremena došla… Svako malo na naslovnicama optužuju svećenike da su pedofili. Nitko više djecu neće pustit u crkvu, rekao je moj stari Đuri Hraniću kad sam došao u posjet u Đakovu. Prije tog nije bilo. Te pedofilije. Evo, ti si godinama išao na vjeronauk, ministrirao si tu u katedrali. Nikad te niti jedan svećenik nije ni pipnuo. Ti si ih obožavao. Da, zbilja sam ga obožavao, naprosto bio lud za njim. Patio sam kao životinja kad je s drugim ministrantom Tomom otišao spavat u motelsku sobu u Mariji Bistrici. Da si mi ti pružao više ljubavi kad sam bio mali, ne bih je tražio kod svećenika – započela je još jedna svađa s ocem – u novoj zgodi Pavla Svirca.

30.05. (10:00)

Sjedi, popij još koju i uživaj

Nacionalna groupie: Amarcord u Iloku

Već tradicionalno bio sam gost na Festivalu glumca u Vinkovcima. Ovaj put bio je to jubilarni, trideseti festival, grad domaćin bio je Ilok. Najgore na Festivalu glumca je to što prvo ideš pit u taj neki OPG, a onda supijan moraš slušat hrpu podužih govora na otvorenju u gradskom kazalištu. Utonuo sam u san. Iz sna me prenuo ženski, histerični vrisak. Otvorio sam oči. Neki stari moler pokušavao je glumicu Mirnu Medaković uhvatiti za grudi. Što se ovo događa!? Skandal! Poskočio sam sa stolice, pojurio prema pozornici. Tek tamo sam u starom moleru prepoznao glumca Ljubomira Kerekeša. Tek sad shvatio sam da je riječ o predstavi. Publika je konstantno umirala od smijeha. Što su prizemnije fore, što su više seksističke, to predstava bolje prolazi. Nova zgoda Nacionalne groupie

23.05. (09:00)

Nezgodno vrijeme za razgovor o cjepivu i Stepincu

Nacionalna groupie: Balada na kraju epidemije

Zanimalo me kakav je taj novi kardinal Dražen Kutleša, zna li održat dobru propovijed. U nedjelju sam se nacrtao na misi koju je vodio u zagrebačkoj katedrali. U jednom trenutku zahvalio je Bogu što je proglašen kraj epidemije korone i pogledao epidemiologinju Alemku Markotić koja je stajala u prvom redu. Činilo se kao da od nje traži potvrdu da je zbilja gotovo. Vratio mi se žal za tim vremenima korone kad birtije nisu radile, kad je kretanje bilo ograničeno, kad nigdje nismo mogli putovati… O, kako je to bilo dobro vrijeme! Toliko sam love uštedio jer nisam pio po birtijama nego po klupicama. I nisam bio ljubomoran na ljude koji na Fejsu objavljuju fotke s putovanja jer nitko nije mogao putovati, svi smo bili isti… Pružio ruku Alemki za mir s tobom, da bi se i tu uspjeli posvađat. Nova nezgoda Nacionalne groupie.

16.05. (09:00)

Ni majmun ga nije uspio spriječit

Nacionalna groupie: Svjedok Pernar

Bio sam se javio Ivanu Pernaru na fejsbuk da me povede sa sobom u Zambiju, da izvještavam sa suđenja Hrvatima koji su došli tamo posvajat djecu i onda bili uhićeni. Pernar je na taj sud krenuo kao svjedok protiv Hrvata, želio je svjedočit da su nelegalno došli usvojit djecu. Znao sam da bih dobio veliku reportažu, pritom bih pokušao ući u um nekadašnjeg saborskog zastupnika. Pernar mi je ponudio utješnu opciju, da mi preko vocapa šalje filmiće sa svoje zambijske avanture. Nisam se mogao suzdržat, društvu za stolom, uglavnom su to bili glumci ZKM-a, pokazao sam Pernarov video. Kako imaš želuca s njim se dopisivat?” zgađeno me pitala Urša Raukar. Negdje oko dva iza ponoći stigao mi je novi Pernarov video. Snimao se kako ulazi u zgradu suda u Zambiji. Za njim je trčao nekakav majmun, čimpanza, čini mi se, i gađao ga kokosovim orahom. Nova zgoda Nacionalne groupie.

 

09.05. (13:00)

Gazda na strani radništva

Nacionalna groupie: Todorić pruža grah Radničkoj fronti

Prvi maj dan otpora, a ne graha i odmora!” saborska zastupnica Katarina Peović podigla je visoko šaku u zrak. Djelovala je dojmljivo ispred ruševne zgrade starog Paromlina. Taj stari Paromlin izgledao je kao spomenik iznevjerenih nada radništva. Oko Katarine stajali su tamnoputi mladići u svjetloplavim Wolt šuškavcima. Prolazili smo Tomislavcem. Sve je odisalo prazničnim spokojem. Pomislio sam, sad je trenutak. Izvadio sam mobitel, obavio kratak poziv. Stigao je kombi na kojem je pisalo Agrokor. Kad je podijeljena zadnja konzerva graha, uzverao sam se na krov kombija i uzviknuo: “Dragi radnici, ovim grahom počastio vas je Ivica Todorić!” Katarina Peović urlala je da joj uništavam prosvjed, dok je sam Todorić u nekoj zgradi gledao prema Plenkovićevom stanu i zadovoljno trljao ruke. Nova zgoda Nacionalne groupie.

02.05. (14:00)

Neugodne scene u foajeu

Nacionalna groupie: Huljić ljubomoran na Josipovića

Skoro sam zakasnio na premijeru Josipovićeve opere “Lennon”, morao sam ići na kolodvor po čvarke što mi je stara poslala iz Đakova. Koja ekipa se skupila u HNK-u! U tri lože zajedno Josipović, Kolinda, Mesić i Milanović… Nakon opere Svirac je otišao u WC i čuo razgovor Tončija Huljića koji je otkrio kako je on htio raditi operu o Johnu Lennonu. Tko će sad htjeti novu operu o Lennonu? To će biti potrošena tema. A znam da se ljudima ovo ne sviđa, samo ne žele priznati jer misle da će ispasti neuki. Treba netko reći – car je gol. Shvatim da je to Tonči Huljić glavom i bradom i da nam se dojmovi poklapaju, reče Svirac i potrči u foaje i viče: Ljudi, ljudi! Ne bojte se, smijete reći da vam se Lennon ne sviđa i da biste radije večeras Bitlse slušali. Pa i Josipović bi radije volio čuti konstruktivnu kritiku nego jeftino ulizivanje. Dignite svoj glas! Nastao je tajac u novoj zgodi Nacionalne groupie.

25.04. (20:00)

Čovjek ima svoje brige

Nacionalna groupie: Moj spasitelj Todorić

Kiki, bogatunčić s Vrhovca upoznao je Svirca s Todorićem kada su mu slučajno upali u kuću, a on im je ušao kao neka utvara u lovačkom odijelu: Todorić nas je počeo optuživat da nas je u njegovo tajno skrovište sigurno poslala zloglasna skupina Borg. Kiki ga je uvjeravao da nismo. Znači pišete u Nacionalu? A ovi fakini iz Možemo! su vas izbacili na ulicu. Shvaćam itekako vaše probleme. Iako živim u dvorcu, znam kako je ljudima. Slobodno vi ostanite ovdje. Ja vam mogu dopremiti i krevet. Ovdje povremeno dolazim. S ovog mjesta imam dobar pogled na Plenkovićevu zgradu na Vrhovcu. Gledam tko mu dolazi na vrata. Jednu večer vidio sam neke ljude s kapuljačama, mislim da su to bili članovi tajne skupine Borg… Svašta se dozna iz nove zgode Nacionalne groupie

18.04. (12:00)

Svirče, opet si sve uprskao

Nacionalna groupie: Opaki razvrg na Kaptolu

Nisam imao pojma da Crkva ima vlastiti sud na Kaptolu. I da nije sve izgubljeno za one koji su se vjenčali u Crkvi. Poznanik, bivši novinar iz EPH, našao je novu žensku. I otkantao ženu s kojom ima troje djece. Nova ženska uvjetovala mu je da se odmah rastane kako bi se mogao s njom oženit. Inzistirala je i da razvrgne crkveni brak jer ona se želi vjenčat s njim u crkvi. “Dakle, moraš posvjedočit da me žena prevarila na poslovnom putovanju u Madrid. Sve sam ti rekao kako se dogodilo. Jedino tako mogu dobit razvrgnuće braka. Moram dokazat da me žena prevarila. Pokušaj insinuirat i da nije našu djecu odgajala u katoličkom duhu.”… Kako je prošlo svjedočenje? “Proklet bio. Presuđeno je da se ona moja može ponovo udat u crkvi, a ja nikako.” Nova zgoda Nacionalne groupie.

11.04. (16:00)

Kako sam postao Đavolji odvjetnik

Nacionalna groupie: 666 za Uskrs

Svitalo je kad smo kombijem šibenske grupe BluVinil stigli u Kutinu. Kao prava groupie, ja sam s njima sjeo u kombi nakon njihovog koncerta u Zagrebu u Vintidžu. Fan sam njihovih pjesama koje vuku na osamdesete. BluVinil trebao je ovdje održati koncert, ali nitko od organizatora nije nas dočekao. Na ulicama Kutine nije bilo ljudi, kafići prazni. Kad su ušli u hotel i rekli da imaju rezervirane sobe, recepcioner ih je udario raspelom misleći da su sotonisti. Meni je sumnjivo kako ste vi sotonistički bendovi baš na Veliku subotu odlučili nastupit na Heretik festu u Kutini! Kad su objasnili da nisu na festivalu nego da imaju samostalni koncert, shvatili su da su stigli u krivi grad. Nova zgoda Nacionalne groupie.

03.04. (16:00)

'Nećete im više prodavati ciglu'

Nacionalna groupie: Privedite Lauca

Svirca su u novoj zgodi pozvali na stand up nastup u Saxu. Naravno da sam pristao. Zanimao me taj novi žanr, stend ap tragedija. Vjerojatno neki tip priča tužne priče, a publika plače i doživljava katarzu. Trebalo mi je to. Gadno razočaranje – umjesto stend ap tragičara ugledao sam koronaške znanstvenike. Bajić me zajebao, doveo me na znanstvenu tribinu Skeptici. Na početku smo slušali fore znanstvenika Saše Cecija koje kao da je pokupio iz časopisa Mali znanstvenici. Kao zadnji kreteni hihotali smo na te Cecijeve fore. Onda je neki znanstvenik bez dlake na jeziku govorio protiv kolega koji u doba korone nisu vatreno zagovarali cijepljenje. Tu je krenula svađa između antivaksera i stručnjaka. Svirac je rekao Ceciju kako je zbog njega popušio 500 kuna jer ga za vrijeme korone nisu pustili da nastupa u knjižnici jer se nije cijepio.