Najskuplji dijamanti na svijetu - Monitor.hr
13.05.2023. (23:00)

BljeŠČi, bljeŠČi...

Najskuplji dijamanti na svijetu

Kohinoor Diamond's Inclusion in Queen Consort's Crown Could Spark  Controversy | Ancient Origins

Mnogima se neko vrijeme zameo trag, neki su rezani na manje komade, mnogi su bili dio kraljevskih obitelji, ukradeni, poklanjani, uglavnom povijest dijamanata ponekad podsjeća na krimić. Najskuplji dijamanti na svijetu obično se cijene na temelju njihove rijetkosti, veličine, kvalitete i često povijesne vrijednosti.

  • Koh-i-Noor – neprocjenjiv. Ime mu dolazi iz perzijskog jezika i znači ‘Planina svjetlosti’ te se smatra da je stariji od 5000 godina. Bio je u posjedu različitih indijskih vladara, a tijekom britanske kolonijalne ere postao je dio britanske krune jer je 1850. darovan kraljici Viktoriji. Danas se Koh-i-Noor nalazi u britanskoj krunskoj kolekciji i izložen je u Tower of London. Međutim, mnogi tvrde da bi dijamant trebao biti vraćen Indiji kao kulturno blago koje joj je bilo oduzeto tijekom kolonijalizma. Stoga ovaj neprocjenjivi dijamant nije “sudjelovao” u krunidbi Kralja Charlesa III. kako bi se izbjegao diplomatski spor.
  • Dijamant Cullinan – najveći dosad pronađeni dijamant. Procijenjena vrijednost – 360 milijuna eura. Također je dio kolekcije britanskih kraljevskih dragulja. Nađen je u blizini Pretorije u Južnoafričkoj Republici 1905. godine, a ime je dobio po predsjedniku rudarske kompanije Thomasu Cullinanu. U neobrađenom stanju težio je 3106 karata i bio velik 10,1 x 6,35 x 5,9 cm. Brušenje ovog izvanrednog dijamanta bio je veliki izazov. Poslan je vodećim rezačima dijamanata tog vremena, Aschersu iz Amsterdama. Trebala su četiri dana da se pripremi utor za nož za rezanje, no prvi je udarac slomio nož, a ne dijamant. Tijekom sljedećih osam mjeseci, tri čovjeka su radila 14 sati dnevno kako bi izrezala i polirala devet velikih dijamanata koji su nastali od originala. Svaki od komada dobio je broj od I do IX, a i danas nose ta imena.
  • Dijamant Hope – procijenjena vrijednost 228 milijuna eura. Ovaj 45,52-karatni sivkasto-plavi dijamant ima ludu povijest i fascinantnu kombinaciju fizičkih svojstava. Priča počinje s Tavernier Blue, plavim dijamantom od 115 karata koji je donesen iz Indije u Francusku, a kupio ga je Kralj Sunca, Luj XIV., 1673. godine. Kamen je potom izrezao njegov kraljevski draguljar u 69-karatni French Blue dijamant. Potom je ukraden tijekom Francuske revolucije 1792. godine, no dvadeset godina kasnije, manji (iako još uvijek spektakularan) plavi dijamant od 45 karata pojavljuje se u Londonu… 24sata 

Slične vijesti