Odlučeno: Kreće Europska Superliga. Sve o njoj - Monitor.hr
19.04.2021. (19:00)

Superljiga

Odlučeno: Kreće Europska Superliga. Sve o njoj

 • Tko će sve igrati?
  Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Milan, Inter, Juventus, Real, Atletico Madrid i Barcelona. To su klubovi-osnivači i oni zasad imaju zagarantirano mjesto među 20 planiranih klubova.
 • Tko će popuniti ostala mjesta?
  Tri kluba dobit će pozivnice, a prema zadnjim informacijama odbili su ih Bayern München te Borussia Dortmund, dok su u PSG-u neodlučni. Preostalih pet klubova odredit će se po rezultatima u domaćim natjecanjima. Još nije do kraja poznato bi li se tih pet klubova mijenjalo svake sezone.
 • Kada bi se igralo i kada počinje?
  Igralo bi se sredinom tjedna. Start još nije definiran, ali planira se u kolovozu.
 • Koliko će klubovi zaraditi?
  Točno se još ne zna, no investicijska banka JP Morgan sa sjedištem u New Yorku poduprijet će ovaj projekt sa šest milijardi dolara koje će raspodijeliti klubovima kao zajam. 24 sata

Slične vijesti

15.10.2021. (18:00)

Monopol Uefe se ljulja

Organizatori Superlige smišljaju novi koncept natjecanja, alternativan Ligi prvaka

Organizatori nogometne Superlige, čiji je koncept propao pod pritiskom mnogih institucija i javnosti, još nisu odustali u želji za pokretanjem tog natjecanja. Njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung pišu o promjenama u sustavu natjecanja Superlige kao alternativu UEFA-inoj Ligi prvaka s 20 najboljih klubova i mogućeg drugog natjecanja s dodatnih 20 klubova, od kojih bi svi nastavili igrati u svojim državnim prvenstvima. Njemački novinari su navodno imali uvid u dokument koji otkriva neka nova pravila i istodobno kritizira postojeća natjecanja pod pokroviteljstvom UEFA-e. HRT

29.04.2021. (12:30)

Dok bude nogometa, bit će i para, pitanje je samo koliko

Ekonomska logika iza Superlige

Razmišljamo li o ponudi i potražnji kao silnicama koje određuju put do ravnoteže na svakom tržištu, pa tako i na onom formata nogometnih natjecanja, jasno je da postoji višak potražnje nad ponudom utakmica između najvećih europskih klubova. Stvaranje Superlige u tom bi kontekstu bio savršeno smisleni potez koji bi privukao ogroman broj gledatelja na globalnoj razini, izjednačio ponudu i potražnju te maksimizirao ekonomsku efikasnost. Naime, 12 “osnivača” Superlige odigralo je u posljednjem desetljeću samo 90 međusobnih utakmica u Ligi prvaka. Osnivanjem Superlige taj broj bio bi dostignut već nakon jedne godine – objašnjava Ekonomski lab računicu oko neuspjelog projekta, ali predviđa da će UEFA ići prema ovome, samo puno sporije.

22.04.2021. (10:00)

Lopta se ispuhala

Superliga – pogrešno rješenje za stvarni problem

Osnivački klubovi Superlige svojim prijedlogom ne bi riješili osnovna pitanja, uključujući potrebu za utakmicama više kvalitete i dodatne prihode – osvrće se FiveThirtyEight na pokušaj najjačih europskih klubova da osnuju ekskluzivnu ligu. Dodaje FTE kako je znakovito da su engleski klubovi koji imaju bogate vlasnike – Manchester City i Chelsea – bili najmanje skloni Superligi, a PSG, tkđ. bez brige oko novca, se nije ni priključio. Nakon što su iz lige istupili engleski klubovi, to su učinili i Atletico i Inter, nakon čega je  Juventusov Andrea Agnelli priznao da projekt propada (ostali su još Real, Barcelona, Juventus i Milan). Milan tkđ. u međuvremenu odustao.

20.04.2021. (11:30)

Superfiga

Igračima koji će nastupati u Superligi – zabrana igranja za reprezentaciju

 • “Kvalifikacije za europska natjecanja moraju biti bazirana na sportskim zaslugama, svatko bi trebao imati mogućnost igrati sa svakime. Svi smo ujedinjeni protiv tog besmislenog projekta. Igračima koji će igrati u zatvorenoj ligi bit će zabranjeno nastupati na Europskom i Svjetskom prvenstvu” – rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.
 • Plenković: Superliga je ozbiljan problem, mi smo protiv; nije doduše ni da smo pozvani
 • Chelsea, Real Madrid i Manchester City bi mogli biti izbačeni iz polufinala Lige prvaka zbog Superlige
 • Bayern München odbio sudjelovanje u Superligi: Ne vjerujem da će Superliga riješiti financijske probleme europskih klubova koji su nastali kao rezultat pandemije koronavirus
 • Boris Johnson: Učinit ćemo sve kako bismo blokirali Superligu
20.04.2021. (10:35)

Holiga o europskoj Superligi: Nogomet je propao, skuhan poput žive žabe u loncu

Od upravo onih institucija koje su iz ostatka nogometa izvukli elitu i pretvorile ga u industriju zabave, a klubove u aseptične korporacije koje navijače tretiraju kao potrošače — ukratko, od onih koji su marketing i prihode stavili ispred sve tradicije, navijača i značenja — sada slušamo da je ‘odmetnutim’ klubovima jedini pokretač novac, a da su one onda, valjda, čuvari tradicije i pravih vrijednosti u nogometu – osvrće se Aleksandar Holiga u Telesportu na cinizam oko Superlige.

25.07.2017. (11:59)

Ko to more platit

Kineska nogometna liga na korak do potpunog kraha, klubovi grcaju u dugovima

Posljednjih je godina kineska nogometna liga postala prava meka za europske i svjetske nogometne zvijezde i kineski su klubovi ostvarili neke od najvećih transfera u povijesti nogometa, ali sada većini klubova u ligi prijeti izbacivanje zbog nepodmirenih dugovanja. Čak 13 do 16 klubova kineske Superlige na rubu je izbacivanja, uključujući Šangaj i Guangzhou koji se bore za titulu. Klubovi svoje dugove moraju riješiti do 15. kolovoza ili neće dobiti licenciju za iduću sezonu. T-Portal