Orban znanstvena istraživanja stavlja pod državnu kontrolu - Monitor.hr
06.06.2019. (07:30)

Sveučilište Viktor

Orban znanstvena istraživanja stavlja pod državnu kontrolu

Mađarska vlada uputila je kontroverzni prijedlog zakona u parlament kojim se traži preuzimanje kontrole nad istraživanjima u Mađarskoj akademiji znanosti na način da se financijska kontrola istraživačkih institucija u MTA-u prepusti vladi Viktora Orbana. Kritičari kažu da sve autokratskiji premijer Viktor Orban zaista nastoji oduzeti neovisnost znanstvenoj zajednici i ušutkati one koji se s njime ne slažu. Nekoliko tisuća Mađara prosvjedovalo je u utorak protiv zakona. Dnevnik.hr


Slične vijesti

09.06. (23:30)

Mađarska zastave dig'o Orbani...

Dežulović: Éljen magyar Horvátország!

Može izgledati kao paradoks, ali samo onome tko ne razumije ni granitnu nacionalističku logiku krvi i tla, ni čelični zakon tisućljetne Države i Nacije. Možete li, međutim, dovoljno saviti kičmu i suziti um – ili barem dovoljno da se izvijete i ugurate glavu u vlastito dupe – vidjet ćete kako u Orbánovoj plamenoj velikougarskoj retorici nema ničega spornog, i kako sve ima upravo savršenog povijesnog smisla. Orbánov Fidesz i Plenkovićev HDZ govore, naime, isti jezik, i oni ne samo da se dobro razumiju, nego uopće ne razumiju one koji to ne razumijukomentira Boris Dežulović mađarsko prisvajanje hrvatskih teritorija, i apologetska objašnjenja Plenkovićeve vlade.

19.05. (11:30)

Mister Viktator

EU se zgraža nad Orbanovom politikom u posljednja dva mjeseca, Hrvatska, Srbija i Slovenija očarani

Danas je Mađarska zemlja čvrste ruke, koja prkosi EU i u kojoj vlada dekorativna demokracija putinovskog tipa. Europski parlament nastoji uvesti sankcije kao kršitelju načela vladavine prava, a Orbanu prijeti izbacivanje iz obitelji pučkih europskih stranaka EPP. S druge strane, kad je objavio kartu “velike Mađarske”, službeno iz Hrvatske, Srbije i Slovenije nije bilo reakcije. Zašto: Orbán je privlačan i imponira ovdašnjim suverenistima upravo zbog svojeg “otpora” EU te restriktivnoj politici prema imigrantima te zazivanje “kršćanske Europe”, ali i načinom vladanja unutar Mađarske, gdje je gotovo posve marginalizirao i usitnio oporbu, pogotovo onu lijevu, te vodi politiku potpune kontrole svoje brojne nacionalne manjine u susjednim državama – piše Vlado Vurušić za Jutarnji.

01.04. (11:00)

Ljudska prava u doba korone

Mađarski zakon izazvao strah od covid-diktature u Europi

Mađarska je uvela novi zakon koji propisuje zatvorsku kaznu za sve koji šire navodno lažne informacije o koronavirusu. Europska komisija i Vijeće Europe uputili su kritike Orbanu, a kao i organizacije za zaštitu prava građana. Strahuje se da bi i neki drugi državnici mogli pokušati progurati izvanredne neograničene ovlasti. EU je ovdje zapravo vezanih ruku, moguće sankcije Mađarskoj su privremena suspenzija prava glasa, ili rezanje sredstava iz fondova EU-a. DW

28.01. (21:30)

Ustani bane!, eno se Viktor naoružava

Mađarska kupuje tenkove i haubice za pola milijarde eura

Kupit će 44 tenka Leopard 2A7 i 24 samohodne haubice PzH-2000, i to iz Njemačke, piše Balkanska bezbednosna mreža. U istom paketu Budimpešta dobija i 12 polovnih tenkova Leopard 2 za obuku i 13 logističkih vozila. Početak isporuke se očekuje iduće godine, a završetak posla 2025. godine. Inače, ovo naoružavanje dio je programa Zrinyi 2026, što bi značilo, očito, Zrinski 2026.

12.12.2019. (16:30)

Vladimir Orbantin

Mađarska oporba ostala bez prava glasa

Anti-demokratska transformacija Mađarske će se nastaviti, Orbán će sve više i više pomicati granice svoje navodne demokracije u smjeru autoritarnog, diktatorskog sustava, piše Deutsche Welle i dodaje da je Orban ovaj tjedan svoju politiku prakticirao – ograničavanjem formiranja parlamentarnih skupina, uvođenjem veće kontrolu na području kulture, smanjenjem porezne suverenosti općina, propisima o navodnim prekršajima članova parlamenta tijekom zasjedanja čime se oporbu praktično može ušutkati.

10.12.2019. (08:30)

Viktor veliki redatelj

Orban preuzima kontrolu i nad kazalištima

Mađarska vlada podnijela je parlamentu kontroverzni prijedlog zakona koji predviđa snažniju, centraliziranu kontrolu nad kazališnom scenom u zemlji. Kritičari upozoravaju da imenovanje direktora kazališta i preuzimanje kontrole nad financijama otvara vrata gušenju umjetničkih sloboda. Zakon će vjerojatno biti usvojen sutre, bez velike rasprave. Jučer su održani prosvjedi protiv zakona, a potpisuje se i peticija. Reuters

16.10.2019. (12:00)

Orban izgubio izbore u Budimpešti i drugim velikim gradovima zahvaljujući suradnji oporbe

13.10.2019. (16:30)

Vrijeme se mijenja

Orgije na jahti mogle bi utjecati na Orbanov rezultat na izborima

Viktor Orban sa svojom strankom Fidesz od 2010. glatko dobiva sve izbore, no skandal s videom koji prikazuje gradonačelnika Győra Zsolta Borkaija kako sudjeluje u orgijama na jahti mogao bi utjecati na rezultate lokalnih izbora. Ujedinjena oporba oblijepila je zemlju plakatima na kojima piše ‘Javni fondovi, kurve, kokain’, kao odgovor na Fideszove plakate ‘Bog, nacija, obitelj’. Je li ovo početak kraja Orbanovog populizma?

28.09.2019. (19:30)

Zemlja žilet žice

Mađarski ministar u UN-u: Migracije su opasna pojava

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto fokusirao se u svom govoru u UN-u na “opasnu pojavu” – migracije. Na zasjedanju Generalne skupštine UN-a rekao da je njegov narod “ponosan što može sačuvati Mađarsku kao mađarsku zemlju. “Mi ne želimo biti zemlja porijekla, ne želimo biti zemlja tranzita, a ne želimo biti ni zemlja odredišta”, rekao je on.

21.08.2019. (22:30)

Nemežeš pedereš

Mađari natjerali Coca Colu da ukloni plakate na kojima se grle dvojica muškaraca

Coca Cola je povukla svoju reklamnu kampanju u Budimpešti koja prikazuje dvojicu muškaraca koji se grle i dvije žene koje piju Colu iz iste boce, što je tamošnjim stanovnicima jako smetalo jer da “homoseksualnost prijeti moralu javnosti”. Kampanja “Ljubav je ljubav” sadržavala je slogane poput “Nula šećera, nula predrasuda”, a krenula je u vrijeme kad se u gradu održava glazbeni festival Sziget. Life Site