Profesorica Bićanić: Đake nam kamenuju zatucani vršnjaci - Monitor.hr
07.01.2016. (18:55)

Odgojne mjere

Profesorica Bićanić: Đake nam kamenuju zatucani vršnjaci

“Preko puta imamo jednu strukovnu školu, trogodišnju. S pojedinim učenicima te škole imamo problem od kad smo se preselili, zato što djeca čekaju isti autobus, putuju u istom smjeru svakog jutra u isto vrijeme. Oni vide naše učenike kada izađu iz autobusa, vide u koje dvorište ulaze. Strukovna škola o kojoj govorim, koliko znam, ima dosta problema s huliganskim, nasilničkim ponašanjem, kao i s govorom mržnje, ali nitko ne zna kako to riješiti. Na nama je to eskaliralo. Dakle, to kamenovanje nije nikakav izdvojeni incident ili nova priča”, kaže profesorica Mira Bićanić, koja u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji radi od njezinog osnivanja. LupigaSlične vijesti

15.06. (11:30)

Iza Mire tri genijalca vire

Profesorica i milijunašica Mira Bićanić: Pametnu djecu zanima napredno, moderno i buduće

Znamo je kao jedinu osvajačicu milijuna kuna u kvizu ‘Milijunaš’, a možda joj je veći uspjeh to što je kao profesorica hrvatskog jezika svoju trojicu učenika toliko dobro učila da su pobijedili na zagrebačkom natjecanju iz hrvatskog (a momci su iz srpske gimnazije). Kaže Mira Bićanić u intervjuu Novostima da su Aleksandar, Đorđe i Siniša  “pametni i dobro odgojeni mladići, plemeniti i skromni. Ne zaustavljaju ih nikakve negativnosti niti su opterećeni prošlošću”. Lijepo mišljenje profesorica nema o državnoj maturi – “panika, strahovanje, instrukcije, pripreme, nezadovoljstvo sveučilišnih profesora znanjem i pismenošću studenata, bivših gimnazijalaca, koji ne umiju razmišljati, povezivati, ne vole čitati, naprosto učiti… Svi se jako mučimo u nastavnom procesu za jedan jednostavan cilj: polaganje mature”.

04.06. (12:30)

Hrvatska krajina

Najbolji na zagrebačkom kvizu iz hrvatskog jezika – učenici srpske gimnazije

Na kvizu Gradske knjižnice Zagreb na kojem se provjeravalo znanje iz hrvatskog jezika i književnosti te opće kulture pobijedili su – učenici Srpske pravoslavne gimnazije Katarina Kantakuzina Branković (dvojica iz Knina i jedan iz Daruvara). Nismo se pripremali za kviz, dali smo sve od sebe, a nešto smo i pogađali – kaže jedan od učenika. Profesorica im je inače Mira Bićanić, jedina koja je osvojila milijun u kvizu Milijunaš. Novosti su razgovarale s momcima.

23.11.2016. (12:35)

Kužiš, ono, fakat je onak!

Profesorica: U vrijeme nepismenosti djecu moram učiti još i promjenama u jeziku

“U situaciji smo da u vrijeme kada se borimo s temeljnom nepismenošću kao općom pojavom moramo pratiti neprestane promjene u jeziku, koje nisu najjasnije ni onima koji ih osmišljavaju i propisuju”, kaže profesorica hrvatskog (i jedina pobjednica ‘Milijunaša’) Mira Bićanić u Novostima o problemu hrvatskog i srpskog jezika. Lingvist (i aktivist) Mato Kapović objašnjava za T-Portal da Srbi u Hrvatskoj, dijalektalno, ne govore isto: u Lici, na Baniji, Kordunu i u Slavoniji govore istočno-hercegovački ijekavski, a u istočnoj Slavoniji šumadijsko-vojvođanski ekavski. “Stavljanjem identifikacijske razine jezika u prvi plan danas u Hrvatskoj čini se veliki grijeh i šteta jeziku, nas se ograničava da govorimo ono što je dio našeg jezičnog znanja, a zapostavlja se dobro govorenje i elokventnost”, kaže lingvist (i političar) Milorad Pupovac.