Rudan: Čelična krila naše armije - Monitor.hr
27.12.2016. (09:25)

Novi avioni

Rudan: Čelična krila naše armije

“A da eskadrilamo BiH? Ono tamo oko Neuma. To je dobra ideja. Ne bi trebalo graditi Pelješki most, znate li vi koja je to lova, morat ćemo prodati svu našu vodu i sve šume i još ćemo biti dužni. Kad bi eskadrilali onaj komad zemlje koji nam treba kao kruh mogli bismo iz BiH švercati u Hrvatsku cigarete, to jest ne bismo morali švercati iz BiH cigarete jer bi BiH bila Hrvatska. Samo, je**ga, BiH je američka vojarna, ne možemo darom koji smo kupili od Amera gađati američko tlo”, piše Vedrana Rudan.


Slične vijesti

17.01. (15:00)

Zločin ili samoobrana

Vedrana Rudan: U zemlji krvi i idiota

Što je u Hrvatskoj samoobrana? To je kad se netko bogat brani od kriminalaca pa ih ili ubije ili pošalje u komu. Kad se od kriminalaca brani jadničak godinama zlostavljan od roditelja, sistema, Boga i dilera, onda je “samoobrana” potpuno isključena iz priče… U Hrvatskoj se i dosad ubijalo, ubijat će se još. Ovo je zemlja krvi i idiota. Međutim, prvi put se dogodilo da se na zadnje noge, na užas “sistema”, digao “narod” i stao na stranu splitskog zločinca. Ili ipak samo nemoćnika koji je one izrešetao u samoobrani? “Sistem” se s pravom brine. Ako je “narod” na strani ubojice, što ćemo s narodom? – pita se Vedrana Rudan i ilustrira dilemu vlastitim iskustvom.

03.01. (17:00)

Relaksirajuća oaza mizantropije

Vedrana Rudan: Blagdanski dnevnik

2. siječanj
Hvala bogu dragome. Ono najgore je iza nas. I ne osjećamo se više krivima. Muž i ja sjedimo pokraj peći, vatra gori, pred nama čaj od šipka i kutija dvopeka. “A da uključimo sučeljavanje?” Ne mogu odbiti muža koji je jedva spasio živu glavu. Na ekranu Milanović i Kolinda. Mužjačina bez muda i kokoš bez glave. Lovci na petogodišnje besplatno stanovanje, žderanje, lovu i moć. Govorili su sedam minuta. Ja sam bila brža. Jurnula sam prema kupatilu, muž prema zahodu. Kad će prestati sranje u ovoj zemlji? Vedrana Rudan

25.12.2019. (13:00)

The Times They Are a-Changin'

Vedrana Rudan: Neki novi klinci (ili Jesam li ja ženska svinja?)

Priznajem, o muškarcima, generalno, uvijek sam mislila da su svinje dok ne dokažu suprotno. Nikad mi nije padalo na pamet da bi značajan broj mogao to i dokazati. Zbunjena sam. Je li se svijet promijenio ili sam ja ovih dana naletjela na nekoliko perverznih žena koje su me pokušale uvjeriti da nije sve onako kako se čini. Ako nije sve onako kako se čini, ako statistike lažu, ako su “obični” muškarci bolji nego što mislimo, zašto to nije prijelomna vijest? piše Vedrana Rudan na blogu.

30.11.2019. (09:30)

Vedrana Rudan Severini poslala pismo od kojeg prolaze trnci

Gospođo Kojić, kad vas vidim ovako uplakanu pitam se, gdje je Severina? Severina koja leti zrakom, Severina koja pjeva pred tisućama ljudi, Severina koja ne plače ni kad se čitava ženomrzačka Hrvatska protiv nje digne na noge… Održite  koncert u Zagrebu! Blistajte i u Ljubljani! Budite Severina, budite velika mama malog Aleksandra koji će jednoga dana na vas biti ponosan, ako dobijete ovu bitku. A dobit ćete je – piše Rudan koja je prošla nešto slično.

29.11.2019. (14:00)

Štrajk u školama special

Vedrana Rudan: Sretna sam. Vaša borba i meni vraća dostojanstvo

Ljudi! Prvi ste u povijesti ovog nečeg što se zove Hrvatska digli glas u ime dostojanstva. Prvi ste u povijesti ovog nečeg zločincima pljunuli u lice i odbili mrvice kojima vas po tko zna koji put žele “nahraniti”. Zašto bešćutna stoka sebe ne drži na kruhu i vodi? Zašto njima trebaju ogromne plaće, skupi automobili, provizije, raskošne vile, tjelohranitelji, sluge, sudovi koji sude kako im oni kažu, liječnici koji ih na naš račun liječe u inozemstvu? Vaša hrabrost i mene hrabri. Najzad se u ovom nečem osjećam kao ljudsko biće. Svaki vaš skup, svako vaše NE ispisano tijelima, loptama, olovkama, osmijesima, budi u meni nadu da se Hrvatska može promijeniti jer se mora promijeniti. Ili mi ili oni – kliče Vedrana Rudan na svom blogu.

11.11.2019. (11:30)

Vedrana Rudan – tri za jednu

Tri teksta u jednoj najavi. U prvom se žali da ju njena Rijeka, skora prijestolnica europske kulture, nije pozvala da sudjeluje u pisanju priča (nisu pozvali ni drugu Riječanku Slavenku Drakulić, mnogo veću autoricu od nje, kaže Vedrana). “Da sam fina dama prešla bih preko njihovih pizdarija, “oprostila” im neznanje i bahatost i ne bih ih poslala u kurac. Eto, nisam takva…” Drugi tekst je poziv na promociju njene knjige “Ples oko sunca”. A treći je raznježeni izvještaj s te promocije.

06.11.2019. (11:00)

Glasnogovornica

Vedrana Rudan: Smije li Severina biti žrtva?

Vedrana Rudan je mnogo bolje prezentirala “slučaj Severina” od Severine same koja nije pobrala previše suosjećanja za svoj problem: Pratim Severininu priču, čekam da se javi neka od dežurnih borkinja i krene Severini u pomoć. Uzalud. Priča nije baš tako komplicirana. Severina ima dječačića koji ide u školu, Severina je žena koja radi svaki dan dulje od osam sati, Severina ima muža koji može otići u školu i “pokupiti” njezino dijete. Imam unuka Krešu. Moj sin, poput Severine, radi od jutra do sutra. Njegova uspješna žena više je u avionu nego na zemlji. Po dijete najčešće odlazi moj muž koji mu nije “pravi” djed. Nikome iz škole ne pada na kraj pameti da moju nevjestu proglasi nemajkom zato jer je ne viđaju često, moga sina neocem jer radi po čitave dane, a moga muža “nedjeda” otimačem sirotog djeteta… V. Rudan blog

27.10.2019. (21:30)

Živjela nam bar do stote

Vedrana Rudan: Gušt je u pisanju, ne u odjecima

Karmela Devčić je za Jutarnji razgovarala s Vedranom Rudan u povodu nedavnog izlaska njene autobiografije ‘Ples oko sunca’. U njoj opisuje teške periode, kao što je odrastanje uz roditelje alkoholičare i preranu smrt svoje sestre. Danas uživa u ljubavi drugog muža, djece i unuke te nakon svih priznanja i uspjeha za sebe skromno kaže da je ‘zabavljačica’, a ne književnica. “Privatno ne psujem, to znaju svi koji me poznaju. Ne podnosim psovanje, za postupke i vokabular mojih junakinja i junaka ne odgovaram.”

14.10.2019. (15:55)

Vedrana Rudan: Kupujemo stan, u Rijeci. Kako to izgleda?

Ako nekome danas u Hrvatskoj želite opsovati mater, nemojte. Svome najgorem neprijatelju poželite, dabogda danas u Rijeci kupovao stan!… Moja je prijateljica ušla u banku, zatražila da joj smanje kamatu, to su učinili. Njezina je prijateljica ušla u svoju banku, nju su odjebali. Zato jer joj je plaća danas manja nego kad je dizala kredit. Uzalud je sirotica vrištala: “Baš zato što imam manju plaću, smanjite mi kamatu, aaaaaaaaaaaaaa.” Odvukli su je zaštitari… Da, saznala sam da su fotke ludo uređenih stanova normalne cijene navlakuša. Njih su agencije izvukle pitaj boga odakle. Kad spomeneš aj di koji stoji uz navlakušu kažu da je to prodano, ali… “Imamo vam krasan stan, bez kupatila, struje i vode, ali uz mnogo potencijala…” – opisuje svoje nezgode Vedrana Rudan.

07.10.2019. (13:00)

Veliki s malim

Vedrana Rudan: Mala Greta i veliki dečki

Kad sam na nekom portalu pročitala što o Greti misli kolumnist Raspudić, neznalica širokoga spektra, izrigala sam se… Javio se i Trump. Moćni retardus poznat po tome da žestoko žali što mu je zabranjeno jebati vlastitu kćer iako cura odlično izgleda… Ma, jebi se, Trump! Izrigala sam se, dala kuji kesić i gledala u bugenviliju… Pa se javio Putin. Jebote!… I, ne, nisam totalno nesretna. Lijepo je vidjeti bijesne, moćne nemoćne mužjake dok im šesnaestogodišnja žena poručuje, jebite se! Dajem kuji keksić, gledam bugenviliju, slušam Gretin govor i smiješim se – piše rijetko vesela Vedrana Rudan na svom blogu.