Šest trikova za rashladiti dom (i uštediti koju kunu) - Monitor.hr
03.07.2021. (14:30)

Rješenje za osvježenje

Šest trikova za rashladiti dom (i uštediti koju kunu)

Toplina koja se tijekom dana akumulira u zidovima zrači u prostor tijekom noći. Portal Zgradonačelnik donosi listu ‘old school’ trikova koji bi mogli pomoći to ublažiti:

 

  1. Ventilator! Ali ne samo ventilator. Dobra je fora ispred ventilatora staviti plastičnu bocu sa zaleđenom vodom jer će tako ventilator u prostor raspuhivati hladniji zrak.
  2. Na nekoliko mjesta u stanu mogu se postaviti zdjele s hladnom vodom ili vodom s ledom jer to pripomaže hlađenju toplog zraka.
  3. Spuštene rolete, pogotovo tijekom dana kada je sunčeva svjetlost najača. Rolete tada ne treba spustiti do kraja jer se onda treba paliti svjetlo, a to dodatno grije prostor i troši električnu energiju.
  4. Sjenila na balkone, terase ili lođe.
  5. Dobro je provjetravati stan. Tijekom dana prozori mogu biti otvoreni na kipu kako bi zrak mogao strujati. Tijekom noći, kada su temperature ipak nešto niže dobro je otvoriti što više prozora, pogotovo ako su na sjevernoj strani.
  6. Biljke i zelenilo također imaju klimatizacijsku ulogu, a još su k tome prirodan i dekorativan dodatak kućanstvu.

Dodatni savjeti:

Termofor, lagana odjeća, isključivanje uređaja iz struje koji nisu potrebni itd.


Slične vijesti

04.06. (17:00)

Spremate li se u planine...

HGSS-ovac o akciji spašavanja: Visio je na granama, držao se za njih kao mačak…

“Kada se ide na planinu treba se za nju pripremiti, treba znati kuda se ide, koliko će se na planini boraviti. Trebate se slojevito obući i obuti čvrste planinarske cipele, ponijeti kutiju prve pomoći, napunjeni mobitel, dosta kalorične hrane i izotoničkih napitaka. Obavezno uvijek nekome javite i obavijestite kamo idete. Važno je i da na planinu nikada ne idete sami“, istaknuo je HGSS-ov spasilac Mario Šaban. Prisjetio se i akcije spašavanja korejskoga turista u Nacionalnom parku Plitvička jezera. “Turist je fotografirao preko ruba i pao dolje. Visio je na granama, držao se za njih kao mačak. Kad sam sišao po njega, u akciji spašavanja morao sam polomiti dosta grana, a on me je u jednom trenutku pitao: ‘Pa kako? Vi lomite grane, a ovo je nacionalni park?’“. Slobodna

05.01. (11:50)

13 stvari nikad ne biste trebali ostavljati u automobilu tijekom zime

31.12.2021. (22:00)

Briga o sebi

Kako sačuvati mentalno zdravlje za blagdane?

Većina nas blagdane želi provesti s obitelji i prijateljima, međutim ponekad nam to bude previše i umjesto idiličnog druženja završimo iscrpljeni, umorni i razočarani. Ako vam je ova godina bila naporna, ako se npr. ne osjećate ugodno u društvu mnogo ljudi, već preferirate manja i intimnija druženja, ako općenito ne volite velika obiteljska okupljanja, ne bojte se reći NE i pristojno se zahvaliti na pozivu, ali odbiti ako niste sto posto za to. I nemojte osjećati krivnju ako ste odlučili negdje ne otići. Uvijek će biti netko kome je žao što se niste pridružili i odazvali pozivu, ali ponekad je sve što trebamo samoća ili vrlo intiman i blizak krug ljudi i to je sasvim u redu. Journal

23.12.2021. (10:25)

Kako se jednostavno možemo dovesti u dobro raspoloženje

23.06.2021. (01:45)

Tri zlatna pravila za bolji život

Školica komuniciranja Melite Pavlek: Kako biti spreman na promjene

Novinarka i komunikacijska stručnjakinja Melita Pavlek za Lider donosi tri savjeta koji pomažu kod spremnosti na promjene. Promjene oko nas nikad neće prestati, ali mi možemo stvoriti tri stupa koja će nam pomoći da i u turbulentnim vremenima osjetimo zadovoljstvo, mir i radost:

  1. Optimističan stav – tražite li u sebi zahvalnost, radost i mir, sve će se urotiti da to i nađete. Tražite li konflikt, svađu i nezadovoljstvo, vjerujte da ima i toga. Na vrijeme prekinite niz negativnih misli i uvjerenja koja podržavate i vratite se svjesno optimističnom stavu.
  2. Jasni prioriteti – bez obzira koliko se udaljili od svoje izvorne priče, držite u umu sliku svojeg ultimativnog cilja. Razmišljajte šire od dnevnih situacija i krećite se prema svojim prioritetima.
  3. Osmijeh – uvijek uz sebe imajte neku konkretnu strategiju za svijeh – snimku svog najdražeg stand-up komičara, razgovor s dragim prijateljem ili jednostavno neku smiješnu seriju na televiziji. Smijeh puni naše tijelo dopaminom i izbacuje nas iz stalne emocije straha.
27.02.2020. (21:30)

Day after yesterday se nikad neće vratiti

Najbolji savjet: Danas si najmlađi nego što ćeš ikada biti, živi tako

Mark Cuban (61) kaže da je najbolji savjet u životu dobio od svog oca koji mu je rekao “Danas si najmlađi nego što ćeš ikada biti, živi tako”. Objašnjava Cuban da je smisao u tome da – što imamo više godina, sve više mislimo kako smo stari. Pa kada gledamo unatrag na svoj život shvatimo kako smo mladi bili kada nismo neke stvari napravili jer smo se osjećali staro.

09.12.2019. (17:00)

102. Ne slušaj tuđe savjete

101 savjet kako izbjeći stres

Beskrajna lista hvalevrijednih savjeta: Šeći se po kiši, Podragaj priteljevog psa/mačku, Uvijek napravi kopiju važnih papira, Zapamti vic, Sjeti se da je stres samo stav…