Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Žlica u ruci, jesen na tanjuru
Stiže jesen: Ovo je izbor top jela na žlicu koja možete skuhati za više dana
Jesen je idealno vrijeme za jela na žlicu, a ovdje je popis najboljih jela koje su ukusne i praktične. Svako od ovih jela možete pripremiti unaprijed i uživati u njima nekoliko dana (Index):
- Gulaš od krumpira
- Varivo od ječma
- Varivo od mahuna
- Gusto varivo od poriluka
- Bosanski lonac
- Grah s kiselom repom
- Varivo s mljevenim mesom i povrćem
- Ričet