Švedska hit-serija ‘Božić na suncu’ dovodi turiste na Brač
Švedsku seriju za mlade ‘Božić na suncu’ prate milijuni gledatelja, a po prvi puta tijekom prošle godine snimala se izvan Švedske i to većinom na Braču. Zahvaljujući scenama koje su snimane na jednom od naših najljepših otoka interes za posjetom narastao je još i više.
Produkciju je u Hrvatskoj vodila Ankica Jurić Tilić iz kuće Kinorama, a ‘Božić na suncu’ (u originalu ‘Piratskattens hemlighet’) dio je Adventskog kalendara (Julkalendern), tradicionalnog božićnog televizijskog programa namijenjenog obitelji i mladima. ‘Julkalendern’ već desetljećima je neizostavni dio švedske božićne tradicije – serija se od 1960. godine na švedskoj nacionalnoj televiziji SVT emitira od 1. do 24. prosinca u udarnom terminu i postiže milijunsku gledanost. ‘Božić na suncu’ sniman je uz pomoć mjera poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra.
Ovako su u novinama Expressen opisali Brač: “Iza sljedećeg zavoja uvijek vas čeka nešto novo. Zapanjujuća strmina, vidik koji oduzima dah, slikovito mjestašce ili predivna plaža. Poveli smo širu obitelj te unajmili kuću i auto na ljupkom hrvatskom otoku Braču. Zelenilo maslina udahnjuje život masivnim planinama kroz koje se probijaju uske staze. Pokazujemo kroz prozor kombija: „Pogledajte jamu vapnenicu!“, „Pogledaj onu lučicu u zaljevu dolje!“, „Oh, tamo gore na uzvisini je maleni vinograd!“. Za nas devetero, koji prvi put putujemo na Brač, vožnja autom od trajekta do kuće koju smo unajmili vrlo je dojmljiva… Svi gradovi i sela koja posjećujemo tako su šarmantno privlačni da se čini kao da vam bilo koja lokacija na kojoj se nalazite pruža jednako zadovoljstvo… Kada se vraćamo kući u kasno poslijepodne lavanda i ruže u vrtu tako divno mirišu, a zadovoljstvo nalazimo u svemu, od osvježenja u bazenu do vidikovaca na brdima iza gradića Milne. Također je ugodno obilaziti prodavaonice hranom te kupiti svježe povrće i meso koje navečer pečemo na roštilju u ljetnoj kuhinji. Stabla borova, maslinici, vinova loza i lavanda. Vapnenac, krovovi boje terakote, bijeli crkveni tornjevi i kameni zidovi. Janjetina s roštilja, svježa riba, svježe ubrana salata i začini iz kućnog vrta”.